Ухвала
від 19.12.2019 по справі 643/21134/19
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/21134/19

Провадження № 1-кс/643/8039/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.12.2019 слідчий суддя Московського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові клопотання слідчого другого слідчого відділу СУ Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 42019040000000457 від 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

З представлених суду матеріалів вбачається, що Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим в м. Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019040000000457, внесеному до ЄРДР 10.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи низки суб`єктів господарювання, за попередньою змовою зі службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , організували протиправну діяльність, направлену на заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах, у вигляді відшкодування ПДВ, ухилення від сплати податків та здійснення фінансово господарських операцій по переказу безготівкових грошових коштів в готівку, формування витрат та податкового кредиту без фактичного здійснення господарських операцій з придбання у постачальників товарів та експорту даного товару за номенклатурою, яка відрізняється від номенклатури придбання, документального оформлення безтоварних операцій, з метою незаконного виведення з обігу та заволодіння бюджетними коштами, з використанням стійких корупційних зв`язків зі службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 та надання їм неправомірної вигоди за бездіяльність та прийняття рішень які суперечать вимогам діючого законодавства України.

Таким чином, під час досудового розслідування встановлено, що на території Дніпропетровської області здійснюють господарську діяльність підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

В ході оперативного відпрацювання вказаних суб`єктів господарської діяльності встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за попередньою змовою з посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_7 , налагодили протиправну схему направлену на заволодіння бюджетними коштами шляхом незаконного формування податкового кредиту та експорту продукції (шрот, макуха, насіння соняшника) через підконтрольне підприємство ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та в подальшому відшкодування ПДВ.

Так, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) впродовж 2018 року експортувало продукції (шрот, макуха, насіння соняшника) на загальну суму 307 156 тис. грн., у тому числі 61 431 тис. грн. ПДВ. У 2019 році вказане підприємство подало заяву на бюджетне відшкодування ПДВ на вказану суму. На теперішній час відшкодовано із державного бюджету 20 270,569 тис. грн.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) власних земельних ділянок, виробничих потужностей для вирощування або виробництва продукції не має, а також не орендувало.

В ході відпрацювання господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) встановлено, що у 2018 році останнє мало фінансово-господарські відносини із придбання «Насіння соняшнику, макухи» на суму 12,46 млн. грн., у тому числі ПДВ 2,492 млн. грн. у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), яке має ознаки фіктивності.

Оперативними заходами встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_4 ) не мав змоги проводити реалізацію продукції вказаної номенклатури. Також встановлено, що зазначене підприємство не проводило придбання у постачальників товару, який по номенклатурі підлягає подальшій реалізації. Основним постачальником продукції (газ скраплений) підприємству ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 » є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». Іншого товару ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » не закупало.

Окрім цього встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), яке має ознаки фіктивності, також постачало продукцію (макуху) підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Всього за 2018 рік поставлено 321 тонну макухи.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не мав змоги проводити реалізацію продукції (макухи) у кількості 321 тони, оскільки останніми придбано лише 103 тони макухи. Тобто фінансова операція відносно 218 тон сировини, на суму близько 6 млн грн. у тому числі ПДВ 1,2 млн грн., не могла відбутися.

Вказані порушення податкового законодавства підтверджуються також економічним дослідженням проведеним експертом.

До того ж, вказана вище інформація підтверджується показаннями свідка ОСОБА_4 , який за документами є засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 ». У своїх показаннях ОСОБА_4 підтверджує, що не має жодного відношення до діяльності вказаних підприємств і не є їх учасником, директором чи засновником.

Враховуючи викладене, слідчий звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, зазначивши, що у органу досудового розслідування виникла необхідність у вилученні оригіналів реєстраційних справ суб`єктів господарювання на які вказав свідок ОСОБА_4 з метою подальшого проведення графологічної експертизи. Необхідність вилучення вказаної інформації та документів обґрунтовується тим, що їх може бути визнано речовими доказами у кримінальному провадженні і вони є об`єктами дослідження під час проведення судових і криміналістичних експертиз (економічної, графологічної) вказані експертизи неможливо провести без наявності об`єктів дослідження та належно оформленого доступу до них. Отримані під час тимчасового доступу відомості та документи в цілому, слідство в подальшому зможе використати, як докази в кримінальному провадженні, так як вони містять підписи осіб, які можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, печатки, відомості про рух грошових коштів отриманих злочинним шляхом та інші фактичні дані. Окрім цього вони можуть знадобитись для проведення судових експертиз.

Дане клопотання про тимчасовий доступ стосується речей та документів, що відповідно до ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю, оскільки такі відомості можуть становити банківську таємницю. Однак, сторона обвинувачення змушена звернутись із даним клопотанням, так як іншими способами довести обставини кримінального правопорушення, встановити причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб, місцезнаходження грошових коштів здобутих злочинним шляхом неможливо.

Необхідність вилучення оригіналів документів полягає у тому, що вони можуть містити на собі сліди злочину та є необхідними в подальшому для проведення експертиз, окрім того зважаючи на причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб є достатні підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, що може унеможливити в подальшому притягнення винних до передбаченої законом відповідальності.

Розгляд даного клопотання слідчий просить провести без виклику та участі володільця документів у зв`язку з тим, що після отримання інформації про подання слідчому судді даного клопотання його представники, або інші пов`язані особи можуть бути зацікавлені в результатах проведення досудового розслідування, що суттєво вплине на його хід та може призвести до порушення таємниці досудового розслідування, що створить реальну загрозу зміни або знищення предмету тимчасового доступу.

З метою досягнення ефективності досудового розслідування, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_13 (колишня назва ІНФОРМАЦІЯ_14 ), мають суттєве значення для повноти, об`єктивності і всебічності досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Разом з клопотанням слідчий подав заяву про розгляд клопотання у свою відсутність та підтримав його.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження дійшов наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Слідчим в клопотанні доведені ризики, передбачені ч. 2 ст. 163 КПК України, тому розгляд клопотання проводиться без виклику у судове засідання особи, яка володіє відповідною інформацією, речами та документами.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що слідчим дотримані вимоги ч. 2 ст. 160, ч. 5 ст. 163 КПК України, клопотання є обґрунтованим, доведена наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні й вказані документи перебувають у володінні зазначеного підприємства, містять охоронювану законом таємницю, але задовольняє клопотання частково, через наступне.

Вимога слідчого про зобов`язання керівника, відповідальну службову/посадову особу підприємства негайно після отримання ухвали слідчого судді надати особам, які будуть проводити тимчасовий доступ до речей та документів, не може бути задоволена, оскільки діючим КПК України слідчий суддя під час вирішення питань щодо надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, не наділений відповідними повноваженнями діючим кримінально-процесуальним законодавством. Пред`явлення слідчим, прокурором належним чином оформленої копії ухвали слідчого судді про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів тій чи іншій посадовій, службовій особі, у відповідності до положень ст. 165 КПК України, вже є беззаперечною підставою для надання слідчому, прокурору, безперешкодного доступу до зазначених в ухвалі слідчого судді речей і документів.

Керуючись ст.ст. 163-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати слідчим слідчого управління Територіального управління державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та членам групи процесуальних керівників у кримінальному провадженні прокурорам відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_13 (колишня назва ІНФОРМАЦІЯ_14 ), (ЄДРПОУ НОМЕР_6 , розташоване за адресою: АДРЕСА_1 ), а саме: до реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали до 19.01.2020.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86455647
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 42019040000000457 від 10.07.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —643/21134/19

Ухвала від 19.12.2019

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Скотар А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні