Ухвала
від 12.12.2019 по справі 761/45984/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/45984/19

Провадження № 1-кс/761/31137/2019

У Х В А Л А

Іменем України

12 грудня 2019 року слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя,

встановив:

Прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 вніс до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні кримінального провадження №42017000000004229 від 17.11.2017 року за ч.2 ст.364-1 та ч.3 ст.212 КК України.

Одним із епізодів вказаного кримінального провадження є епізод щодо службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які діючи за попередньою змовою із службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 та ряду інших службових осіб підприємств, серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах.

У ході досудового розслідування кримінального провадження на адресу СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС, від управління податкового супроводження підприємств невиробничої сфери ІНФОРМАЦІЯ_4 , отримано службовий лист №60492/28-10-44-01-19 від 21.10.2019, згідно якого встановлено ризикові операції, які можуть свідчити про заниження об`єкту оподаткування та несплати податків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що в подальшому може призвести до втрат дохідної частини Державного бюджету України.

Згідно аналізу податкової звітності, Єдиного державного реєстру податкових накладних встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » протягом січня-серпня 2019 року документально оформлено податкові накладні на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_3 ) з номенклатурою товару цигарки, товари в асортименті на загальну суму ПДВ 79944,9 тис. грн.

В свою чергу, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за період січень-серпень 2019 року виписано та зареєстровано податкові накладні лише на загальну суму ПДВ 737,3 тис. грн.

Основними покупцями ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », згідно податкової звітності, являються неплатними ПДВ, яких неможливо встановити.

Відповідно до даних податкової звітності встановлено розбіжності по даних операціях за зазначений період у сумі 79203185 тис. грн.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » перебуває на податковому обліку у ІНФОРМАЦІЯ_6 , засновником, керівником та головним бухгалтером підприємства в одній особі являється гр. ОСОБА_4

РРО апарати на підприємстві відсутні.

Згідно інформації ІНФОРМАЦІЯ_6 встановлено, що ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі тютюновими виробами у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » відсутні.

Під час досудового розслідування даного кримінального провадження установлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_4 ) являються пов`язаними особами підприємства та можуть входити до складу одного «конвертаційного центру».

Зокрема засновником, директором та головним бухгалтером ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » є громадянин ОСОБА_5 , який крім того є працівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » перебуває на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_6 . На підприємстві на даний час працює 3 особи, які поряд з цим являються працівниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що, на думку прокурора, свідчить про пов`язаність вказаних підприємств.

Зважаючи на наведене, прокурор вважає, що у слідства є достатні підстави вважати, що для надання послуг по умисному ухиленню від сплати податків для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), відображають в бухгалтерському обліку фінансово-господарської операції з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », які мають ознаки «фіктивності» та являються пов`язаними між собою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » здійснювали фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_5 ).

13.11.2019 року на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » направлено вимогу в порядку ст. 93 КПК України про надання копій первинних фінансово-господарських документів, якими підтверджуються фінансово-господарські взаємовідносини із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », з метою збирання доказів по кримінальному провадженні та для підтвердження або ж спростування господарських взаємовідносин із контрагентами.

Прокурор у клопотанні посилається на те, що станом на 20.11.2019 року відповіді на вказану вимогу не надано.

Як вбачається із змісту клопотання тимчасовий доступ планується отримати з метою дослідження фактичних обставин фінансово-господарських відносин між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », зібрання доказів, які будуть підтверджувати або спростовувати реальність проведених господарських операцій із вказаними суб`єктами господарювання, законність укладення правочинів, а також фактичність створення правових наслідків, які обумовились цими правочинами.

Прокурор в судове засідання не з`явився.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Прокурор, звертаючись із клопотанням, при цьому не з`явившись в судове засідання, належним чином не надав суду належних доказів існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеню тяжкості, що може бути підставою для застосування саме такого заходу забезпечення кримінального провадження, а також потребу досудового розслідування, що виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи особи, про яку йдеться в клопотанні слідчого, в рамках проведення досудового розслідування кримінального правопорушення.

Крім того, в клопотанні прокурором не було також обґрунтовано значення речей і документів для встановлення об`єктивних обставин у кримінальному провадженні та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах та неможливість у інший спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Прокурор, звертаючись із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в розумінні вимог ст. 132 КПК України, не надав достатніх і належних доказів тих обставин, на які посилався у клопотанні.

Виходячи із зазначеного вище, вбачається, що вказане клопотання належним чином прокурором не обґрунтоване в частині того, що речі та документи, до яких просить надати доступ слідчий самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та становлять охоронювану законом таємницю, також містить значний перелік процесуальних порушень, у зв`язку із чим останнє задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110,163-165, 309 та 395 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

В задоволенні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86362865
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, слідчий

Судовий реєстр по справі —761/45984/19

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні