Ухвала
від 05.12.2019 по справі 335/12923/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/12923/19 1-кс/335/8072/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судовогозасідання ОСОБА_2 , розглянувшиу судовомузасіданніклопотання старшогослідчого зОВС першоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСУФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019080000000056 від 10.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя звернувся старший слідчийз ОВСпершого відділурозслідування кримінальнихпроваджень СУФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, мотивуючи свої вимоги тим, що в провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань під № 32019080000000056 від 10.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи внесли в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості, а також умисно подали їх для проведення такої реєстрації, що призвело до зміни відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб відносно понад 200 суб`єктів господарської діяльності.

Використовуючи реквізити створених підконтрольних суб`єктів підприємницької діяльності, відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в банківських установах, зазначені особи отримують готівкові кошти, які передають представникам реального сектору економіки. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні по відображенню фіктивних оборудок, тобто до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві дані про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття», що в подальшому призводить до штучного завищення податкового кредиту та валових витрат суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, з метою умисного ухилення від сплати податків.

В результаті аналізу фінансово-господарської діяльності зазначених суб`єктів господарювання встановлено, що вони: не мають виробничих потужностей та складських приміщень; не мають автотранспорту для перевезення вантажів; кількість співробітників на вказаних підприємствах - 1-2 робітники, що фізично унеможливлює виконання договірних умов у задекларованих обсягах; наявність «пересортиці» (в документах бухгалтерського обліку зазначених СГД з ознаками фіктивності зазначається надходження одного виду товару, а в наступному, підприємствами у облікових документах відображується реалізація іншого виду товару); мають однакові IP-адреси та розрахункові рахунки в одних банківських установах, одні й ті ж самі особи підприємств є службовими особами відразу на декількох підприємствах, що свідчить про їх підконтрольність одній групі осіб.

Встановлено, що у зазначеній злочинній схемі, пов`язаній з ухиленням від сплати податків, при здійсненні незаконної діяльності фіктивних підприємств невстановленими особами, які анонімно діють від імені власників та службових осіб вказаних підприємств, без проведення реальної господарської діяльності, з метою проведення ланцюга транзакції між підконтрольними банківськими рахунками та переведення безготівкових коштів у готівку використовувались та використовуються наступні банківські рахунки, відкриті в

АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ), а саме:

? НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , які відкриті

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

?НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

?НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

?НОМЕР_11 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 );

?НОМЕР_13 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 );

?НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 );

?НОМЕР_18 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »

(код ЄДРПОУ НОМЕР_19 );

?НОМЕР_20 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 );

?НОМЕР_22 , НОМЕР_23 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ).

Зазначені документи, які підлягають дослідженню під час тимчасового доступу, можуть бути використані для проведення судових експертиз, з метою встановлення істини по кримінальному провадженню. В зв`язку з чим, зазначені документи мають значення доказів в даному кримінальному провадженні.

Слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити та у зв`язку із вірогідністю пошкодження чи знищення документів, розглянути його без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, надавши письмову заяву.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не з`явився. З урахуванням положень ч. 1 ст.163, ч. 4 ст. 107КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, слідчого, без здійснення фіксування технічними засобами.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, слідчий суддя доходить висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 159КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 162КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Як передбачено частиною п`ятою статті 163КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За нормою частини шостої цієї ж статті слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Зазначені слідчим обставини вказують, що тимчасовий доступ до документів надасть органу досудового розслідування можливість встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цих документів в інший спосіб є неможливим.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання слідчому тимчасового доступу до цих документів.

Керуючись ст.ст. 159 163, 369, 372, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_3 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_4 , заступнику начальника 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_5 , заступнику начальника 4-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_6 , заступнику начальника 3-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_9 , слідчому 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_10 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_12 , заступнику начальника відділу організації досудового розслідування СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_14 , слідчому 3-го відділу СУ ФР Запорізької ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_15 , слідчому 1-го відділу СУ ФР Запорізької ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_16 , заступнику начальника відділу ОУ ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_17 , старшим оперуповноваженим з ОВС відділу ОУ ГУ ДФС у Запорізькій області: ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , на тимчасовий доступ із можливістю вилучення оригіналів, а при їх відсутності, завірених належним чином копій документів, що містять банківську таємницю, які знаходяться у володінні та зберігаються в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), по банківським рахункам:

? НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 );

?НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

?НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 );

?НОМЕР_11 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 );

?НОМЕР_13 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 );

?НОМЕР_15 , НОМЕР_16 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 );

?НОМЕР_18 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 »

(код ЄДРПОУ НОМЕР_19 );

?НОМЕР_20 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 );

?НОМЕР_22 , НОМЕР_23 , які відкриті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), у тому числі до оригіналів наступних документів:

- документи юридичної справи, а саме: повідомлення банком органів податкової служби про відкриття вищевказаного рахунку, картки зі зразками підписів та відбитком печатки, довіреності, надані до банку уповноваженими особами підприємства, копії реєстраційних документів за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали;

- копії паспортів осіб, які мали право розпорядження грошовими коштами, за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали;

- листи, заяви та інші документи, надані для відкриття рахунків особами, які мали право розпорядження грошовими коштами, за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали;

-відомостей щодореєстрації клієнтів, на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів інтернет-провайдера з моменту відкриття рахунку по момент виконання ухвали слідчого судді.

- заяви на підключення до сервісів «Клієнт - Банк», інформації та роздруківки з повною розшифровкою ІРадрес або груп адресів, номерів мобільних та стаціонарних телефонів користувачів з яких на адресу банківської установи, на підставі угод системи дистанційного обслуговування «Клієнт-Банк», здійснювалось: формування та відправлення в банківську установу платіжних доручень; здійснення платежів в національній або іншій валюті в межах України з поточних рахунків; отримання копій вхідних та вихідних SWIFT - повідомлень, підтвердження платежів від підприємств, з моменту укладення угод системи «Клієнт-Банк» по момент виконання ухвали слідчого судді;

- договори на встановлення системи «Банк-Клієнт», акти виконаних робіт, а також технічної документації щодо проведення працівниками банку інсталяції на комп`ютери вказаної системи, документів з даними про місце проведення вказаної інсталяції та документів, які підтверджують факт видачі та отримання ключів доступу до системи "Клієнт банк" за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали;

- роздруківки (виписки) руху грошових коштів по вказаним рахункам в електронному вигляді на магнітному (електронному) носії інформації, які відображують надходження та списання грошових коштів по рахунку за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали, із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, із зазначенням документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО та номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції;

- заявки, заяви та інші документи на купівлю та конвертацію валюти (включаючи заявки зроблені за допомогою системи «Банк-Клієнт») за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали;

- угоди, договори, контракти, інвойси та інші документи, пов`язані з проведенням банківських операцій за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали;

- грошові чеки, заявки на отримання готівки, заявки на отримання чекових книжок, та інших документів, що підтверджують зняття грошових коштів з вказаного рахунку за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали;

- документи кредитної та депозитної справи суб`єкта господарювання з наявними договорами, додатками, додатковими угодами, заявами і дорученнями, анкетами, договорами застави, поруки, іпотеки, документів щодо оцінки майна та іншими документами кредитної та депозитної справи, документами, підтверджуючими стан проведення розрахунків за цими угодами за період з моменту відкриття банківських рахунків по дату виконання ухвали.

Ухвала діє протягом тридцяти днів з дня постановлення до 05.01.2020 року включно.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86384538
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019080000000056 від 10.10.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України

Судовий реєстр по справі —335/12923/19

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні