Рішення
від 17.12.2019 по справі 924/907/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" грудня 2019 р.м. Хмельницький Справа № 924/907/19

Господарський суд Хмельницької області у складі

судді Крамара С.І., при секретарі судового засідання Желіхівській О.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", м. Київ

до:

1) Товариства з обмеженою відповідальністю "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ", м. Хмельницький

2) гр. ОСОБА_1 , с. Мала Смілянка Смілянського району Черкаської області

про стягнення 124 999,97грн. заборгованості за кредитом

Представники сторін:

від позивача: Шпиляєва Н.В. - згідно довіреності №6503-К-О від 18.05.2017р.;

від відповідача 1: не з`явився;

від відповідача 2: не з`явився.

В судовому засіданні, відповідно до ст. 240 ГПК України, проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Процесуальні дії по справі, стислий виклад позицій сторін.

02.09.2019 року до Господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", м. Київ до: 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ", м. Хмельницький; 2) гр. ОСОБА_1 , с. Мала Смілянка Смілянського району Черкаської області про стягнення 124 999,97грн. заборгованості за кредитним договором №б/н від 05.07.2018р. укладеного шляхом приєднання до Умов та правил надання послуг "КУБ", а також відповідно до укладеного договору поруки №POR1530773316441 від 05.07.2018р. Позивачем при поданні позову подано заяву про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Ухвалою суду від 06.09.2019р. позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі №924/907/19 в порядку розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Ухвалою суду від 09.10.2019р. здійснено перехід від спрощеного позовного провадження до розгляду справи №924/907/19 за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання.

Ухвалою суду від 26.11.2019р. закрито підготовче провадження у справі №924/907/19 та призначено справу до судового розгляду по суті.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд їх задовольнити, оскільки вони підтвердженні наявними в матеріалах справи доказами.

Відповідачі повноважних представників в судове засідання не направили, своїми процесуальними правами не скористалися, письмового відзиву на позов не надали, про причини неявки та неподання відзиву на позов суд не повідомили. При цьому були належним чином повідомлений про дату, час та місце підготовчого засідання та розгляду справи по суті, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення (судової повістки) від 09.09.2019р., 27.09.2019р., 03.10.2019р., 11.10.2019р., 07.11.2019р., 27.11.2019р. Ухвали направлялися відповідачу 1 рекомендованим листом з повідомленням про вручення, за адресою, яка згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є його юридичною адресою.

Судом враховується, що згідно статей 42, 46 Господарського процесуального кодексу України участь сторони у судовому засіданні є її правом. При цьому, норми вказаної статті зобов`язують сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

Ст. 202 ГПК України передбачає, що суд може розглядати справу за відсутності учасника справи, якщо його було належно повідомлено, проте, він не повідомив про причин неявки або така неявка є повторною.

Судом також враховано, що розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту. З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків у цивільних справах є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи "Федіна проти України" від 02.09.2010р., "Смірнова проти України" від 08.11.2005р., "Матіка проти Румунії" від 02.11.2006р., "Літоселітіс проти Греції" від 05.02.2004р.).

Одночасно, застосовуючи відповідно до ч.1 ст.3 Господарського процесуального кодексу України, ст.17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при розгляді справи ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, суд зазначає, що право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п.35 рішення від 07.07.1989р. Європейського суду з прав людини у справі "Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії" (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

З огляду на наведене, зважаючи на належне повідомлення відповідачів про час та місце розгляду справи, вимоги розумності строку судового розгляду, суд приходить до висновку, що справа може бути розглянута за наявними у ній документами, а неявка відповідачів не призводить до неможливості вирішення спору по суті.

Розглянувши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Товариство з обмеженою відповідальністю "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ" зареєстровано за юридичною адресою: 29000, м. Хмельницький, вул. Проскурівська, буд. 2, офіс 41.

Засновником ТОВ "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ" та керівником є ОСОБА_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

05.07.2018р. між Акціонерним товариством Комерційним банком "Приватбанк" (надалі - банк, кредитодавець, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Біо Тек Поділля" (надалі -клієнт, позичальник, відповідач-1) через систему інтернет-клієнт-банкінгу підписано із використанням електронного цифрового підпису заяву про приєднання до Умов та правил надання послуги „КУБ" („Країна Успішного Бізнесу"), відповідно до якої відповідач 1 приєднався до розділу 3.2.8 Умов та правил надання послуги „КУБ", що розміщені на сайті позивача, прийняв на себе всі зобов`язання, зазначені в цих Умовах та уклав кредитний договір.

Згідно п.1 заяви істотними умовами кредитного договору є:

- вид кредиту: строковий (п. 1.1 заяви);

- розмір кредиту: визначається Приватбанком, вказується у про файлі позивальника на сайті kub.pb.ua (п. 1.2 заяви);

- строк кредиту: 12 місяців з моменту видачі коштів (п. 1.3 заяви);

- проценти (комісія) за користування кредитом: 2 % в місяць від початкового розміру кредиту (п. 1.4 заяви);

- порядок погашення заборгованості за кредитом: щомісяця рівними частинами до календарного числа місяця, в який було здійснено видачу коштів (п. 1.5 заяви);

- у випадку порушення строку погашення заборгованості за кредитом, що зазначений в п. 1.5. цієї Заяви, проценти за користування кредитом становлять розмір 4 % на місяць від суми заборгованості. При цьому сплачується неустойка в розмірі і згідно розділу 3.2.8 Умов та Правил надання банківських послуг (п.1.6 заяви).

Згідно заяви, укладення кредитного договору здійснюється в порядку, визначеному розділом 3.2.8 Умов та Правил надання банківських послуг.

Заява про приєднання підписана ТОВ "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ" 05.07.2018р. шляхом накладення електронно-цифрового підпису.

Відповідно до п. 3.2.8.1 Умов та правил надання послуги „КУБ" (далі - Умов) банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту строковий „Кредит КУБ" для фінансування поточної діяльності клієнта, в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати процентів в обумовлені цим договором терміни. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в заяві про приєднання до Умов та правил надання послуги „КУБ" (далі - заява), а також в системі Приват24.

Клієнт приєднується до Послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом Заяви в системі Приват24 або у сервісі "Paperless" або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору. Кредит також може надаватись шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги. Якість послуг має відповідати законодавству України, нормативним актам Національного Банку України, які регулюють кредитні відносини.

Згідно з п. 3.2.8.2 Умов, розмір кредиту, який може бути наданий в рамках послуги, складає від 50 000 до 1 000 000, 00 грн.

Пунктом 3.2.8.3.1 Умов передбачено, що повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у заяві. Відповідно до п. 3.2.8.3.1.3 Умов клієнт доручає банку щомісячно у строки, зазначені у заяві, здійснювати договірне списання з його рахунків, відкритих у банку, на погашення заборгованості за послугою у кількості та розмірі, зазначеному в кредитному договорі.

Остаточним терміном погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту. Згідно зі статями 212, 651 Цивільного кодексу України при порушенні клієнтом будь-якого із зобов`язань, передбачених цим договором, банк на свій розсуд, починаючи з 91-ого дня порушення будь-якого із зобов`язань, має право змінити умови договору, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому банк направляє клієнту повідомленням із зазначенням дати терміну повернення кредиту. Банк здійснює інформування клієнта на свій вибір або письмово, або через встановлені засоби електронного зв`язку банку та клієнта. При непогашенні заборгованості за цим договором у термін, зазначений у повідомленні, вся заборгованість за кредитним договором, починаючи з наступного дня від дати зазначеної в повідомленні, вважається простроченою. У разі погашення заборгованості в період до закінчення 90 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов`язань, терміном повернення кредиту є дата останнього платежу.

Згідно з п. 3.2.8.3.2 Умов за користування послугою клієнт сплачує щомісячно на протязі всього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно графіку, визначених в заяві та тарифах. При несплаті процентів у строк, визначений в графіку, вони вважаються простроченими (крім випадків розірвання договору згідно з п. 3.2.8.6.2.).

Пунктом 3.2.8.3.3 Умов передбачено, що при порушенні клієнтом будь-якого грошового зобов`язання клієнт сплачує банку проценти за користування кредитом у розмірі, встановленому у заяві. У разі порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов`язань і при реалізації права банку, передбаченого п. 3.2.8.3.1., клієнт сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, за кожен календарний день прострочення.

Відповідно до пунктів 3.2.8.5.2, 3.2.8.5.3, 3.2.8.5.5 Умов клієнт зобов`язується: оплатити щомісячні проценти за користування кредитом згідно з п. 3.2.8.3.2; повернути кредит та здійснити інші платежі, передбачені договором, у терміни і в сумах, як встановлено в пунктах 3.2.8.3.1, 3.2.8.3.2, 3.2.8.5.14, 3.2.8.6.2, а також зазначені в заявці, шляхом розміщення необхідних для планового погашення внеску коштів на своєму поточному рахунку; сплатити банку проценти згідно з пунктами 3.2.8.3.1, 3.2.8.3.2.

Згідно з п. 3.2.8.8.2 Умов забезпеченням виконання зобов`язань клієнтом - юридичною особою за цим договором є укладення договору поруки.

Пунктом 3.2.8.9.1 Умов передбачено, що за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дати погашення кредиту згідно з пунктами 3.2.8.1 та 3.2.8.3 цього договору клієнт сплачує проценти в розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2.

Відповідно до п. 3.2.8.9.2 Умов нарахування прострочених процентів здійснюється щодня, при цьому проценти розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування процентів не враховується.

Згідно з п. 3.2.8.9.3 Умов сплата процентів за користування кредитом здійснюється в дати платежів, зазначені у заяві (п. 3.2.8.3.1). Якщо повне погашення кредиту здійснюється в дату, що відрізняється від зазначеної в цьому пункті, то останньою датою погашення процентів, розрахованої від попередньої дати погашення по день фактичного повного погашення кредиту, є дата фактичного погашення кредиту.

Пунктом 3.2.8.9.5 Умов передбачено, що погашення кредиту, сплата процентів за цим договором здійснюються у валюті кредиту. Погашення неустойки за цим договором здійснюється у гривні відповідно до умов цього договору.

Відповідно до п. 3.2.8.9.7 Умов розрахунок і нарахування процентів за користування кредитом здійснюється у терміни, вказані в заявці, кожного місяця, на наступний день після дня отримання клієнтом кредиту або дня погашення чергової частини боргу і проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом на первісну суму кредиту.

Згідно з п. 3.2.8.10.1 Умов у разі порушення клієнтом будь-якого із зобов`язань щодо сплати процентів за користування кредитом та термінів повернення кредиту, передбачених пунктами 3.2.8.3.2, 3.2.8.3.1, 3.2.8.9 цього договору, клієнт сплачує банку за кожен випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Пунктом 3.2.8.10.3 Умов передбачено, що нарахування неустойки за кожен випадок порушення зобов`язань здійснюється протягом 15 років з дня, коли зобов`язання мало бути виконано клієнтом.

Відповідно до п. 3.2.8.11 Умов договір є чинним з моменту підписання клієнтом заяви про приєднання та перерахування банком кредитних коштів на рахунок клієнта. Строк дії договору встановлюється з дня його укладання і до повного виконання сторонами зобов`язань за договором.

05.07.2018р. між ОСОБА_1 (надалі - поручитель, відповідач 2) та Акціонерним товариством комерційний банк "Приватбанк" (надалі - банк, кредитор, позивач) укладено, шляхом підписання за допомогою електронного цифрового підпису, договір поруки №POR1530773316441, предметом якого є надання поруки поручителем перед банком за виконання ТОВ "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ" (надалі - боржник) зобов`язань за угодами-приєднання до розділу 3.2.8 „Кредит КУБ" Умов та правил надання банківських послуг (далі - Угода 1) по сплаті: а) процентної ставки за користування кредитом, а саме за період користування кредитом згідно угоди 1 - 2.0% від суми кредиту щомісяця, за період користування кредитом згідно п.3.2.8.5.3 угоди 1 - 4.0% від суми кредиту щомісяця; б) кредиту, в розмірі, що вказаний в угоді-1.

Якщо під час виконання угоди 1 зобов`язання боржника, що забезпеченні цим договором, збільшуються внаслідок чого збільшується обсяг відповідальності поручителя, поручитель при укладенні цього договору дає свою згоду на збільшення зобов`язань за угодою 1 в розмірі таких збільшень; додаткових узгоджень про такі збільшення з поручителем не потрібно.

Відповідно до п. 1.2 договору поруки, поручитель відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за угодою 1 в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків.

Згідно з п. 1.5 договору поруки у випадку невиконання боржником зобов`язань за угодою 1, боржник та поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники.

Пунктом 2.1.2 договору поруки передбачено, що у випадку невиконання боржником якого-небудь зобов`язання, передбаченого п. 1.1 цього договору, кредитор має право направити поручителю вимогу із зазначенням невиконаного(их) зобов`язання(нь). Не направлення кредитором вказаної вимоги не є перешкодою та не позбавляє права кредитора звернутися до суду з вимогою виконати взяті на себе поручителем зобов`язання або вимагати від поручителя виконання взятих на себе зобов`язань іншими способами. Поручитель відповідає перед кредитором як солідарний боржник у випадку невиконання боржником зобов`язань за угодою 1, незалежно від факту направлення чи не направлення кредитором поручителю передбаченої даним пунктом вимоги.

Відповідно до п. 4.1 договору поруки сторони взаємно домовились, що порука за цим договором припиняється через 15 років після укладення цього договору. У випадку виконання боржником та/або поручителем всіх зобов`язань за угодою 1 цей договір припиняє свою дію.

09.07.2018р. на підставі укладеного договору, позивачем було перераховано на поточний рахунок відповідача1 кредитні кошти у розмірі 500 000,00 грн., а відповідачем1 здійснювалось погашення заборгованості по кредиту, зокрема: 09.08.2018р. - 41666,67грн., 09.09.2018р. - 41666,67грн., 09.10.2018р. -41666,67грн., 09.11.2018р. - 41666,67грн., 09.12.2018р. - 499,89грн., 11.12.2018р. - 96,06грн. та 41 070,72грн., 09.01.2019р. - 41 666,67грн., 09.02.2019р. - 41 666,67грн., 09.03.2019р. - 41 666,67грн., 09.04.2019р. - 41 666,67грн., що підтверджується випискою з рахунку відповідача1.

13.06.2019р. позивач звернувся до відповідача 1 та відповідача 2 з повідомленням №30.1.0.0/2- від 04.06.2019р. про погашення кредиту, сплати відсотків та пені у термін не пізніше 10 календарних днів з дати одержання повідомлення в розмірі 140 530,24грн. Вказав, що у разі несплати простроченої заборгованості в вищевказаний строк, на підставі умов кредитного договору та договору поруки вимагає повернути суму кредиту в повному обсязі, а також нараховані проценти та штрафні санкції.

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачами вимог договорів кредиту та поруки, позивач звернувся до суду з позовом про стягнення 124 999,97грн. заборгованості за кредитом.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги наступне.

У відповідності до ратифікованої Законом України від 17.07.2007 року Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (п.1 ст.6) кожен має право на справедливий та публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Згідно ч. 1 ст. 173 ГК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до частин 1, 2 статті 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно частин 1, 2 ст. 639 Цивільного кодексу України договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. При цьому, як визначено відповідною нормою, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до ст. 3 Закону України "Про електронний цифровий підпис", чинному на момент виникнення спірних правовідносин, електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки).

Отже, підписавши заяву про приєднання до Умов та правил надання послуги "КУБ" електронно цифровим підписом, відповідач 1 приєднався і зобов`язався виконувати умови, викладені в Умовах та правилах надання банківських послуг, що фактично складають договір кредиту в цілому.

Таким чином, укладений між позивачем та відповідачем 1 договір є підставою для виникнення у них господарських зобов`язань, а саме майново-господарських зобов`язань в силу статей 173, 174, ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 Цивільного кодексу України, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно з ч. 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (ч. 3 ст. 1049 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

В силу приписів ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно із ст. 599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як свідчать матеріали справи, 09.07.2018р., на підставі умов кредитного договору б/н від 05.07.2018р., позивач надав відповідачу 1 кредит у розмірі 500 000,00грн., що підтверджується наявною у матеріалах справи банківською випискою, а також не спростовано відповідачами.

Судом встановлено, що відповідач 1 в порушення умов кредитного договору свої зобов`язання з повернення кредиту виконував неналежним чином, що підтверджується банківською випискою за період з 01.01.2000р. по 14.08.2019р. сплативши 09.08.2018р. - 41666,67грн., 09.09.2018р. - 41666,67грн., 09.10.2018р. -41666,67грн., 09.11.2018р. - 41666,67грн., 09.12.2018р. - 499,89грн., 11.12.2018р. - 96,06грн. та 41 070,72грн., 09.01.2019р. - 41 666,67грн., 09.02.2019р. - 41 666,67грн., 09.03.2019р. - 41 666,67грн., 09.04.2019р. - 41 666,67грн. Всього на загальну суму 375 000,03грн.

Таким чином, судом встановлено, що заборгованості за наданим кредитом (тілом кредиту) відповідача 1 перед позивачем в частині погашення суми основного боргу станом на 14.08.2019р. склала 124 999,97грн.

Згідно зі ст.ст. 610, 612 Цивільного кодексу України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно з ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов`язання може забезпечуватися, зокрема, порукою.

Відповідно до наявних матеріалів справи, між відповідачем 2 та позивачем було укладено договір поруки №POR1530773316441 від 05.07.2018р., згідно якого відповідач 2 є поручителем перед позивачем за виконання відповідачем 1 зобов`язань за кредитним договором від 05.07.2018р. відповідно до Умов та правил надання послуги "КУБ".

Статтею 553 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

Відповідно до ст. 554 Цивільного кодексу України у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

Згідно з ст. 555 Цивільного кодексу України у разі одержання вимоги кредитора поручитель зобов`язаний повідомити про це боржника, а в разі пред`явлення до нього позову - подати клопотання про залучення боржника до участі у справі. Поручитель має право висунути проти вимоги кредитора заперечення, які міг би висунути сам боржник, за умови, що ці заперечення не пов`язані з особою боржника. Поручитель має право висунути ці заперечення також у разі, якщо боржник відмовився від них або визнав свій борг.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно умов договору поруки №POR1530773316441 від 05.07.2018р., зокрема п.1.2, відповідач 2 відповідає перед кредитором за виконання зобов`язань за угодою 1 в тому ж розмірі, що і боржник, включаючи сплату кредиту, процентів, нарахованих за користування кредитом, винагород, штрафів, пені та інших платежів, відшкодування збитків.

З урахуванням вищевикладеного та зважаючи, що станом на час ухвалення рішення відповідач 1 не здійснив повернення кредиту в повному обсязі, відповідач 2 не виконав своїх зобов`язань за договором поруки, докази сплати заборгованості в матеріалах справи відсутні, а сторонами їх не надано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення солідарно з відповідачів 124 999,97грн. - заборгованості за кредитом, є доведеними, обґрунтованими, підтвердженими та підлягають задоволенню.

Розподіл судових витрат між сторонами.

З огляду на задоволення позовних вимог та те, що спір виник у зв`язку з неправомірними діями відповідачів, які відповідають перед позивачем солідарно, відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідачів порівну.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 73, 74, 86, 123, 129, 231, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк", м. Київ до: 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ", м. Хмельницький 2) гр. ОСОБА_1 , с. Мала Смілянка Смілянського району Черкаської області про стягнення 124 999,97грн. заборгованості за кредитом задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ" (29000, м. Хмельницький, вул. Проскурівська, буд. 2, офіс 41, код ЄДРПОУ 40968207) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ14360570) 124 999,97грн. (сто двадцять чотири тисячі дев`ятсот дев`яносто дев`ять гривень 97 коп.) заборгованості за кредитом. Даний обов`язок є солідарним. Солідарний боржник - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Видати наказ.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" (м. Київ, вул. Грушевського 1 Д, код ЄДРПОУ 14360570) 124 999,97грн. (сто двадцять чотири тисячі дев`ятсот дев`яносто дев`ять гривень 97 коп.) заборгованості за кредитом. Даний обов`язок є солідарним. Солідарний боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ" (29000, м. Хмельницький, вул. Проскурівська, буд. 2, офіс 41, код ЄДРПОУ 40968207).

Видати наказ.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БІО ТЕК ПОДІЛЛЯ" (29000, м. Хмельницький, вул. Проскурівська, буд. 2, офіс 41, код ЄДРПОУ 40968207) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, код ЄДРПОУ14360570) 960,50 грн. (дев`ятсот шістдесят гривень 50 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Акціонерного товариства комерційний банк "Приватбанк" (м. Київ, вул. Грушевського 1 Д, код ЄДРПОУ 14360570) 960,50 грн. (дев`ятсот шістдесят гривень 50 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Порядок подання апеляційної скарги визначений ст.257 та пп.17.5 п.17 Розділу ХІ „Перехідні положення" ГПК України.

Повний текст рішення складено 17.12.2019р.

Суддя С.І. Крамар

Віддрук. 5 прим.:

1 - до справи,

2, 3 - позивачу (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д; 49027, м. Дніпро, а/с 1800)(рекомендованим з повідомленням);

4 - відповідачу 1 (29000, м. Хмельницький, вул. Проскурівська, буд. 2, офіс 41); (рекомендованим з повідомленням)

5 - відповідачу 2 ( АДРЕСА_1 )

(рекомендованим з повідомленням).

Дата ухвалення рішення17.12.2019
Оприлюднено18.12.2019

Судовий реєстр по справі —924/907/19

Рішення від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 06.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 03.10.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

Ухвала від 06.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Крамар С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні