Ухвала
від 16.12.2019 по справі 344/21909/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/21909/19

Провадження № 1-кс/344/10983/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 грудня 2019 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого в кримінальному провадженні - начальника відділення СВ Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором у кримінальному провадженні прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №42018091010000002 від 26.01.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором в обґрунтування якого посилався на те, що слідчим відділом Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області розслідується кримінальне провадження № 42018091010000002 від 26.01.2018 за фактом вчинення неправомірних дій членами ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які на підставі підроблених документів одержали право власності на земельну ділянку в АДРЕСА_1 , та на об`єкт незавершеного будівництва (багатоквартирний будинок), розміщений на земельній ділянці, що перебували у власності ПП « ОСОБА_5 », внаслідок чого завдали майнової шкоди пайовикам вищевказаного підприємства.

Допитані з даного приводу в якості свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 надали покази про те, що 03.02.2003 року, ІНФОРМАЦІЯ_2 , в особі першого заступника міського голови ОСОБА_8 , на підставі п.1.5 рішення ІНФОРМАЦІЯ_3 від 26.12.2002 №525, передає в оренду ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » земельну ділянку на АДРЕСА_1 , площею 0.3952 га, з цільовим призначенням: будівництво житлового будинку.

22.09.2004 року, рішенням № 365 ІНФОРМАЦІЯ_3 надано дозвіл ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » на будівництво 27-квартирного житлового будинку на орендованій земельній ділянці на АДРЕСА_1 .

21.03.2005 року, ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » укладає договір на участь у частковому будівництві з ПП « ОСОБА_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 . У відповідності до цього договору ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » приймає ПП « ОСОБА_5 » у часткове будівництво 27 квартирного житлового будинку на орендованій ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » земельній ділянці на АДРЕСА_1 .

В 2014 році ІНФОРМАЦІЯ_2 припиняє дію договору оренди з ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у зв`язку із значної заборгованістю по виплаті орендної плати.

Тоді ж у березні та в серпні 2014 року, ІНФОРМАЦІЯ_2 своїми рішеннями передає спочатку в оренду земельну ділянку на АДРЕСА_1 , з об`єктом незавершеного будівництва, а згодом у власність ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

При цьому, згідно примітки до Переліку осіб землекористування, яким надано дозвіл на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок (дод. до рішення № 1373 від 21.03.2014) відведення земельної ділянки відбулось за рахунок частини земельної ділянки, як знаходилась у оренді ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

В подальшому, 09.12.2015 року, голова ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_9 подала до ІНФОРМАЦІЯ_5 декларацію про початок виконання будівельних робіт на об`єкт «Будівництво багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 » до якої свідомо внесла завідомо неправдиві дані, зокрема: вид будівництва нове будівництво; щодо головного інженера, - ОСОБА_10 , котрий розробляв проектну документацію для будівництва вищевказаного будинку, однак жодних договірних відносин з ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не мав; щодо видачі містобудівних умов та обмеження забудови земельної ділянки, оскільки документи вказані ОСОБА_9 були видані задовго до створення ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 », при цьому дозвіл ІНФОРМАЦІЯ_6 № 33 від 21.03.2005 був виданий ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ПП « ОСОБА_5 », щодо кількості квартир у житловому будинку та їх площі, з 27 квартир в проектній документації, до 33 у декларації.

Відповідно до наказу № 9 від 25.02.2016 начальника ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_11 декларацію про початок виконання будівельних робіт на об`єкт «Будівництво багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 » № ІФ 083153432017 скасовано.

В подальшому, 03.01.2017 року, голова ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_9 , з метою незаконного заволодіння об`єктом незавершеного будівництва, звернулась до реєстраційної служби ІНФОРМАЦІЯ_2 із заявою № 20470690 про проведення державної реєстрації прав та їх обтяжень (щодо права власності) на нерухоме майно.

18.02.2017 року, голова ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_9 уклала договір №180217 про спільне будівництво житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , з «ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_8 », в особі директора ОСОБА_12 . Предметом цього договору стало співробітництво та участь сторін у будівництві житлового будинку на земельній ділянці з об`єктом незавершеного будівництва, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Виходячи з умов договору укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 » кооператив отримає 10 квартир а решту (17 квартир ) перейде ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ». Тобто ОСОБА_9 без відома інших пайовиків ввійшла у змову посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з метою відчуження квартир інших пайовиків забудовнику.

З метою встановлення факту відчуження майнових прав на квартир інших пайовиків службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та ОК « ІНФОРМАЦІЯ_1 », директору ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » 14.11.2019 за № 17724/108/46/02-2019 надіслано запит про витребування копій матеріалів, а саме: робочого проекту будівництва багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 , договору №180217 про спільне будівництво житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 з додатками, договорів купівлі продажу майнових прав на житлові квартири та інші нежитлові приміщення укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та іншими пайовиками, однак до 11.12.2019 жодної відповіді на даний запит органу досудового розслідування не надано.

Дослідження інформації в затребуваних документах дасть можливість встановити чи дійсно має місце факт щодо відчуження майнових прав на квартири багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 іншим пайовикам, а також дадуть можливість встановити органу досудового розслідування хто саме причетний до скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ст. 190 КК України.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину необхідно отримати доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », що в АДРЕСА_2 , а саме: матеріалів робочого проекту будівництва багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 , договору №180217 про спільне будівництво житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 з додатками, договорів купівлі продажу майнових прав на житлові квартири та інші нежитлові приміщення укладені між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та іншими пайовиками.

Вищезазначені документи мають значення речових доказів у кримінальному провадженні та будуть визнані в кримінальному провадженні речовими доказами і стануть, в подальшому, предметом дослідження в суді.

Іншими способами отримати копії вищезазначених документів неможливо, оскільки 14.11.2019 в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » надсилався запит з приводу надання вищезазначеної інформації та документів і на даний час жодної відповіді на вказаний запит не отримано.

Слідчий в судове засідання не зявився, попередньо подав клопотання відповідно до якого просив клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слухати безйого участі.

Відповідно до ч.4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Беручи до уваги вищенаведене, враховуючи, що всі особи, які беруть участь у судовому провадженні в судове засідання неприбули приходжу до висновку, про можливість розгляду клопотання без здійснення фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження.

Дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ч. 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ст. 162 КПК України визначено перелік охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Відповідно до абз. 1 ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а відповідно до ч. 7 цієї статі, слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення цих речей і документів.

З клопотання вбачається, що сторона кримінального провадження просить про надання тимчасового доступу до речей і документів, які підпадають під визначення охоронюваної законом таємниці.

Наданими стороною кримінального провадження матеріали клопотання поза розумним сумнівом доведено, що на даний час проводиться вичерпний комплекс заходів, спрямованих на розкриття кримінального правопорушення та встановлення осіб (їх місцезнаходження), які його вчинили, як і доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в зазначених в клопотанні документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою вказаних документів, а можливе їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до таких.

Отже, враховуючи вищенаведене та те, що інформація, яка міститься у документах про які зазначає слідчий, надасть змогу в подальшому використовувати як докази отримані відомості, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-166, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задоволити.

Надати начальнику відділення слідчого відділу Івано-Франківського відділу поліції капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », що в АДРЕСА_2 , з можливістю подальшого вилучення їх копій, а саме: матеріалів робочого проекту будівництва багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 , договору №180217 про спільне будівництво житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 з додатками, договорів купівлі продажу майнових прав на житлові квартири та інші нежитлові приміщення укладені між ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_8 » та іншими пайовиками.

Роз`яснити положення ч. 1 ст. 166 КПК України, згідно з яким у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 15 січня 2020 року включно та оскарженню не підлягає.

Оригінал ухвали виготовлено у двох примірниках.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86409267
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №42018091010000002 від 26.01.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190КК України

Судовий реєстр по справі —344/21909/19

Ухвала від 16.12.2019

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні