Рішення
від 18.12.2019 по справі 640/14562/19
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Вн. №27/446

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

18 грудня 2019 року № 640/14562/19

За позовом Міністерства юстиції України

До Товариства з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК"

Про припинення юридичної особи

Суддя О.В.Головань

Обставини справи:

Міністерство юстиції України звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" про припинення діяльності ТОВ "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК".

В судовому засіданні 09.10.2019 р. оголошено ухвалу про перехід до розгляду справи в порядку письмового провадження згідно з ч. 3 ст. 194 КАС України.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд, -

ВСТАНОВИВ:

07.02.2011 р. Шевченківською районною в м. Києві державною адміністрацією реєстровано юридичну особу ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" (ТОВ "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК"), номер запису: 1 074 102 0000 038900; код 37471797; 01030, м.Київ, ВУЛИЦЯ М.КОЦЮБИНСЬКОГО, будинок 12.

21.05.2015 р. набув чинності Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 09.04.2015 р. № 317-VIII, згідно зі ст. 3 якого пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки визнається наругою над пам`яттю мільйонів жертв комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму та заборонена законом.

Пропаганда комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки юридичною особою, політичною партією, іншим об`єднанням громадян, друкованим засобом масової інформації та/або використання у назві символіки комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів є підставою для відмови в реєстрації та/або припинення діяльності юридичної особи, політичної партії, іншого об`єднання громадян, підставою для відмови в реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

У разі невиконання юридичними особами, політичними партіями, іншими об`єднаннями громадян, друкованими засобами масової інформації вимог цього Закону їх діяльність/випуск підлягає припиненню в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, або іншого уповноваженого органу державної влади.

Рішення про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки юридичної особи, політичної партії, іншого об`єднання громадян вимогам цього Закону приймає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об`єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, у визначеному Кабінетом Міністрів України порядку.

Згідно з п. 3, 4 ст. 7 Закону №317-VIII юридичні особи, політичні партії, інші об`єднання громадян, зареєстровані на день набрання чинності цим Законом, у разі порушення його вимог зобов`язані протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом привести свої установчі документи, найменування та/або символіку у відповідність із вимогами цього Закону. При цьому такі юридичні особи звільняються від сплати адміністративного збору під час державної реєстрації змін до установчих документів, пов`язаних з приведенням їх у відповідність із цим Законом.

У разі недотримання вимог цього Закону юридичними особами, політичними партіями, іншими об`єднаннями громадян, зазначеними у пункті 3 цієї статті Закону, їхня діяльність підлягає припиненню в установленому законом порядку, крім випадків, коли юридичними особами, політичними партіями, іншими об`єднаннями громадян вжито заходів щодо дотримання вимог цього Закону, а неможливість державної реєстрації змін до установчих документів, пов`язаних з приведенням їх у відповідність із цим Законом, зумовлена об`єктивними причинами.

Згідно з Порядком прийняття рішень щодо невідповідності діяльності, найменування та/або символіки юридичної особи, політичної партії, її обласної, міської, районної організації або іншого структурного утворення, передбаченого статутом політичної партії, іншого об`єднання громадян вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.05.2015 р. №354, Міністерством юстиції України проведено відповідну правову експертизу, а 22.01.2019 р. скеровано на адресу товариства звернення щодо надання пояснень з вказаного приводу, у якому запропоновано протягом 10 днів з дня отримання цього листа надати пояснення щодо неприведення свого найменування у відповідність із вимогами Закону протягом місяця з дня набрання ним чинності.

30.01.2019 р. товариством надано пояснення, згідно з якими повідомлено про те, що не пізніше 01.03.2019 р. найменування та установчі документи товариства будуть приведені у відповідність до вимог Закону.

23.07.2019 р. Комісією з питань дотримання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" Міністерства юстиції України проведено засідання, одним з питань порядку денного якого була невідповідність найменування Товариства з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" вимогам Закону.

24.07.2019 р. Міністерством юстиції України затверджено правовий висновок від 24.07.2019 р. №2248/5 від 23.07.2019 р. №4 "Про невідповідність найменування Товариства з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", визнано, що найменування Товариства з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" не відповідає ч. 2 ст. 3 Закону.

Згідно з п. 23 Порядку №354 у десятиденний строк з дня прийняття рішення про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки юридичної особи, політичної партії, іншого об`єднання громадян вимогам Закону Мін`юст звертається з позовом до суду про припинення діяльності юридичної особи, політичної партії, іншого об`єднання громадян або повідомляє іншим органам державної влади, які уповноважені звертатися з відповідним позовом до суду.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" - відзиву на позов не надав; про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Проаналізувавши матеріали справи та пояснення представника позивача, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають до задоволення.

Зокрема, в матеріалах справи наявні докази щодо дотримання позивачем передбачених Законом № 317-VIII та Порядком №354 процедур перед затвердженням відповідного правового висновку та зверненням до суду.

Згідно з Порядком №354 передбачено проведення правової експертизи щодо невідповідності діяльності, найменування та/або символіки юридичної особи, політичної партії, її обласної, міської, районної організації або іншого структурного утворення, передбаченого статутом політичної партії, іншого об`єднання громадян вимогам Закону, для чого утворюється Комісія з питань дотримання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" (п. 7).

Відповідна Комісія утворена, і станом на 23.07.2019 р. її склад визначено наказом Міністерства юстиції України від 29.03.2019 р. №1068/7.

Згідно з п. 15 Порядку №354 за результатами правової експертизи щодо кожного об`єкта складається окремий правовий висновок про відповідність або невідповідність його діяльності, найменування та/або символіки вимогам Закону.

Як зазначено вище, 23.07.2019 р. Комісією проведено засідання, одним з питань порядку денного якого була невідповідність найменування Товариства з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" вимогам Закону та складено відповідний правовий висновок.

Згідно з п. 20, 21 Порядку №354 правовий висновок про невідповідність діяльності, найменування та/або символіки об`єкта правової експертизи вимогам Закону затверджується наказом Мін`юсту в строк, визначений у пунктах 11 і 12 цього Порядку.

Рішення Мін`юсту оприлюднюється на його офіційному сайті та може бути оскаржено в порядку адміністративного судочинства.

24.07.2019 р. Міністерством юстиції України затверджено відповідний правовий висновок від 24.07.2019 р. №2248/5 від 23.07.2019 р. №4.

В матеріалах справи відсутні відомості про його оскарження відповідачем.

Натомість, згідно з поясненнями відповідача від 30.01.2019 р. ним не заперечується необхідність виконання вимог Закону № 317-VIII, проте, вони не були виконані станом на час звернення позивача до суду.

Станом на час ухвалення рішення у справі відповідачем не надано суду інформацію про виконання вимог Закону № 317-VIII.

Рішенням Конституційного Суду України від 16.07.2019 р. № 9-р/2019 у справі за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" визнано таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), Закон України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" від 9 квітня 2015 року № 317-VIII зі змінами.

Згідно з ч. 4 ст. 5 КАС України суб`єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

Відповідне право позивача на звернення до суду передбачено ст. 3 Закону № 317-VIII та п. 23 Порядку №354.

За таких обставин позовні вимоги підлягають до задоволення.

На підставі вищевикладеного, ст. 241-246, 255, 257-262, 293, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Припинити діяльність Товариства з обмеженою відповідальністю "КОЛГОСП БІЛЬШОВИК" (код 37471797; 01030, м.Київ, вул.М.Коцюбинського, 12).

3. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

4. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.В. Головань

Повний текст рішення

виготовлено і підписано 18.12.19 р.

Дата ухвалення рішення18.12.2019
Оприлюднено20.12.2019
Номер документу86418339
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —640/14562/19

Рішення від 18.12.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 20.08.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Судовий наказ від 25.07.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Якуша Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні