Рішення
від 11.12.2019 по справі 494/831/19
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

11.12.2019

Справа № 494/831/19

Провадження № 2/494/487/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2019 року Березівський районний суд Одеської області

у складі: головуючого - судді Дєткова О.Я.,

при секретарі Козубенко О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Березівка Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на дитину, яка продовжує навчання,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з цією позовною заявою посилаючись на те, що 28 жовтня 2008 року рішенням суду було стягнуто з відповідача аліменти на утримання сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , починаючи з вересня 2017 року, тобто з моменту досягнення сином повноліття стягнення аліментів припинилося. Позивачка вказала, що з липня 2017 року ОСОБА_2 було зараховано на навчання до Військової академії м. Одеса. Оскільки син на даний час навчається та не має змоги працювати, знаходиться на повному утриманні позивачки, яка повністю забезпечує його усім необхідним, відповідач у житті сина участі не приймає та матеріально не забезпечує. ОСОБА_1 зазначила, що працює неофіційно, її щомісячного прибутку не вистачає на утримання сина, на її утриманні знаходиться також неповнолітня дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Відповідач є здоровою та працюючою людиною, має змогу надавати матеріальну допомогу на утримання сина на час навчання. У зв`язку з вищевказаним позивач просить суд стягнути з відповідача аліменти на утримання сина, який продовжує навчання, у розмірі 1/4 частки усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, до закінчення ним навчання.

Відповідач у судовому засіданні з позовними вимогами погодився частково, просив стягнути не 1/4 частки від усіх видів його заробітку (доходу), а не 1/8 частки від усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, до закінчення сином навчання, мотивуючи тим, що

Заслухавши сторони, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що батьком ОСОБА_4 є ОСОБА_2 згідно до свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1 від 19 жовтня 1999 року (а.с.8).

Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 12 березня 2009 року підтверджується, що ОСОБА_1 має дочку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.9).

Довідкою, виданою начальником відділу персоналу та стройового Мірюковим І. Військової академії м.Одеса, підтверджується, що ОСОБА_4 навчається на другому курсі денної форми навчання вказаного учбового закладу з 20 липня 2017 року , та в тому, що він з 20 липня 2017 року знаходиться на утриманні за рахунок державних коштів на видах забезпечення за курсантськими нормами, як грошове, продовольче, речове, медичне, квартирно-експлуатаційне та оплата транспортних послуг. Термін навчання п`ять років по 2022 рік (а.с.10).

Рішенням Приморського районного суду м. Одеси від 28 жовтня 2008 року та виконавчим листом було стягнуто з відповідача аліменти на утримання сина ОСОБА_4 до досягнення ним повноліття (а.с.11-12).

Згідно довідки, виданої виконавчим комітетом Березівської міської ради від 22 липня 2019 року, ОСОБА_1 проживає без реєстрації по АДРЕСА_1 (а.с.14).

Так, відповідно до ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється у разі припинення навчання. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

Згідно зі ст. 200 СК України , суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу. При визначенні розміру аліментів з одного з батьків суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.

Статтею 182 СК України передбачено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Пунктом 20 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ що батьківства, материнства та стягнення аліментів передбачено, що обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Таким чином, у зазначеній нормі права законодавець пов`язує обов`язок батьків утримувати своїх повнолітніх дітей, які продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, до досягнення ними двадцяти трьох років із можливістю батьків надавати таку матеріальну допомогу.

Відповідно до ч. 1 ст. 81ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позивачка не надала суду належних та допустимих доказів, які б свідчили про спроможність відповідача сплачувати аліменти у заявленому нею розмірі. Докази, на які посилається позивач, доводять потреби повнолітньої дитини, яка продовжує навчання в допомозі з боку батьків, проте жодним чином не свідчать про реальну можливість відповідача надавати таку допомогу. З матеріалів справи також вбачається, що ОСОБА_4 навчається у Військовій академії та перебуває на повному державному забезпеченні, до того ж отримує стипендію.

Суд вважає, що оскільки ОСОБА_2 є особою працездатного віку, він може та повинен надавати матеріальну допомогу на утримання свого повнолітнього сина, який продовжує навчання.

Згідно зі ст. 141 ЦПК України суд стягує з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у сумі 768 грн. 40 коп.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141, 263-265 ЦПК України,

Керуючись ст.ст.12,13,81,89,264 ЦПК України, ст.199 СК України,

ВИРІШИВ:

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ПІН НОМЕР_3 , на користь ОСОБА_1 на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на період його навчання у Військовій академії м.Одеса аліменти по 1/8 частині з усіх видів доходу, щомісяця, починаючи з дня пред`явлення позову, тобто з 23 липня 2019 року до закінчення дитиною навчання.

В решті позову відмовити.

Допустити негайне виконання рішення суду в межах суми платежу аліментів за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 судовий збір в дохід держави 768 грн.40 коп.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно п.15 та підпункту 15.5 Розділу ХIII Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Позивач - ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач - ОСОБА_2 , АДРЕСА_2 .

Суддя:

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено20.12.2019
Номер документу86440611
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —494/831/19

Постанова від 13.07.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 13.03.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 17.01.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Дєтков О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні