Рішення
від 12.12.2019 по справі 904/4446/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.12.2019м. ДніпроСправа № 904/4446/19

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Бєлік В.Г. за участю секретаря судового засідання Єпік А.М.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕР-БУД", м. Дніпро

про стягнення заборгованості за неповернуті (втрачені) опалубки у розмірі 219 297,11 грн. за договором оренди № 108/06-18 від 23.06.2019 року.

Представники:

від позивача: Коваль О.Л., довіреність № б/н від 28.12.2018 року, адвокат;

від відповідача: не з`явився.

ПРОЦЕДУРА ТА ПОЗИЦІЇ СТОРІН

Товариство з обмеженою відповідальністю "УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕР-БУД" заборгованість за неповернуті (втрачені) опалубки у розмірі 219 297,11 грн. за договором оренди № 108/06-18 від 23.06.2019 року.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди № 108/06-18 від 23.06.2019 року, а саме відповідач не повернув позивачу елементи опалубки, у зв`язку з втратою та не відшкодовує її вартість.

Позивач ґрунтує свої вимоги на нормах статей 526, 530, 610, 611, 625, 629, 785 Цивільного кодексу України.

Відповідач не скористався своїм процесуальним правом на подання відзиву на позов та ознайомлення з матеріалами справи.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 02.10.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, та призначено підготовче судове засідання на 29.10.2019 року о 14:30 год.

У підготовче судове засідання 29.10.2019 року представник відповідача не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

У підготовчому судовому засіданні 29.10.2019 року позивачем зазначено, що ним було надано всі можливі та допустимі докази по справі.

Судом були визначені всі необхідні обставини у справі та зібрані відповідні докази, що є підставою для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Ухвалою суду від 29.10.2019 закрито підготовче провадження. Призначено справу до судового розгляду по суті на 18.11.2019 року о 14:30 год.

Завданням розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат (ст. 194 Господарського процесуального кодексу України).

Справа розглядається за наявними в ній матеріалами, визнаними судом достатніми, в порядку, вищевизначеному чинними правовими нормами.

В судовому засіданні 12.12.2019 у нарадчій кімнаті ухвалено судове рішення в порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України з оформленням вступної та резолютивної частини.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА" (далі - позивач, орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕР-БУД" (далі - відповідач, орендар) було укладено договір оренди № 108/06-18 від 23.06.2018.

Згідно п. 1.1 договору у порядку та на умовах, визначених цим Договором, Орендодавець зобов`язується передати, а Орендар зобов`язується прийняти у строкове платне користування (оперативну оренду) майно, найменування, перелік та вартість якого з урахуванням індексації визначено у загальних специфікаціях (Додаток №1), які є невід`ємною частиною цього Договору (далі - "об`єкт оренди").

Умовами п. 1.2. Договору встановлено, що об`єкт оренди передається Орендареві для використання у власній господарській діяльності виключно за цільовим призначенням.

Об`єкт оренди за цим Договором належить Орендодавцю на праві власності, не обтяжений будь-якими зобов`язаннями перед третіми особами, в тому числі не перебуває під забороною відчуження, арештом, не є предметом застави та іншим способом забезпечення виконання зобов`язань перед будь-якими фізичними і юридичними особами, державними органами і державою ( п. 1.3 Договору).

Відповідно до п. 2.1 Договору Орендар вступає в строкове платне користування об`єктом оренди з дати підписання Сторонами Акта приймання-передачі (видача) об`єкта оренди, за яким об`єкт оренди Передається у користування Орендарю (далі - "Акт приймання-передачі в оренду").

Умовами п. 3.7 Договору передбачено, що датою повернення об`єкту оренди вважається дата підписання Акту повернення або дата відшкодування Орендарем 100% вартості об`єкта оренди відповідно до п. 3.4 даного Договору. Цим Договором сторони також погоджують можливість і порядок викупу об`єкта оренди, такий викуп може бути здійснений з оформленням і підписанням сторонами Акту підтвердження прийому-передачі права власності на об`єкт оренди чи його складові. У разу викупу, ціна об`єкту оренди (його складових) що підлягає сплаті на користь Орендодавця, визначається виходячи з вартості елементів опалубки, що визначена в специфікаціях до Договору (з врахуванням коригування вартості об`єкта оренди, що здійснюється в порядку, передбаченому п. 7.3 Договору, з додаванням до цієї вартості податку на додану вартість за ставкою, встановленою чинним в Україні законодавством на дату такого викупу, або окремо вказується у Акті підтвердження прийому-передачі права власності і повинна бути сплачена Орендарем протягом 5 (п`яти) банківських днів з дати такого акту.

Згідно п. 4.1 Договору об`єкт оренди за цим Договором становить сукупність елементів будівельної опалубки - пристрою, що використовується у будівництві для зведення конструкцій з монолітного залізобетону.

Обов`язки орендаря: своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату відповідно до цього Договору; сплатити Орендодавця передоплату, згідно п. 2.3 Договору до прийняття об`єкта оренди від Орендодавця та прийняти об`єкт оренди у користування; перерахувати на поточний банківський рахунок Орендодавця гарантійний платіж згідно п. 2.4 цього Договору, до прийняття об`єкта Оренди від Орендодавця у користування (п. 6.1, 6.1.1, 6.1.2, 6.1.3 Договору).

Пунктом 9.3 Договору передбачено, що строк оренди об`єкта оренди розпочинається з дати прийняття Орендарем об`єкта оренди за Актом приймання-передачі в оренду і триває до повернення об`єкта оренди Орендодавцю за актом повернення.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА" та Товариством з обмеженою відповідальністю "МАЙСТЕР-БУД" 23.06.2018 підписано додаткову угоду №1 до Договору №108/06-18, якою Сторони погодили, що цей договір діє до 31 грудня 2018.

На виконання умов договору позивач передав Орендарю у користування на строк дії Договору опалубку (об`єкт оренди) відповідно до підписаних Сторонами актів приймання-передачі майна в оренду (WZ) загалом 5 898,00 елементів опалубки.

Факт виконання умов договору з боку позивача підтверджується:

- актами прийому-передачі (а.с. 33-58);

- акт підтвердження прийому-передачі права власності на неповернене майно (відшкодування вартості) № 405.

Пунктом 3.8. договору встановлено, що у разі неповернення у визначений Договором термін чи ухилення Орендарем від повернення об`єкту оренди або його складових, до чого прирівнюється ухилення від підписання Акту повернення, протягом 5 (п`яти) робочих днів з дати, коли таке повернення або підписання повинно було відбутись, Орендодавець має право вважати, що об`єкт оренди або його складові втрачені.

У разі втрати об`єкту оренди чи його складових Орендар, на вимогу Орендодавця, Зобов`язаний відшкодувати останньому вартість втраченого об`єкту оренди або його втрачених складових. Вказане відшкодування здійснюється у розмірі вартості втраченого об`єкта оренди або втрачених складових об`єкта оренди, що визначена у специфікаціях до Договору (з врахуванням коригування вартості об`єкта оренди, що здійснюється в порядку, передбаченому п. 7.3 Договору), з додаванням до цієї вартості податку на додану вартість за ставкою, встановленою чинним в Україні законодавством на дату такого відшкодування.

Відповідно до п. 10.3. договору у разі ухилення Орендарем від повернення об`єкта оренди або його складових відповідно до цього Договору, до чого прирівнюється ухилення від підписання будь-якого Акту повернення, вважається, що об`єкт оренди втрачений Орендарем і Орендодавець має право вимагати від Орендаря відшкодування вартості втраченого об`єкта оренди.

Пунктом 3.1 Договору передбачено, що Орендар зобов`язаний повернути об`єкт оренди Орендодавцю на склад не пізніше останнього робочого дня строку дії цього Договору.

Станом на день подання позову до суду Орендар частково повернув з оренди 5 662,00 елементи. 15 елементів опалубки позивачем відповідачу передано у власність (викуплено за ціною, узгодженою сторонами), що підтверджується актом підтвердженню прийому - передачі права власності на неповернене майно (відшкодування вартості) № 405 від 14.12.2018.

На час розгляду справи, із оренди за спірним договором відповідачем не повернуто 221,00 елемент опалубки, що підтверджується актом звірки елементів (а.с. 59).

Позивач звернувся до відповідача з претензією № 182 від 16.09.2019 з вимогою про повернення елементів опалубки (а.с. 71-72).

Проте, відповідач відповіді не надав, вимоги не виконав.

Відповідно до п. 3.4.2. Договору, якщо при поверненні об`єкт оренди потребує очистки або ремонту, то орендодавець вказує відповідну кількість товару в акті прийому-передачі та виставляє рахунок-фактуру згідно розцінок, вказаних в додатку № 3 до Договору. Орендар зобов`язаний оплатити вартість очистки і ремонту протягом п`яти банківських днів з моменту виставлення рахунку-фактури.

Враховуючи наведене, вартість неповернутих опалубків складає 219 297,11 грн.

З урахуванням положень статті 610 Цивільного кодексу України, на момент розгляду справи, строк оплати є таким, що настав.

Доказів повернення об`єкту оренди або повної оплати до суду не надано.

Таким чином, у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем у розмірі 219 297,11 грн.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Частиною 1 статті 283 Господарського кодексу України встановлено, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до статті 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець (позивач у справі) передає або зобов`язується передати наймачеві (відповідач у справі) майно у користування за плату на певний строк.

Приписами статті 785 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Якщо наймач не виконує обов`язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір, та обставини справи між позивачем та відповідачем виникли правовідносини оренди.

Щодо суми основного боргу

Частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частиною 1 статті 612 Цивільного кодексу України зазначено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова вiд зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином вiдповiдно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Позивач звернувся до відповідача з вимогою № 182 від 16.09.2019 про повернення елементів опалубки або відшкодування їх вартості в строк до 26.09.2019. Направлення такої вимоги підтверджено описом вкладення у поштове відправлення та фіскальним чеком про надання послуг поштового зв`язку.

Відповідач відповіді на зазначену вимогу не надав, доказів виконання вимоги до матеріалів справи не надано. За таких обставин, строк оплати вартості неповернутих елементів опалубки в сумі 219 297,11 грн. є таким, що настав.

На момент розгляду справи доказів повернення об`єкту оренди або повної оплати у розмірі 219 297,11 грн. до суду не надано, а тому позовна вимога позивача про стягнення з відповідача основного боргу у розмірі 219 297,11 грн. підлягає задоволенню.

СУДОВІ ВИТРАТИ.

Відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 2, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 185, 191, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю МАЙСТЕР-БУД (49000, м. Дніпро, вул. Курсантська, 7, код ЄДРПОУ 30627944) на Товариства з обмеженою відповідальністю УЛЬМА ОПАЛУБКА УКРАЇНА (03148, м. Київ, вул. Гната Юри, буд. 9, к. 414, код ЄДРПОУ 31563803) коштів у розмірі 219 297,11 грн. та витрат зі сплати судового збору у розмірі 3 289,46 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до статті 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення суду може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 18.12.2019

Суддя В.Г. Бєлік

Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено20.12.2019
Номер документу86426692
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за неповернуті (втрачені) опалубки у розмірі 219 297,11 грн. за договором оренди № 108/06-18 від 23.06.2019 року

Судовий реєстр по справі —904/4446/19

Судовий наказ від 13.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Рішення від 12.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 18.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 29.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 02.10.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні