Вирок
від 03.12.2019 по справі 494/1067/19
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

03.12.2019

Справа № 494/1067/19

Провадження № 1-кп/494/148/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

3 грудня 2019 року Березівський районний суд Одеської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

адвоката ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Березівка Одеської області матеріали кримінального провадження за звинуваченням ОСОБА_5 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Згідно обвинувального акту у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №32018160000000021 14 березня 2018 року відносно ОСОБА_5 за ч.1 ст.212 КК України, товариство з обмеженою відповідальністю «Березівкаагрошляхбуд» (код ЄДРПОУ 03579041) зареєстровано Березівською районною державною адміністрацією Одеської області 11.06.2003року за №10402 та взято на податковий облік ДПІ у Березівському районі Одеської області 01.07.2004 року за №217. Платником податку на додану вартість ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» зареєстровано 18.05.2006 року, про що внесено запис до реєстру за №21556730.

Основний вид діяльності підприємства будівництво доріг і автострад.

Відповідно до протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» № 3/12 від 08 жовтня 2012 року учасниками товариства, яким належить 100% голосів вирішено призначити на посаду директора підприємства ОСОБА_5 .

Діяльність ОСОБА_5 , як директора ТОВ «Березівкаагрошляхбуд», регулюється статутом підприємства, законом України №1576-ХІ від 19.09.1991 «Про господарські товариства», законом України №996-ХІV від 16.07.1999 року «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

У відповідності до вимог ст. 128 Господарського кодексу України на директора ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» ОСОБА_5 , покладено обов`язок вести облік результатів своєї діяльності відповідно до вимог законодавства, своєчасно надавати податковим органам декларацію про доходи та інші необхідні відомості для нарахування податків та інших обов`язкових платежів, сплачувати податки, збори та інші обов`язкові платежі в порядку і розмірах, встановлених Законом.

Відповідно до ст.16 Податкового кодексу України керівник підприємства зобов`язаний:

- вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів;

- подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів;

- сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Кодексом та законами.

Відповідно до ст. 62 закону України «Про господарські товариства» виконавчим органом товариства з обмеженою відповідальністю являється директор, який вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників.

Пунктом 3ст.8закону України«Про бухгалтерськийоблік тафінансову звітністьв Україні»визначено,що відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій упервинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну але не менше трьох років, несе посадова особа, яка здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Згідно п. 6 ст. 8 закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» керівник підприємства зобов`язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Пунктом 14.2.5 статуту ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» визначено, що директор вирішує всі питання діяльності товариства, окрім тих, що входять в виняткову компетенцію зборів засновників.

Відповідно до п. 14.2.6 статуту ТОВ «Березівкаагрошляхбуд»директор маєправо бездоручень здійснювативсі діївід іменітовариства,представляти йогоінтереси,укладати договори,вчиняти іншіюридичні акти,за виняткомобговорених встатуті товариства.Директор маєправо першогопідпису набанківських документахтовариства.

Згідно п. 11.1 статуту ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» оперативний, бухгалтерський, статистичний облік і звітність товариства здійснюються у встановленому порядку.

Податок на додану вартість встановлений Податковим кодексом України, є введеним у встановленому законом порядку та входить в систему оподаткування.

Згідно до п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Також, відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України, об`єктом оподаткування по податку на додану вартість є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Положенням підпункту «а»п.193.1 ст. 193 Податкового кодексу України, ставка податку на додану вартість встановлюється від бази оподаткування в розмірі 20 відсотків.

Також, п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу України, «датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку».

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 Податкового кодексу України встановлено, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв`язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками суб`єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Відповідно до ч. 6 гл. 3 «Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», затвердженого наказом МФУ від 28.01.2016 № 21 платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов`язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Таким чином, займаючи посаду директора ТОВ «Березівкаагрошляхбуд», яка пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій (обов`язків), ОСОБА_5 , як службова особа вказаного підприємства, відповідав та відповідає за правильність нарахування і своєчасну сплату податків, зборів та обов`язкових платежів, так як це передбачено законодавством України.

Однак, ОСОБА_5 достовірно знаючи про вказані вимоги законодавства, діючи умисно та в їх порушення, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність і бажаючи уникнути виконання обов`язків перед бюджетом, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, будучи директором ТОВ «Березівкаагрошляхбуд», починаючи з квітня по червень 2016 року, перебуваючи в офісному приміщенні вказаного товариства, розташованому за адресою: Одеська область, Березівський район, м. Березівка, вул. Паркова (Ворошилова), 80, з метою ухилення від сплати податків, у бухгалтерському обліку зазначеного підприємства відобразив безтоварні операції про нібито постачання в адресу ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» товарів, а саме катків дорожніх HAMM HD 90, 2011 року випуску, серійний номер Н1812121, HAMM HD 70, 2011 року випуску, серійний номер НІ520692 та стабілізатору ґрунтових мас «DUOSOLID» від TOB «Тельєза» (код ЄДРПОУ 40087951) на загальну суму 8792933,34 грн. (з яких податок на додану вартість 1 758 586,66 грн.), у той час, коли йому було достовірно відомо, що вказані взаємовідносини не мали місця та вказаним підприємством не поставлялися.

В подальшому, з метою ухилення від сплати податків за вказаними операціями суми податкового кредиту нібито сформовані від ТОВ «Тельєза» відображено ОСОБА_5 у податкових деклараціях з податку на додану вартість та додатках № 5 до них ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» за звітні податкові періоди січень-грудень 2016 року на загальну суму податку на додану вартість 1 758 586,66. Із застосуванням електронного цифрового підпису ОСОБА_5 сформовані податкові декларації від 20.03.2016, 20.04.2016, 21.06.2016 і їх подано до Березівської ДПІ ГУ ДФС в Одеській області.

Внаслідок проведення вищезазначених незаконних дій директора ТОВ «Березівкаагрошляхбуд» ОСОБА_5 до бюджету держави за звітні податкові періоди січень-грудень 2016 року не надійшло податку на додану вартість у загальній сумі 1 758 586,66 грн., що є коштами у значних розмірах, так як у більш ніж 1000 разів перевищують встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян.

В результаті вказаних дій ОСОБА_5 обвинувачується у скоєнні кримінального карного діяння, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

У підготовчому судовому засіданні прокурор заявив клопотання про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_5 за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч..1 ст.212 КК України на підставі п.4 ч.1 ст.284 КПК України.

Заслухавши прокурора та сторону захисту, які наполягають на задоволенні заявленого клопотання, та дослідивши матеріали справи, суд з урахуванням положень ст.12 КК України та санкції статті, за якою підозрюється ОСОБА_5 вважає, що є достатні підстави для закриття провадження по справі.

Згідно обвинувального акту ОСОБА_5 обвинувачується у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 2І2 КК України.

Водночас, Законом України «Про внесеннязмін доКК УкраїнитаКПК України щодо зменшення тиску на бізнес» №І01-ІХ від 18.09.2019 року внесені зміни до КК України, згідно яких у примітці 212 КК України слова "тисячу", "три тисячі" та "п`ять тисяч" замінено відповідно словами "три тисячі", "п`ять тисяч" та "сім тисяч".

Розділом II вищевказаного Закону визначено, що цей Закон набирає чинності -з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон України «Про внесення змін до КК України та КПК України щодо зменшення тиску на бізнес» опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України» від 24.09.2019 за номером 181. Крім того, текст даного документа оприлюднений на офіційному сайті видання «Голос України», відтак, вказаний закон набрав чинності 25.09.2019 року.

З набранням чинності цим Законом змінилась сума «значного розміру коштів», а саме з однієї тисячі до трьох тисяч, яка необхідна для кваліфікації злочину, передбаченого ст. 212 КК України.

Чинна редакція ч.1 ст. 212 КК України охоплює умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов`язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах.

При цьому згідно примітки до ст. 212 КК України, під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов`язкових платежів, які в три тисячі і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Згідно обвинувального акту, усього внаслідок умисного ухилення від сплати податків ОСОБА_5 , до бюджету держави не надійшло податків на загальну суму 1758586-66 грн., що є значним розміром, так як у більш ніж 1000 разів перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян.

Згідно з пунктом 5 підрозділу 1 розділу ХХ Податкового кодексу України для цілей кваліфікації кримінальних правопорушень неоподатковуваний мінімум доходів громадян обчислюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169 1 статті 169 цього Кодексу, - п`ятдесят відсотків прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на один місяць), встановленого законом про державний бюджет на 01 січня відповідного року. І з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи на 01 січня 2019 року, встановленого ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2019 рік» (1921,00 грн.), податкова соціальна пільга у відповідному роді складає 960,50 грн (половина розміру прожиткового мінімуму).

Відтак на теперішній час значний розмір коштів як ознаки злочину, передбаченого ч.І ст, 212 КК України, що інкримінується ОСОБА_5 має становити 2 881 500 грн., а згідно з обвинувальним актом йому пред`явлено звинувачення в ухиленні від сплати податків до бюджету держави на загальну суму 1758586-66 грн.

Таким чином, в силу вищевказаних змін у законодавстві, дії інкриміновані ОСОБА_5 на теперішній час не являються кримінально-караним діянням.

Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Згідно ч.1 ст. 2 КК України, підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом.

Частиною 1 ст.5 КК України передбачено, що закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, в тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Відповідно до п.4 ч.1ст. 284 .КПК. України кримінальне провадження закривається у разі якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що по кримінальному провадженню встановлені підстави, передбачені п.4 ч.1 ст. 284 КПК України. клопотання прокурора є обґрунтованим і підлягає задоволенню, а кримінальне провадження - закриттю, у зв`язку з набранням чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Керуючись ст. 5 КК України, ст.ст. 284, 369-372, 376 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора ОСОБА_3 про закриття кримінального провадждення, внесеного до ЄРДР за №32018160000000021 від 14 березня 2018 року відносно ОСОБА_5 за ч.1 ст.212 КК України, задовольнити.

Кримінальне провадждення відносно ОСОБА_5 , обвинуваченого за ч.1 ст.212 КК України, провадженням закрити на підставі п.4 ч.1 ст.284 КПК України у зв`язку з набранням чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Скасувати арешт, що накладений на майно, згідно ували Приморського районного суду м.Одеси від 10 жовтня 2019 року, а саме на:

договори про надання безповоротної фінансової допомоги на 70-х арк. (20 шт.),

банківську виписку з 19.02.2018 13.07.2018 на 14-ти арк. (копія),

зошит переважно синього кольору,

блокнот коричневого кольору,

блокнот салатового кольору,

блокнот салатового кольору,

бланки Новоселівської Сільської Ради Березівського р-ну з відтиском печатки та підписом сільського голови ОСОБА_6 на 3-х арк.,

білі аркуши паперу формату А4 з відтиском печатки та підписом «Інженер технічного нагляду ОСОБА_7 » на 8-ми арк.,

білі аркуши паперу формату А4 з відтиском печатки та підписом ФОП « ОСОБА_7 » та підписом олівцев «Акт к договору» на 1-му арк.,

білі аркуши паперу формату А4 з відтиском печатки та підписом «Сергіївська Сільська Рада м. Білгород-Дністровського р-ну» на 3-х арк.,

файл прозорого кольору формату А4 у якому розміщено документи на автомобільну стоянку на вул. Марсельська, 23,д

документи ТОВ «Юніком-Буд», ГО «Інвалідів «Водолей»,

зошит салатового кольору з написам «Договір з засновником»,

додаткова угода №1 до договору №43 від 22.08.17 р. н а 1 арк.,

оборотно-сальдові відомості на рахунки №631 на 92 арк.,

договір № 111 купівлі-продажу на 19 арк.,

договір №13 про надання фінансової допомоги від 28.02.18 на 3-х арк.,оборотно-сальдові відомості на рахунок №631 за 2017 рік на 6 арк.,

оборотно-сальдові відомості на рахунок №631 за 2017 рік на 12 арк.,

оборотно-сальдові відомості на рахунок №631 за 2017 рік на 8 арк. та

жорсткий диск Seagate Baracuda 1000 GB SIN SID SS FF S в цільності 1 шт..

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення до Одеського апеляційного суду через Березівський районний суд Одеської області.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —494/1067/19

Вирок від 03.12.2019

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Вирок від 07.10.2019

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні