Ухвала
від 16.12.2019 по справі 580/3937/19
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову в забезпеченні позову

м. Черкаси

16 грудня 2019 року Справа № 580/3937/19

Черкаський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Паламар П.Г. розглянувши у письмовому провадженні заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 до Ладиженської сільської ради про визнання протиправними дій та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

12.12.2019 до Черкаського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) з адміністративним позовом до Ладиженської сільської ради (20382, Черкаська область, Уманський район, с. Ладижинка, вул. Шкільна, 2), в якому просить:

-визнати протиправним та скасувати рішення Ладижинської сільської ради Уманського району Черкаської області №7-13/VII від 06.08.2019 року Про затвердження переліку земельних ділянок комунальної власності Ладижинської сільської ради, право оренди на які виставляються на торги окремими лотами , в частині, що стосується земельної ділянки площею 2,0000 га, кадастровий номер 7124383200:03:000:3391 в адміністративних межах села Затишок, Уманського району, Черкаської області, за межами населеного пункту;

-визнати протиправним та скасувати рішення Ладижинської сільської ради Уманського району Черкаської області щодо відмови в затвердженні проекту землеустрою та передачі у власність земельної ділянки №9-24/VII від 14.11.2019 року Про розгляд заяв громадян, затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу у власність , в частині, що стосується земельної ділянки площею 2,0000 га, кадастровий номер 7124383200:03:000:3391 в адміністративних межах села Затишок, Уманського району, Черкаської області, за межами населеного пункту;

-зобов`язати Ладижинську сільську раду Уманського району Черкаській області повторно розглянути заяву від 22.07.2019 року і у відповідності та в межах чинного законодавства прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою та передачу у власність земельної ділянки площею 2,0000 га, кадастровий номер 7124383200:03:000:3391 в адміністративних межах села Затишок, Уманського району, Черкаської області, за межами населеного пункту.

Одночасно з адміністративним позовом до суду надійшла заява про забезпечення позову, в якій ОСОБА_1 просить забезпечити позов шляхом:

-зупинити дію рішення Ладижинської сільської ради Уманського району Черкаської області №7-13/VII від 06.08.2019 року Про затвердження переліку земельних ділянок комунальної власності Ладижинської сільської ради, право оренди на які виставляються на торги окремими лотами , в частині, що стосується земельної ділянки площею 2,0000 га, кадастровий номер 7124383200:03:000:3391 в адміністративних межах села Затишок, Уманського району, Черкаської області, за межами населеного пункту;

-заборонити Ладажинській сільській раді Уманського району Черкаської області вчиняти дії спрямовані на реалізацію та відчуження права користування земельною ділянкою площею 2,0000 га, кадастровий номер 7124383200:03:000:3391 в адміністративних межах села Затишок, Уманського району, Черкаської області, за межами населеного пункту, на земельних торгах.

Обґрунтовуючи заяву, позивач зазначає, що наказом Головного управління Держгеокадастру України в Черкаській області №23-5/14-19-СГ від 10.01.2019 було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 2,0га в адміністративних межах села Затишок, Уманського району, Черкаської області, за межами населеного пункту на підставі чого був розроблений проект землеустрою. Однак, відповідачем прийняте рішення №9-24/VII від 14.11.2019 року щодо відмови в затвердженні проекту землеустрою на підставі раніше прийнятого рішення сільської ради №7-13/VII від 06.08.2019 року. (про затвердження переліку земельних ділянок які виставляються на торги). Вважаючи вказані дії протиправними, заявник оскаржив відмову в судовому порядку при цьому вказує, що подання позовної заяви і відкриття провадження в адміністративній справі може не забезпечити належним чином відновлення порушених прав , оскільки Ладижинська сільська рада вживає дій спрямовані на реалізацію права користування земельною ділянкою на земельних торгах, що в свою чергу призведе до неможливості або істотно ускладнити виконання прийнятого судом рішення, так як не зупинить дію оскаржуваного рішення.

Вирішуючи вказану заяву, суд виходить з наступного.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 153 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) заява про забезпечення позову подається до подання позовної заяви - до суду, до якого має бути подано позов за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 154 КАС України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Приписами ч. 1 статті 150 КАС України встановлено, що суд за заявою учасника справи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Частиною 2 статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо:

1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду;

2) або очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Суд зазначає, що забезпечення адміністративного позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до прийняття у справі судового рішення по суті заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому рішення суду, якщо його буде прийнято на користь позивача.

Обов`язковою умовою застосування заходів забезпечення позову є достатнє обґрунтування того, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень.

При цьому, заявник повинен обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову, у зв`язку із чим, обов`язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу забезпечення позову.

Таким чином, суд повинен у кожному випадку, виходячи з конкретних доказів, встановити, чи є хоча б одна з названих обставин, і оцінити, чи не може застосуванням заходів забезпечення позову бути завдано ще більшої шкоди, ніж та, якій можна запобігти.

Відповідно до ч. 4 ст. 135 Земельного кодексу України, проведення земельних торгів щодо земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них здійснюється за рішенням організатора земельних торгів.

Виконавцем земельних торгів є суб`єкт господарювання, який уклав з організатором земельних торгів договір про їх проведення. (ч. 3 ст. 135 Земельного кодексу України)

При цьому, згідно ч. 5 ст. 135 Земельного кодексу України, земельні торги проводяться відповідно до договору між організатором земельних торгів та їх виконавцем. Після опублікування оголошення про проведення земельних торгів виконавець може відмовитися від договору лише у випадках, якщо проведення земельних торгів стало неможливим з незалежних від нього причин.

Таким чином, згідно норм законодавства після оголошення про проведення земельних торгів, організатор не бере подальшу участь в організації продажу прав на земельні ділянки, що виставлені на торги.

Згідно зі змісту даних, які розміщені на сайті Держгеокадастру http://torgv.land.gov.ua, земельна ділянка площею 2,0га., кадастровий номер 7124383200:03:000:3391 в адміністративних межах села Затишок, Уманського району, Черкаської області, за межами населеного пункту, виставлена на торги лот № 42925 аукціону №22092 де виконавцем торгів є ТОВ Геодезично-кадастрове бюро оцінки та аукціонів та які призначені на 19.12.2019.

Тобто, згідно норм Земельного кодексу України, рішення Ладижинської сільської ради Уманського району Черкаської області №7-13/VII від 06.08.2019 виконане, Ладажинська сільська рада жодних дій спрямованих на реалізацію та відчуження права користування земельною ділянкою на земельних торгах в подальшому не може вчинити, оскільки дії щодо продажу прав на земельних торгах здійснює виконавець торгів.

Частиною 12 ст. 135 Земельного кодексу України, визначено, що умови, оголошені перед проведенням земельних торгів, не підлягають зміні під час укладення договору купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки.

При цьому, досліджуючи зміст поданої заяви та додатків до неї, судом не виявлено обставин, які б свідчили про наявність очевидних ознак протиправності дій сільської ради, а з наданих доказів та враховуючи норми чинного законодавства, не вбачає обставин, які б вказували на можливість завдання шкоди правам та інтересам заявника у наслідок невжиття заходів забезпечення позову.

Будь-яких прийнятних та достатніх доказів, які б свідчили, що невжиття заходів які можуть істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду у справі, за захистом яких останній звернувся у своїй заяві про забезпечення позову суду не надано.

Отже, з урахуванням викладеного, суд не вбачає підстав для задоволення заяви про забезпечення позову.

Керуючись ст. 150-154, 241, 243, 248, 256, 294, 295 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви про забезпечення позову відмовити повністю.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя П.Г. Паламар

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено18.12.2019
Номер документу86380575
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —580/3937/19

Рішення від 17.02.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 08.01.2020

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 17.12.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні