Рішення
від 11.12.2019 по справі 924/1180/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" грудня 2019 р. Справа № 924/1180/19

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладюка Ю. В., при секретарі Сарело Р.О., розглянувши матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Стрільчук Транс", м. Чернівці

до товариства з обмеженою відповідальністю "Кам`янець - Подільський м`ясокомбінат", м. Кам`янець - Подільський

про стягнення грошей

представники сторін:

від позивача - Гордієнко Т.В. згідно ордеру

від відповідача - не з`явився

встановив:

Позивач у позові просить суд стягнути з відповідача заборгованість, яка виникла через неналежне виконання договору від 27.08.18 № 270818-2 в розмірі 56 700 грн. Обгрунтовуючи позов, позивач зазначає, що на виконання вищевказаного договору він надав відповідачу послуги перевезення вантажу на суму 57 100 грн. Відповідач, підписавши відповідні акти наданих послуг, прийняв дані послуги та підтвердив факт того, що акти є підставою до оплати. Вказано, що згідно договору остаточні розрахунки за надані послуги здійснюються після реєстрації позивачем податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних. Така реєстрація проведена позивачем, що підтверджується відповідними квитанціями, наданими у справу.

Однак, відповідач здійснив оплату наданих послуг частково на суму 400 грн. В зв`язку з цим, сума боргу складає 56 700 грн. Позивач неодноразово звертався до відповідача з проханням оплатити борг, однак, на момент звернення з позовом відповідач своїх зобов`язань не виконав - борг не виплатив.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, наполягав на його задоволенні.

Відповідач свого представника до суду не направив, надіслав клопотання про: залишення позовної заяви без руху; встановлення позивачу строку усунення відповідних недоліків; з моменту усунення недоліків позивачем, встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов та заперечення проти розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Дане клопотання мотивовано тим, що відповідач не отримав позовної заяви з додатками, що, вочевидь, стало наслідком не направлення позивачем, всупереч ст. 164 ГПК, позовної заяви на адресу відповідача.

Суд відхиляє дане клопотання з підстав його необґрунтованості, оскільки докази направлення позовної заяви, а саме: фіскальний чек від 09.11.19; поштова накладна № 5800503797490 з вказівкою про відправника - ТОВ Стрільчук транс , одержувач - Кам`янець-Подільський м`ясокомбінат ; опис вкладень в цінний лист на ім`я ТОВ Кам`янець-Подільський м`ясокомбінат (з штампом пошти) з найменуванням документів, серед яких вказано позовну заяву та додатки - наявні у матеріалах справи.

Матеріалами справи встановлено.

27 серпня 2018 року між позивачем (виконавець) та відповідачем (замовник) укладено договір про організацію перевезень № 270818-2, згідно якого виконавець зобов`язується за рахунок замовника організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажів на підставі попередньої заявки замовника.

Факт здійснення перевезення оформляється товарно-транспортною накладною, належним чином складеної та погодженої сторонами заявки. Заявка є додатком та невід`ємною частиною договору. (п. 2.2.). Сторони дійшли згоди, що заявки отримані через електронну пошту мають силу оригіналу і не потребують в подальшому обміну оригіналами (п. 2.3.). Фактична кількість та найменування вантажу - визначається у товаротранспортних накладних (п. 2.5.).

Після виконання перевезення виконавець повинен повернути замовнику належним чином оформлену ТТН, акт виконаних робіт, рахунок-фактуру, не пізніше 5 календарних днів з моменту виконання перевезення (п. 3.2.2.).

Замовник зобов`язаний за належно виконане перевезення оплатити кошти у обсязі та у строки передбачені договором між замовником та виконавцем (п. 3.4.2.). Згідно п. 7.3. вартість послуг погоджується підписанням відповідних додатків до договору або визначається у заявках, що має пріоритет над додатками. Оплата 80% вартості послуг проводиться замовником протягом 14 банківських днів після отримання належно оформлених документів зазначених в договорі. Оплата 20% вартості послуг проводиться після реєстрації виконавцем податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (п. 7.4.).

За п. 4.3. договору підтвердженням погодження фактичного здійснення перевезення вантажу (в тому числі, але не виключно, наявність та коректність заповнення необхідних документів, що супроводжують перевезення, правильність завантаження, розподілу та кріплення вантажу в ТЗ, цілісність пломб, неушкодженість тари) є підписання виконавцем відповідної ТТН за встановленим в ТТН маршрутом.

Договір підписаний обома сторонами та скріплений печаткою позивача.

У справу надано заявки замовника - ТОВ „Кам`янець-Подільський м`ясокомбінат":

- від 22.08.18 на перевезення вантажу по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе, вартістю транспортних послуг 14 200 грн. (заявка підписана та скріплена печаткою лише позивача);

- від 10.09.18 на перевезення вантажу по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе, вартістю транспортних послуг 14 500 грн. Дана заявка підписана обома сторонами (у графі „замовник" відповідачем, у графі „виконавець" - позивачем) та скріплена їх печатками;

- від 17.09.18 на перевезення вантажу по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе, вартістю транспортних послуг 14 200 грн. Дана заявка підписана обома сторонами (у графі „замовник" відповідачем, у графі „виконавець" - позивачем) та скріплена їх печатками.

Згідно акту наданих послуг № 2448 від 23 серпня 2018 року (підписаний обома сторонами та скріплений їх печатками) сторони засвідчили, що на підставі договору № 270818-2 від 27.08.18 виконавець надав транспортно-експедиційні послуги по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе на суму 14 200 грн. Замовник претензій по об`єму, якості та строкам виконання робіт (надання послуг) немає.

Згідно акту надання послуг № 2452 від 24 серпня 2018 року (підписаний обома сторонами та скріплений їх печатками) сторони засвідчили, що на підставі договору № 270818-2 від 27.08.18 виконавець надав транспортно-експедиційні послуги по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе на суму 14 200 грн. Замовник претензій по об`єму, якості та строкам виконання робіт (надання послуг) немає.

Згідно акту надання послуг № 2643 від 11 вересня 2018 року (підписаний обома сторонами та скріплений їх печатками) сторони засвідчили, що на підставі договору № 270818-2 від 27.08.18 виконавець надав транспортно-експедиційні послуги по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе на суму 14 500 грн. Замовник претензій по об`єму, якості та строкам виконання робіт (надання послуг) немає.

Згідно акту надання послуг № 2793 від 18 вересня 2018 року (підписаний обома сторонами та скріплений їх печатками) сторони засвідчили, що на підставі договору № 270818-2 від 27.08.18 виконавець надав транспортні послуги по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе на суму 14 200 грн. Замовник претензій по об`єму, якості та строкам виконання робіт (надання послуг) немає.

Також, факт перевезення вантажу, замовником та одержувачем якого є ТОВ „Кам`янець-Подільський м`ясокомбінат", з пункту навантаження - м. Кам`янець-Подільський, вул. Маршала Харченка, 2 до пункту розвантаження - Київська обл., с. Квітневе підтверджується товарно-транспортними накладними: № П42 від 22.08.18, № П44 від 23.08.18, № П69 від 10.09.18, № П78 від 17.09.18.

Дані накладні підписані: водієм експедитором в графі „отримав", директором товариства відповідача в графі „відпуск дозволив" (та скріплено печаткою), відповідальною особою в графі „здав від вантажовідправника" (скріплено печаткою товариства відповідача), в графі „прийняв водій експедитор", в графі „прийняв від вантажоодержувача" (скріплено печаткою відповідача). Таким чином, дані накладні свідчать про прийняття вантажу в пункті навантаження та перевезення його до пункту призначення за маршрутом, зазначеним в актах надання послуг.

Крім того в справі містяться податкові накладні: № 259 від 23.08.18, № 263 від 24.08.18, № 105 від 11.09.18, № 199 від 18.02.18, де зазначено про їх оформлення щодо транспортно - експедиційних послуг по маршруту: Кам`янець-Подільський - Квітневе, наданих ТОВ „Стрільчук Транс" на користь ТОВ „Кам`янець-Подільський м`ясокомбінат" на суми: 14 200 грн., 14 200, грн., 14 500 грн., 14 200 грн.

Про реєстрацію вищевказаних видаткових накладних свідчать квитанції № 1 (чотири квитанції під № 1), де зазначено про прийняття документів (вище перелічених податкових накладних, реквізити яких вказані в квитанціях) до центрального рівня Державної податкової служби України. Відправник - автоматизована система „Єдине вікно подання електронних документів" ДФСУ. Вказано, що підприємством - продавцем є позивач, підприємством - покупцем - відповідач.

Дослідивши наявні матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, що регулюють спірні відносини, суд враховує таке.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Правовідносини, які виникли між сторонами за своїм характером являються господарськими, виходячи зі змісту ст.ст. 173, 174 ГК України, як такі, що виникли з господарського договору, і відповідно до ст. 1 Господарського кодексу України є предметом його регулювання.

Відповідно до ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

У відповідності із ст. 173 Господарського кодексу, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші , надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач та відповідач уклали договір про організацію перевезень, визначивши умови, права та обов`язки сторін, які є обов`язковими для них.

Згідно ст. 908 ЦК України перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти здійснюється за договором перевезення. Статтею 909 ЦК встановлено, що за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов`язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов`язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами).

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковий для виконання сторонами.

З позовних матеріалів вбачається, що позивач на виконання умов договору надав відповідачу товарно-експедиційні послуги відносно перевезення вантажу по маршруту - Кам`янець-Подільський - Квітневе, що підтверджується актами надання послуг; від 23.08.18 № 2448, № 2452 від 24.08.18, № 2643 від 11.09.18, № 2793 від 18.09.18. Зокрема прийняття даних послуг відповідачем підтверджується підписом та печаткою останнього на актах. Крім того, сам факт перевезення вантажу за вказаними в актах маршрутами підтверджується належно складеними товарно - транспортними накладними, які містять підписи в графах „здав (відповідальна особа вантажовідправника)" та „прийняв (відповідальна особа вантажоодержувача)".

Акти надання послуг містять відомості стосовно вартості наданих послуг, яка разом (по чотирьох актах) складає (14 200 грн. + 14 200 грн. + 14 500 грн. + 14 200 грн.) 57 100 грн. При цьому, погодження відповідача з вказаною вартістю також підтверджується підписом останнього у актах наданих послуг.

Обов`язок оплати наданих послуг виникає у відповідача, згідно п. 7.4. договору: 80% вартості послуг - протягом 14 банківських днів після отримання належно оформлених документів; 20% вартості послуг - після реєстрації виконавцем податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Як вбачається з товарно-транспортних накладних перевезення вантажу (надання послуг) здійснювалось 22 серпня 2018 року, 23 серпня 2018 року, 10 вересня 2018 року та 17 вересня 2018 року. Акти надання послуг оформлені 23.08.18 (акт № 2448), 24.08.18 (акт № 2452), 11.09.18 (акт № 2643), 18.09.18 (акт № 2793). Податкові накладні складені 23.08.18, 24.08.18, 11.09.18 та 18.09.18. При цьому, реєстрація даних накладних (з якою пов`язується настання обов`язку повної оплати послуг) за квитанціями щодо реєстрації здійснена:

- накладної № 259 - 13.09.18;

- накладної № 263 - 13.09.18;

- накладної № 105 - 28.09.18;

- накладної № 199 - 08.10.18.

Таким чином, станом на 08.10.18 надані позивачем послуги по перевезенню товарів мали бути оплачені відповідачем у повному обсязі. Однак, як зазначив позивач (а матеріали справи не суперечать зазначеному) оплата здійснена лише в сумі 400 грн.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Статтею 525 Цивільного кодексу України обумовлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Згідно ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Враховуючи, що строк оплати сплив (докази повної оплати відсутні), у відповідача виникла заборгованість, розмір якої підтверджується документально та становить (57 100 грн. - загальна вартість послуг мінус 400 грн. часткової оплати) 56 700 грн.

За таких обставин, позов обґрунтований, підтверджений документально і підлягає задоволенню.

Судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 256 Господарського процесуального кодексу України, суд

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю „Кам`янець-Подільський м`ясокомбінат" (32300, Хмельницька область, м. Кам`янець-Подільський, вул. Маршала Харченка, 2, код ЄДРПОУ 33827652) на користь товариства з обмеженою відповідальністю „Стрільчук Транс" (58000, м. Чернівці, вул. Руданського, 44, кв. 1, код ЄДРПОУ 37690326) 56 700 грн. (п`ятдесят шість тисяч сімсот грн. 00 коп.) боргу та 1 921 грн. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна грн. 00 коп.) судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. (ч.1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. (ч.1 ст. 256 ГПК України).

Повний текст рішення складено 16.12.19.

Суддя Ю.В. Гладюк

Віддрук. 3 прим.:

1- до справи

2- позивачу( 58000, м. Чернівці, вул. Руданського , буд. 44, кв.1)

3 - відповідачу (32300, Хмельницька обл., м. Камянець - Подільський, вул. Маршала Харченка, 2)

Всім рекомендованим з повідомленням

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено16.12.2019
Номер документу86337127
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1180/19

Судовий наказ від 13.04.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Постанова від 27.03.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Рішення від 11.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні