Ухвала
від 09.12.2019 по справі 420/1218/19
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 09.12.2019

ЄУ № 420/1218/19

Провадження №2/420/633/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2019 року Новопсковський районний суд Луганської області у складі: головуючого судді Чалого А.В.

за участю секретаря Войтенко О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новопсков в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовною заявою Харківського національного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про стягнення витрат пов`язаних з утриманням,

ВСТАНОВИВ:

В липні 2019 року Харківський національний університет внутрішніх справ звернувся до Новопсковського районного суду Луганської області з позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат пов`язаних з утриманням.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідно до наказу МВС України від 07.08.2014 року №792 Про переведення курсантів Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка та Донецького юридичного інституту МВС України та наказу Харківського національного університету внутрішніх справ від 28.08.2014 року №189 о/с, ОСОБА_1 переведений для подальшого навчання з 30.08.2014 року на 3-й курс Харківського національного університету внутрішніх справ.

01.09.2014 року між ОСОБА_1 , Харківським національним університетом внутрішніх справ та ГУ МВС України в Луганські області укладено тристоронній договір про підготовку фахівця у вищому навчальному закладі Міністерства внутрішніх справ України.

Пунктом 2.3.6. Договору передбачено, що в разі звільнення з органів внутрішніх справ по закінченню навчання до встановленого трирічного терміну перебування на службі з підстав, зазначених у п. 3 договору, особа зобов`язується відшкодувати фактичні витрати, пов`язані з утриманням у навчальному закладі згідно із затвердженим розрахунком.

Наказом Харківського національного університету внутрішніх справ від 20.06.2015 року №86 о/с ОСОБА_1 відрахували зі складу курсантів та відкомандирували до ГУ МВС України в Луганській області для подальшого проходження служби.

Наказом ГУНП в Луганській області від 26.08.2016 №573 о/с ОСОБА_1 звільнено згідно з Законом України Про національну поліцію за ч. 1 ст. 77 (за власним бажанням).

Згідно довідки-розрахунку загальна сума витрат, пов`язаних з утриманням курсанта ОСОБА_1 у Харківському національному університеті внутрішніх справ складає 10962,06 грн.

Оскільки відповідач не виконав умови договору про підготовку фахівця у вищому навчальному закладі Міністерства внутрішніх справ України від 01.09.2014 року, позивач просив суд задовольнити позов та стягнути з відповідача зазначені витрати, пов`язані з утриманням курсанта.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 11.10.2019 року відкрито провадження у справі, призначено судовий розгляд в порядку спрощеного позовного провадження на 06.11.2019 року.

06.11.2019 року розгляд справи відкладений до 09.12.2019 року, у зв`язку з неявкою відповідача.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу без його участі.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що провадження підлягає закриттю, з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають, зокрема, із цивільних та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Частиною першою ст. 1 ЦК України передбачено, що цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

Отже, у порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Разом з цим, відповідно до ч.1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно з ч. 2 ст. 4 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.

Характерною ознакою публічно-правових спорів є сфера їх виникнення - публічно-правові відносини, тобто передбачені нормами публічного права суспільні відносини, що виражаються у взаємних правах та обов`язках їх учасників у різних сферах діяльності суспільства, зокрема пов`язаних з реалізацією публічної влади.

Публічно-правовим вважається також спір, який виник з позовних вимог, що ґрунтуються на нормах публічного права, де держава в особі відповідних органів виступає щодо громадянина не як рівноправна сторона у правовідносинах, а як носій суверенної влади, який може вказувати або забороняти особі певну поведінку, надавати дозвіл на передбачену законом діяльність тощо.

Суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг (п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України).

За змістом ст. 9 Закону України Про міліцію від 20.12.1990 року, чинного на час виникнення спірних правовідносин, на курсантів, слухачів, ад`юнктів, інших атестованих працівників, у тому числі й викладацького складу навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України, поширюються права і обов`язки, гарантії правового і соціального захисту та відповідальність працівників міліції.

Відповідно до ч.1 ст. 20 Закону України Про міліцію працівник міліції є представником державного органу виконавчої влади, а тому його служба є публічною.

Згідно зі ст. 18 Закону України Про міліцію підготовка фахівців у вищих навчальних закладах Міністерства внутрішніх справ України за державним замовленням здійснюється на підставі договору про навчання, який укладається між навчальним закладом, головним управлінням, управлінням Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим, області, місті Києві або Севастополі чи на транспорті та особою, яка навчається. Типову форму договору затверджує Міністерство внутрішніх справ України за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Курсанти вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України у разі дострокового розірвання договору через небажання продовжувати навчання або через недисциплінованість чи в разі відмови від подальшого проходження служби на посадах начальницького складу органів внутрішніх справ після закінчення вищого навчального закладу, а також особи начальницького складу органів внутрішніх справ, які звільняються із служби протягом трьох років після закінчення вищого навчального закладу Міністерства внутрішніх справ України за власним бажанням, через службову невідповідність або за порушення дисципліни, відшкодовують Міністерству внутрішніх справ України витрати, пов`язані з їх утриманням у вищому навчальному закладі, в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України. У разі відмови від добровільного відшкодування витрат таке відшкодування здійснюється в судовому порядку.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що провадження у даній справі слід закрити, оскільки вказана справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, у зв`язку з тим, що спірні правовідносини виникли за участю суб`єкта владних повноважень, спори між учасниками цих правовідносин є публічно-правовими та їх вирішення належить до юрисдикції адміністративних судів. Такий правовий висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 04.09.2019 року у справі №127/7858/18 (провадження №14-373цс19), в якому зазначено, що спори, пов`язані з питаннями реалізації правового статусу особи, яка перебуває на посаді публічної служби, від моменту її прийняття на посаду і до звільнення з публічної служби, зокрема й питаннями відповідальності за невиконання договору підготовки фахівця, що призвели до відшкодування фактичних витрат, пов`язаних з утриманням у навчальному закладі, навіть якщо подання відповідного позову про відшкодування витрат відбувається після її звільнення з державної служби, підлягають вирішенню в порядку адміністративного судочинства.

Керуючись п.1 ч. 1 ст. 255, ст.ст. 260, 261, 353-355 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Закрити провадження у цивільній справі за позовом Харківського національного університету внутрішніх справ до ОСОБА_1 про стягнення витрат пов`язаних з утриманням .

Повернути Харківському національному університету внутрішніх справз державного бюджету судовий збір, сплачений при поданні позовної заяви у розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) гривня 00 коп.

Ухвала може бути оскаржена до Луганського апеляційного суду через Новопсковський районний суд Луганської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення п`ятнадцятиденного строку, встановленого для подачі апеляційної скарги, якщо така не була подана.

Головуючий суддя А.В. Чалий

СудНовопсковський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено20.12.2019
Номер документу86449748
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —420/1218/19

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 11.10.2019

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Рішення від 04.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

Ухвала від 05.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Андрухів В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні