Ухвала
від 16.12.2019 по справі 910/7448/17
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"16" грудня 2019 р. Справа№ 910/7448/17

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Остапенка О.М.

суддів: Копитової О.С.

Сотнікова С.В.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" на ухвалу господарського суду міста Києва від 11.09.2019 року

у справі № 910/7448/17 (суддя Яковенко А.В.)

за заявою Публічного акціонерного товариства "Одеська ТЕЦ"

до Приватного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Енергомережа"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 11.09.2019 року у справі №910/7448/17, серед іншого, усунуто арбітражного керуючого Каленчук О.І. від виконання обов`язків ліквідатора ПрАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" та призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Горєлова О.Л.; затверджено звіт арбітражного керуючого Каленчук О.І. про нарахування і виплату грошової винагороди та відшкодування витрат за виконання повноважень ліквідатора ПрАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" за період з 02.07.2018 року по 17.07.2019 року у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання повноважень у загальній сумі 102537,64 грн. та стягнуто, зокрема, з ПАТ "Запоріжжяобленерго" на користь арбітражного керуючого Каленчук О.І. частину грошової винагороди та відшкодування витрат за виконання повноважень ліквідатора банкрута у період з 02.07.2018 року по 17.07.2019 року в сумі 1 890,59 грн.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою місцевого господарського суду, ПАТ "Запоріжжяобленерго" звернулось до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду міста Києва від 11.09.2019 року у даній справі в частині стягнення з ПАТ "Запоріжжяобленерго" на користь Коленчук О.І. частини грошової винагороди та відшкодування витрат у сумі 1 890,59 грн.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями вказану апеляційну скаргу передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя - Остапенко О.М., судді: Копитова О.С., Сотніков С.В.

Розглянувши апеляційну скаргу та додані до неї документи, апеляційний суд дійшов висновку, що вона має бути залишена без руху з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Статтею 258 ГПК України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги, відповідно до частини третьої якої до апеляційної скарги додаються, зокрема, докази сплати судового збору та надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Згідно ст. 259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, листом з описом вкладення.

Отже, надіслання копії апеляційної скарги з доданими до неї документами іншим учасникам справи листом з описом вкладення є обов`язком заявника апеляційної скарги.

Відповідно до положень статей 73, 76, 77 ГПК України, належним та допустимим доказом надсилання іншому учаснику справи копії апеляційної скарги з додатками може вважатися розрахунковий документ встановленої форми, що підтверджує надання послуг поштового зв`язку (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) з надіслання адресату листа з описом вкладення, поданий в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ГПК України, у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи.

У справах про банкрутство склад учасників справи визначається Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (ч. 5 ст. 41 ГПК України).

За приписами ст. 1 наведеного Закону про банкрутство сторони у справі про банкрутство - кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут); учасники у справі про банкрутство - сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб`єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Відповідно до п. 4 ч. 6 ст. 26 названого Закону під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Закону.

В порушення вимог ГПК України апелянтом не надано доказів направлення копії апеляційної скарги всім учасникам провадження у справі, а саме: боржнику - ПрАТ "Холдингова компанія "Енергомережа", ліквідатору банкрута - арбітражному керуючому Горєлову О.Л., арбітражному керуючому Каленчук О.І., а також всім кредиторам у справі, вимоги яких визнано та включено до реєстру вимог кредиторів відповідно до ухвал Господарського суду міста Києва від 12.02.2018 року та 01.10.2018 року або комітету кредиторів боржника.

Окрім того, відповідно до приписів Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду апеляційної скарги на ухвалу суду судовий збір сплачується у розмірі 1 прожитковий мінімум для працездатних осіб (пп. 7 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України „Про судовий збір" № 3674-VI).

Зазначене положення стосується подання апеляційних і касаційних скарг на всі без винятку ухвали господарського суду, які підлягають оскарженню, незалежно від того, чи передбачено Законом № 3674-VI справляння судового збору за подання тих заяв, за результатами розгляду яких виносяться відповідні ухвали (правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 29.05.2018 року у справі № 915/955/15).

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2019 рік" з 1 січня 2019 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 1921 гривень.

Апелянтом в апеляційному порядку оскаржується ухвала господарського суду міста Києва від 11.09.2019 року, якою, серед іншого, затверджено звіт арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат, а також їх стягнення пропорційно кредиторських вимог, а відтак за подання даної апеляційної скарги скаржником мало бути сплачено судовий збір у сумі 1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме: 1921,00 грн.

Але, як вбачається із апеляційної скарги, апелянтом, в порушення ст. 258 ГПК України, не подано жодних доказів сплати судового збору за подання апеляційної скарги у даній справі, як і не зазначено про такі документи в додатках до скарги.

Частиною 2 статті 260 ГПК України передбачено, що до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

У свою чергу, частина 1 ст. 174 ГПК України містить положення, відповідно до якого суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

За викладених обставин, апеляційна скарга ПАТ "Запоріжжяобленерго" на ухвалу господарського суду міста Києва від 11.09.2019 року у справі №910/7448/17 підлягає залишенню без руху у зв`язку з неподанням доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку та розмірі, а також документів, які підтверджують відправлення всім учасникам провадження у справі копії цієї скарги і доданих до неї документів, з визначенням строку для усунення недоліків апеляційної скарги.

Керуючись статтями 234, 255, 258, 259, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Запоріжжяобленерго" на ухвалу господарського суду міста Києва від 11.09.2019 року у справі № 910/7448/17 залишити без руху.

2. Надати Публічному акціонерному товариству "Запоріжжяобленерго" строк не більше десяти днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги, зазначених у мотивувальній частині ухвали.

3. Попередити скаржника, що у разі невиконання вимог зазначеної ухвали суду у встановлений пунктом 2 її резолютивної частини строк, апеляційна скарга вважатиметься неподаною і буде повернута заявнику апеляційної скарги.

4. Копію ухвали надіслати учасникам провадження у справі.

Головуючий суддя О.М. Остапенко

Судді О.С. Копитова

С.В. Сотніков

Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено18.12.2019

Судовий реєстр по справі —910/7448/17

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Постанова від 15.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 12.05.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні