Рішення
від 13.12.2019 по справі 744/1496/19
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13.12.19

Справа № 744/1496/19

Провадження по справі № 2/744/754/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2019 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Фільчаговій Г. В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Семенівка Чернігівської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Семенівської міської ради Чернігівської області про визнання права власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області; Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач, ОСОБА_2 , пред`явив до суду позов до відповідача, Семенівської міської ради Чернігівської області, в якому позивач просить: визнати за ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 7424710100:26:001:1128, площею 0,12 гектари, яка належала померлій ОСОБА_3 на підставі Державного акту серії ЯГ № 855224, виданого згідно розпорядження Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області № 168 від 31.05.2007 р.; визнати за ним, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на земельну ділянку, кадастровий номер 7424710100:26:001:0639, площею 4,46 гектари, яка належала померлій ОСОБА_3 на підставі Державного акту серії ЯГ № 855224, виданого згідно розпорядження Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області № 168 від 31.05.2007 р.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач у позовній заяві зазначив про те, що він, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження. Його матері на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855224 на землях колишнього колективного сільськогосподарського підприємства Шлях Леніна тепер сільськогосподарське підприємство ТОВ Агрілайн на території Семенівської міської ради Семенівського району Чернігівської області.

Після її смерті він для належного оформлення спадщини звернувся до державної нотаріальної контори Семенівського району Чернігівської області з заявою про прийняття спадщини, але нотаріус не вчинила нотаріальної дії, та не видав свідоцтво на спадщину на земельну ділянку, яка належала його матері, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855224, так як у Державному акті на право власності на земельну ділянку по батькові матері вказано як ОСОБА_3 , що не відповідає по батькові у свідоцтві про смерть в якому мати вказана як ОСОБА_3 , що є перешкодою для вчинення нотаріальної дії. Він звернувся до Відділу Держкомзему у Семенівському районі Чернігівської області з проханням видати йому дублікат Державного акту про право власності на земельну ділянку. Йому пояснили, що Державні акти на право власності на земельну ділянку зараз не видаються, всі земельні ділянки, яким присвоєний кадастровий номер внесені до Державного земельного кадастру. Дані земельні ділянки внесені до Державного земельного кадастру і мають кадастровий номер 7424710100:26:001:1128, та7424710100:26:001:0639, а з заявою про видачу витягу з Державного земельного кадастру можуть звернутись тільки власники цих земельних ділянок.

Власник земельної ділянки помер, відповідно до вимог ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. Як передбачено ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Частиною 2 ст. 1268 ЦК України передбачено, що не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Він як спадкоємець має право на земельні ділянки, які належали його матері. Відповідно ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Ухвалою судді від 08 листопада 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання на 13 грудня 2019 року.

Позивач ОСОБА_2 у підготовче судове засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, до суду надав письмову заяву, згідно даних якої просить розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача, Семенівської міської ради Чернігівської області, Семенівський міський голова Чернігівської області Деденко Сергій Іванович у підготовче судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, надав до суду письмову заяву, згідно даних якої просить розглянути справу без участі представника Семенівської міської ради, позовні вимоги Семенівська міська рада Чернігівської області визнає повністю.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у підготовче судове засідання свого представника не направило, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, про поважні причини неявки представника суд не повідомило, письмове пояснення з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову до суду не подало.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області, завідувач Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області Доля Наталія Миколаївна у підготовче судове засідання не з`явилась, будучи належним чином повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, подала до суду письмову заяву, у якій просить суд розглянути справу без присутності представника Семенівської районної державної нотаріальної контори на розсуд суду, та надала інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, згідно даних якого після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 16 вересня 2019 року заведена спадкова справа № 183/2019 (номер у Спадковому реєстрі 64748698) за заявами ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , дітей, які відмовилися від прийняття спадщини, та сина ОСОБА_1 , який прийняв спадщину, свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 Цивільного процесуального кодексу України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У справі встановлено, що позивач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Матері позивача на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855224 на землях колишнього колективного сільськогосподарського підприємства Шлях Леніна на території Семенівської міської ради Семенівського району Чернігівської області належали земельні ділянки з кадастровим номером 7424710100:26:001:1128, площею 0,12 гектари, та з кадастровим номером 7424710100:26:001:0639, площею 4,46 гектари. Після смерті позивача, позивач для належного оформлення спадщини звернувся до державної нотаріальної контори Семенівського району Чернігівської області з заявою про прийняття спадщини, але нотаріус не вчинила нотаріальної дії, та не видав свідоцтво на спадщину на земельну ділянку, яка належала матері позивачу, згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855224, так як у Державному акті на право власності на земельну ділянку по батькові матері, вказано як ОСОБА_3 , що не відповідає по батькові у свідоцтві про смерть в якому мати вказана як ОСОБА_3 , що є перешкодою для вчинення нотаріальної дії. Позивач звернувся до Відділу Держкомзему у Семенівському районі Чернігівської області з проханням видати позивачу дублікат Державного акту про право власності на земельну ділянку. Позивачу пояснили, що Державні акти на право власності на земельну ділянку зараз не видаються, всі земельні ділянки, яким присвоєний кадастровий номер внесені до Державного земельного кадастру. Дані земельні ділянки внесені до Державного земельного кадастру і мають кадастровий номер 7424710100:26:001:1128, та7424710100:26:001:0639, а з заявою про видачу витягу з Державного земельного кадастру можуть звернутись тільки власники цих земельних ділянок.

Власник земельної ділянки помер, відповідно до вимог ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті. Як передбачено ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Згідно ч. 5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Частиною 2 ст. 1268 ЦК України передбачено, що не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Позивач як спадкоємець має право на земельні ділянки, які належали матері позивачу. Відповідно ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Визнання права власності передбачено ст. 392 Цивільного кодексу України ч. 2 ст. 152 Земельного кодексу України. Позивач не має іншої можливості ніж через суд визнати право власності внаслідок чого звертається до суду.

Оскільки визнання відповідачем позову у даному випадку не суперечить закону, тому що позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем за законом після померлої ОСОБА_3 , та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому судовому засіданні.

Виходячи з викладеного, позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265, 293, 294, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , до Семенівської міської ради Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 04062009, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 6, місто Семенівка Чернігівської області, 15400) про визнання права власності на земельну ділянку; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 39764881, місцезнаходження: проспект Миру, будинок 14, місто Чернігів, 14000); Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 02901718, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 2, місто Семенівка Чернігівської області, 15400), - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:1128 площею 0,12 гектари, яка належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855224, виданого згідно розпорядження Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області № 168 від 31 травня 2007 року.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , проживаючим за адресою: АДРЕСА_1 , право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:0639 площею 4,46 гектари, яка належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855224, виданого згідно розпорядження Семенівської районної державної адміністрації Чернігівської області № 168 від 31 травня 2007 р.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Семенівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: С. В. Смага

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення13.12.2019
Оприлюднено18.12.2019
Номер документу86395304
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —744/1496/19

Рішення від 13.12.2019

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 08.11.2019

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні