Постанова
від 17.12.2019 по справі 904/3806/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.12.19р. Справа № 904/3806/19

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Камша Н.М.

при секретарі судового засідання: Полевичек Д.А.

за участю представників сторін:

від кредитора: Сумський С.М. - представник ТОВ "АГРОСАХІНВЕСТ-2002"

від боржника: Хозяїнов В.В. - представник ТОВ "САМОЦВІТ"

в засіданні приймали участь: Гуцал Т.М. - розпорядник майна

у справі

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОСАХІНВЕСТ - 2002", м. Дніпро

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 12.09.19р. відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378, введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто п`ятнадцять календарних днів до 06.01.2020р., призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Гуцал Тамару Михайлівну, свідоцтво №1035 від 03.06.13р. (поштова адреса: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) та призначено попереднє засідання на 14.11.19р. на 11:00 год.

Вказаною вище ухвалою визнано безспірні грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОСАХІНВЕСТ - 2002", м. Дніпро до Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", м. Дніпро на загальну суму 1 356 040, 00 грн. - 4 черга задоволення та на суму 19 210, 00 грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення.

12.09.19р. на сайті Вищого господарського суду України оприлюднено оголошення №62391 про відкриття провадження у справі про банкрутство для заявлення кредиторами грошових вимог до боржника.

21.10.19 р. набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства № 2597-VIII.

Відповідно до ч.4 Прикінцевих та Перехідних Положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 14.11.19р. затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378 з визнаними вимогами ініціюючого кредитора:

- Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОСАХІНВЕСТ - 2002", м. Дніпро на суму 19 210, 00 грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення вимог кредиторів, на суму 1 356 040, 00 грн. - 4 черга задоволення вимог кредиторів.

Вказаною вище ухвалою призначено підсумкове засідання на 17.12.19р.

16.12.19р. до господарського суду Дніпропетровської області надійшли:

- клопотання №б/н від 16.12.19р. розпорядника майна зі звітом про проведений аналіз фінансово - господарської діяльності ТОВ "САМОЦВІТ" за період з 01.01.16р. по 30.09.19р.;

- клопотання №б/н від 12.12.19р. розпорядника майна з протоколом №1 зборів комітету кредиторів від 12.12.19р., в якому розпорядник майна просить визнати ТОВ "САМОЦВІТ" банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором арбітражного керуючого Ясир Д.І.;

- звіт №б/н від 12.12.19р. розпорядника майна про проведену роботу у справі про банкрутство ТОВ "САМОЦВІТ";

- клопотання №б/н від 16.12.19р. ТОВ "АГРОСАХІНВЕСТ - 2002" з протоколом №1 зборів комітету кредиторів від 12.12.19р., в якому кредитор просить прийняти рішення про завершення процедури розпорядження майном ТОВ "САМОЦВІТ", перейти до наступної судової процедури, визнати ТОВ "САМОЦВІТ" банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором арбітражного керуючого Ясир Д.І.;

- заява №01-17/81 від 16.12.19р. з додатками від арбітражного керуючого Ясир Д.І. на участь у справі про банкрутство ТОВ "САМОЦВІТ".

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення розпорядника майна, представників кредитора та боржника, господарським судом Дніпропетровської області встановлено наступне.

Згідно звіту про проведений аналіз фінансово - господарської діяльності ТОВ "САМОЦВІТ" за період з 01.01.16р. по 30.09.19р. встановлено, що за вказаний період, що аналізується, у підприємства погіршився коефіцієнт забезпечення всіма його активами, зменшився розмір чистих активів, зменшилась сума майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства. Такий фінансовий стан характеризується ознаками надкритичної неплатоспроможності.

Суми накоплених збитків та невідповідність чистих активів підприємства вимогам законодавства щорічно (за весь досліджений період) були підтверджені обов`язковим незалежним аудитом, оприлюдненим на сайті НКЦПФР.

Аналіз причин погіршення підприємства, зокрема, полягає у коливанні в сторону збільшення курсів іноземних валют по відношенню до української гривні. Підприємство мало декілька кредитів, номінованих у іноземній валюті. Це призвело до значних збитків при черговому здешевленні української гривні.

Умисних дій доведення до банкрутства виявлено під час аналізу не було, ознаки фіктивного банкрутства та ознаки доведення до банкрутства відсутні, зокрема:

- відсутнє зменшення розміру, приховування та заниження оцінки майна, яке знаходиться у розпорядженні підприємства;

- відсутнє підписання завідомо невигідних для підприємства (у тому числі фіктивних) договорів;

- підприємство не спрямовувало отримані грошові засоби на закупівлю товарів, робіт, послуг, безпосередньо не задіяних у виробничо - господарській діяльності;

- не спостерігалося необґрунтоване зменшення або збільшення штату підприємства.

Ознак дій з приховування банкрутства також не виявлено: не спостерігалося надання користувачам неправдивої інформації про фінансово - господарський стан підприємства, яка створювала б оманливе враження по нормальний фінансовий стан підприємства.

Загальний розмір кредиторської заборгованості боржника становить понад 1 356 040, 00 грн., необоротні активи боржника згідно балансу боржника станом на 30.06.19р. становлять 0, 00 грн., активи боржника - 27 949 тис. грн. (дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги), необоротні активи, утримані для продажу та групи вибуття - 32 391 тис. грн., непокритий збиток - 8 908 тис. грн., загальна сума грошових зобов`язань боржника - 41 299 тис. грн., що свідчить про наявність у боржника ознак неоплатності і є підставою для визнання боржника банкрутом.

Пунктом 4 ч.5 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до компетенції кредиторів належить право про прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство.

У відповідності до ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі. До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

У підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом; ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Щодо питання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно протоколу №1 зборів комітету кредиторів у справі №904/3806/19 про банкрутство ТОВ "САМОЦВІТ" від 12.12.19р. встановлено, що на зборах комітету кредиторів прийняті рішення про визнання ТОВ "САМОЦВІТ" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Ясир Дар`ю Ігорівну, свідоцтво №947 від 05.06.13р.

Станом на 17.12.19р. до господарського суду Дніпропетровської області не надходило заперечень щодо відкриття ліквідаційної процедури та визнання боржника банкрутом.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, у відповідності до ч.3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Вирішуючи питання щодо призначення ліквідатора банкрута судом враховано наступне.

Пунктом 4 ч.8 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

З матеріалів справи вбачається, що зборах комітету кредиторів ТОВ "САМОЦВІТ" від 12.12.19р. прийнято рішення обрати ліквідатором ТОВ "САМОЦВІТ" арбітражного керуючого Ясир Дар`ю Ігорівну, свідоцтво №947 від 05.06.13р.

Інших кандидатур для призначення ліквідатором боржника у справі до суду, станом на 17.12.19р., не надходило.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378 арбітражного керуючого Ясир Дар`ю Ігорівну, свідоцтво №947 від 05.06.13р., адреса : АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зобов`язавши її здійснювати заходи ліквідаційної процедури у відповідності до вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства) господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом; скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Керуючись ст.ст. 48, 58, 59 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Припинити процедуру розпорядження майном боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378.

Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378 по справі №904/3806/19 арбітражного керуючого Гуцал Тамари Михайлівни, свідоцтво №1035 від 03.06.13р. (поштова адреса: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378 - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 1 рік, до 17.12.2020р.

Ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "САМОЦВІТ", 49000, м. Дніпро, вул. Лейтенанта Роя, буд. 30, код ЄДРПОУ 13473378 призначити арбітражного керуючого Ясир Дар`ю Ігорівну, свідоцтво №947 від 05.06.13р., адреса : АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

З метою виявлення кредиторів банкрута оприлюднити господарським судом Дніпропетровської області повідомлення про визнання ТОВ "САМОЦВІТ" банкрутом на офіційному веб - порталі судової влади України.

Заявлення кредиторських вимог в обов`язковому порядку здійснюється кредиторами до господарського суду Дніпропетровської області зі сплатою судового збору відповідно до вимог Закону України "Про судовий збір" та ліквідатору в порядку ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури (ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства) господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом; скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Зобов`язати ліквідатора Ясир Д.І. виконувати заходи ліквідаційної процедури згідно з Кодексом України з процедур банкрутства.

Зобов`язати ліквідатора банкрута Ясир Д.І. у строк до 17.12.2020р. подати на затвердження до господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Копія постанови направляється: сторонам, держреєстратору та ДПІ за місцезнаходженням банкрута.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена у 20-ти денний строк з дня її підписання до Центрального апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області.

Повний текст постанови складено - 19.12.19р.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя Н.М. Камша

Дата ухвалення рішення17.12.2019
Оприлюднено19.12.2019
Номер документу86436783
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3806/19

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 05.02.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 30.12.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 14.04.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Ухвала від 23.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Постанова від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Камша Ніна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні