Рішення
від 12.12.2019 по справі 607/17034/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.12.2019 Справа №607/17034/19

12 грудня 2019 року м.Тернопіль

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

- головуючої Черніцької І.М.

- при секретарі судового засідання Комар Р.В.

- за участю: заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Матвійчука В.В.,

ОСОБА_2 ,

представників ДНЗ Тернопільського центру професійно - технічної освіти - Гефко О.Р., Гук Н.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Тернопільської міської ради, ОСОБА_2 , Державний навчальний заклад Тернопільський центр професійно - технічної освіти , Служба у справах дітей Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, ОСОБА_3 про надання права на шлюб, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулась в суд із заявою, в якій просила надати їй право на укладення шлюбу із ОСОБА_4 .

В обґрунтування вимог заявник вказала, що вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 та на даний час не досягла повноліття. З 14 червня 2019 року вона почала зустрічатись з ОСОБА_2 , між ними склалися дуже теплі та щирі стосунки, які ґрунтуються на взаємному почутті любові та поваги один до одного. Вона та ОСОБА_2 проживають разом однією сім`єю по АДРЕСА_1 . Коштами її забезпечують батьки ОСОБА_2 та він сам. На даний час вони мають намір зареєструвати шлюб. Однак, звернувшись до органів РАЦС їй було роз`яснено, що оскільки вона не досягла віку, з якого можна зареєструвати шлюб, як це передбачено сімейним законодавством України, необхідно надати судове рішення про надання права на укладення шлюб. Вважає, що надання права на укладення шлюбу для неї є необхідним та відповідає її інтересам, оскільки вони проживають спільно однією сім`єю та ведуть спільне господарство і побут. Відтак, бажають зареєструвати шлюб та утворити сім`ю Посилаючись на наведене, просила задовольнити заяву.

Ухвалою суду від 19 липня 2019 року відкрито провадження у справі та призначено судовий розгляд.

Ухвалою суду, занесеною до протоколу судового засідання, до участі у справі залучено в якості заінтересованих осіб - Державний навчальний заклад Тернопільський центр професійно - технічної освіти , Службу у справах дітей Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області та ОСОБА_3 .

В судовому засіданні заявник та її представник адвокат - Матвійчук В.В. заяву підтримали та просили її задовольнити.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 в судовому засіданні заяву підтримав, просив надати ОСОБА_1 право на укладення шлюбу, оскільки вони бажають зареєструвати шлюб з метою створення сім`ї.

Представники ДНЗ Тернопільського центру професійно - технічної освіти - Гефко О.Р., Гук Н.Р. в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечили.

ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, хоча про час та місце судового засідання була повідомлена у встановленому законом порядку, про причини неявки суду не повідомила.

Представники заінтересованих осіб - Органу опіки та піклування Тернопільської міської ради та Служби у справах дітей Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області в судове засідання не з`явились. Попередньо подали заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечують щодо задоволення заяви.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується паспортом громадянина України ( ID картка) № НОМЕР_2 , виданим 03.01.2018 року, орган що видав №5115.

ОСОБА_1 є дитиною - сиротою та перебуває на первинному обліку дітей - сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування у Службі у справа дітей Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області. Піклувальником ОСОБА_1 була ОСОБА_3

Наказом ДНЗ Тернопільського центру професійно - технічної освіти за №328 від 29 серпня 2019 року, ОСОБА_1 зараховано з 01 вересня 2019 року до складу учнів, прийнятих на навчання на базі базової загальної середньої освіти з отриманням повної загальної середньої освіти (термін навчання - 3 роки), зокрема в групу №10.

13 вересня 2019 року висновком Снятинської райдержадміністрації за №162/01-27-05, звільнено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 від здійснення повноважень піклувальника над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та визначено неповнолітній ОСОБА_1 форму влаштування - ДНЗ Тернопільський центр професійно - технічної освіти .

Розпорядженням голови Софіївської райдержадміністрації від 14 листопада 2019 року за № Р-2680/371-19, влаштовану неповнолітню ОСОБА_1 в ДНЗ Тернопільського центру професійно - технічної освіти на повне державне забезпечення.

Рішенням виконавчого комітету Кам`янської сільської ради Софіївського району Дніпропетровської області від 19 листопада 2019 року, звільнено гр. ОСОБА_3 від обов`язків піклувальника у відношенні неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно довідки наданої ДНЗ Тернопільського центру професійно - технічної освіти встановлено, що ОСОБА_1 навчається у вказано закладі, група №10, на денній, державній формі навчання, курс 1, термін навчання з 01.09.2019 року по 30.06.2022 р.

Як вбачається з довідок про реєстрацію місця проживання особи від 01.07.2019 року та 02.07.2019 року, виданих відділом реєстрації проживання особи, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровані та проживають по АДРЕСА_1 .

Встановлено, що на даний час заявниці виповнилось 16 років та вона не досягла шлюбного віку, передбаченого ст. 22 СК України, а саме - вісімнадцяти років.

Особа, з якою заявник бажає вступити у шлюб - ОСОБА_2 , народився ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується паспортом громадянина України ( ID картка) № НОМЕР_3 , виданим 24.06.2019 року, орган що видав №6110.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 тривалий час зустрічаються, між ними склалися хороші та доброзичливі відносини. ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживають разом по АДРЕСА_1 . ОСОБА_2 матеріально підтримує ОСОБА_1 , піклується. Вони обоє бажають створити сім`ю, а тому надання їм судом права на шлюб повністю відповідатиме інтересам заявника.

Присутні в судовому засіданні представники ДНЗ Тернопільський центр професійно - технічної освіти , де навчаться ОСОБА_1 та перебуває на повному державному утриманні, підтвердили той факт, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 тривалий час зустрічаються, між ними склались хороші, добрі стосунки. ОСОБА_2 та його батьки піклуються про ОСОБА_1 та допомагають їй у навчанні. Відтак, надання права на шлюб буде відповідати інтересам неповнолітньої ОСОБА_1 .

Вказані обставини підтвердили допитані в судовому засіданні ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які є батьками ОСОБА_2 . Останні підтвердили той факт, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 проживають разом, між ними склалися хороші та доброзичливі відносини. Відтак, надання права на шлюб відповідатиме інтересам неповнолітньої ОСОБА_1 .

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за №192530768 від 11.12.2019 року встановлено, що будь-якого майна на праві власності за ОСОБА_1 не зареєстровано.

Суд, розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, заслухавши пояснення сторін по справі, вважає, що заяву слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Згідно із вимогами ст. 23 Сімейного кодексу України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

За положеннями ст. 22 Сімейного кодексу України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Вимогами ч. 2 ст.23 Сімейного кодексу України встановлено, що за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до роз`яснень наданих у п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя , заява про надання особі права на шлюб (ст.23 СК) повинна розглядатися судом в окремому провадженні. При цьому до участі в справі залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої дитини, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону та встановлені обставини справи, враховуючи спільне бажання заявника ОСОБА_1 та особи, з якою вона бажає укласти шлюб - ОСОБА_2 , створити сім`ю, суд приходить до висновку про наявність усіх правових підстав для задоволення заяви про надання ОСОБА_1 права на шлюб із ОСОБА_2 , оскільки надання такого права відповідає інтересам заявника.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 4, 5, 89, 263, 264, 265, 268, 352, 354-356 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 ), заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Тернопільської міської ради (бульвар Шевченка, 1 м.Тернопіль), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 ), Державний навчальний заклад Тернопільський центр професійно - технічної освіти (вул.Текстильна, 8 м.Тернопіль; код ЄДРПОУ - 03072170), Служба у справах дітей Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області (вул.Незалежності, 58 смт.Софіївка Дніпропетровська область), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ) про надання права на шлюб - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на укладення шлюбу із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення повного судового рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Тернопільської міської ради, бульвар Шевченка, 1 м.Тернопіль;

ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_5 ;

Державний навчальний заклад Тернопільський центр професійно - технічної освіти , вул.Текстильна, 8 м.Тернопіль; код ЄДРПОУ - 03072170;

Служба у справах дітей Софіївської районної державної адміністрації Дніпропетровської області, вул.Незалежності, 58 смт.Софіївка Дніпропетровська область;

ОСОБА_3 , АДРЕСА_2 .

Повне рішення складено 17 грудня 2019 року.

ГоловуючаІ. М. Черніцька

Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено18.12.2019
Номер документу86392690
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/17034/19

Рішення від 12.12.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Рішення від 12.12.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні