Ухвала
від 10.12.2019 по справі 206/6664/19
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/6664/19

Провадження № 1-кс/206/1330/19

У Х В А Л А

10.12.2019року в залі суду в місті Дніпрі, слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів та здійснення їх виїмки по кримінальному провадженню, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019042630000212 від 12.09.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_4

в с т а н о в и в:

04 грудня 2019 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська із даним клопотанням звернувся старший групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 .

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що до Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 надійшов лист з УСБУ в Дніпропетровській області стосовно службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), котрі, за попередньою змовою з службовими особами ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) шляхом зловживання службовим становищем заволоділи бюджетними коштами, виділеними на проведення публічних закупівель.

Зокрема, протягом 2018 року ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » здійснило закупівлю акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 за договорами у наступних постачальників: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , станом на вересень 2019 року назву змінено на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ») 15 комплектів, на суму 5372722 грн. (358181 грн. за один комплект) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) 13 комплектів, на суму 4703400 грн. (361 800 грн. за один комплект).

Так, в ході перевірки інформації було встановлено, що вказані акумуляторні батареї були ввезені на територію України та задекларовані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , офіційний представник виробника на території України). При цьому, імпорт здійснювався та оформлювався не комплектами, а окремими елементами. За даними митної документації, вартість придбання одного елементу становила 217,6 євро (7012 грн. з врахуванням обов`язкових податків та митних зборів, згідно курсу НБУ на дату ввезення), тобто вартість комплекту 56096 грн.

Таким чином завищення вартості між початковою ціною на території України та сумою сплаченою ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відповідно становить 4531282 грн. та 3974152 відповідно.

З метою штучного завищення вартості продукції та ухилення від сплати обов`язкових податків та зборів представниками комерційних структур, за домовленістю з керівництвом ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » було здійснено документальне оформлення ланцюга безтоварних фінансово-господарських операцій з використанням реквізитів підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ).

За отриманими даними, фактично вищезазначені ТМЦ безпосередньо відвантажувалися зі складських приміщень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » та транспортувалися відразу на територію заводу, що вказує на фіктивність ряду фінансово-господарських операцій, проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » за допомогою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ).

Таким чином, протягом 2018 року внаслідок поставки на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 було виведено з державного підприємства в тіньовий сектор економіки та розподілено між учасниками протиправної схеми суму, яка складає 8505434 грн.

Під час досудового розслідування виникла необхідність в одержанні завіреної копії податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за 2018 рік (форма 1-ДФ, додаток № 5), податку на прибуток, податку на додану вартість, ЄСВ, облікової справи підприємства, матеріалів листування з питань сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, що знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_10 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставівище викладеногопросить суд зобов`язати вповноважену особу ІНФОРМАЦІЯ_10 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , надати слідчому СВ Відділення поліції на станції № 2 ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , іншим слідчим, що визначені постановою про створення слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні, прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , іншим прокурорам, що визначені постановою про створення групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, тимчасовий доступ до належним чином завірених копій документів з можливістю їх вилучення, а самк податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за 2018 рік (форма 1-ДФ, додаток № 5), податку на прибуток, податку на додану вартість, ЄСВ, облікової справи підприємства, матеріалів листування з питань сплати податків, зборів, обов`язкових платежів, з можливістю вилучення вказаної інформації в завірених копіях.

Прокурор в судовому засіданні подане клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання про надання тимчасового доступу до інформації з огляду на наступне.

У відповідності до ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії та,у разіприйняття відповідногорішення слідчимсуддею,судом,вилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать: інформація,що знаходитьсяу володіннізасобу масовоїінформації абожурналіста інадана їмза умовинерозголошення авторстваабо джерелаінформації; відомості,які можутьстановити лікарськутаємницю; відомості,які можутьстановити таємницювчинення нотаріальнихдій; конфіденційнаінформація,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю; відомості,які можутьстановити банківськутаємницю; особистелистування особита іншізаписи особистогохарактеру; інформація,яка знаходитьсяв операторівта провайдерівтелекомунікацій,про зв`язок,абонента,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманняпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо; персональнідані особи,що знаходятьсяу їїособистому володінніабо вбазі персональнихданих,яка знаходитьсяу володільцяперсональних даних; державна таємниця.

Положенням ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Врахувавши дійсні обставини справи, вважаю клопотання повністю обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню.

Такі висновки засновані перед усім на тому, що інформація, яка знаходиться в ІНФОРМАЦІЯ_10 та не може бути надана іншим шляхом.

Разом з тим, не доведено підстав тимчасового доступу до ЄСВ, облікової справи підприємства, матеріалів листування з питання сплати податків, зборів, обов`язкових платежів.

Зазначені обставини є безумовною підставою для задоволення клопотання прокурора про надання тимчасового доступу до речей та документів.

В іншій частині задоволення клопотання відмовити.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

постановив :

Клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до речей і документів та здійснення їх виїмки по кримінальному провадженню, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019042630000212 від 12.09.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити частково.

Зобов`язати вповноважену особу ІНФОРМАЦІЯ_10 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , надати слідчому СВ Відділення поліції на станції № 2 ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , іншим прокурорам ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , що визначені постановою про створення групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, тимчасовий доступ до належним чином завірених копій документів з можливістю їх вилучення, а саме податкової звітності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за 2018 рік (форма 1-ДФ, додаток № 5), податку на прибуток, податку на додану вартість, з можливістю вилучення вказаної інформації в завірених копіях.

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86407549
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів та здійснення їх виїмки по кримінальному провадженню, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019042630000212 від 12.09.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

Судовий реєстр по справі —206/6664/19

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні