Постанова
від 19.03.2010 по справі 2-а-2058/08/2370
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2-а-2058/08/2370 Головуючий у І інстанції: Гар ань С.М.

Суддя-допові дач: Межевич М.В.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

«19» березня 2010 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністратив ного суду у складі: головуючо го - судді Межевича М.В., судд ів Зайця В.С. та Ситникова О.Ф., при секретарі Бурді Л.М., за уч астю представника позивача Гриценка О.М. та відповіда ча, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за апеляційною скарг ою прокурора Корсунь-Шевченк івського району Черкаської о бласті в інтересах держави в особі Корсунь-Шевченківсько го районного центру зайнятос ті як робочого органу викона вчої дирекції Фонду загально обов' язкового державного с оціального страхування Укра їни на випадок безробіття на постанову Черкаського окруж ного адміністративного суду від 4 лютого 2009 року у справі за позовом прокурора Корсунь-Ш евченківського району Черка ської області в інтересах де ржави в особі Державної служ би зайнятості Міністерства п раці та соціальної політики України, представленого Корс унь-Шевченківським районним центром зайнятості Черкаськ ої області до ОСОБА_3 про с тягнення коштів, виплачених як допомога по безробіттю, в р озмірі 8092,26 грн. , -

В С Т А Н О В И Л А :

В грудні 2008 року прокурора Корсунь-Шевченківського рай ону Черкаської області в інт ересах держави в особі Корсу нь-Шевченківського районног о центру зайнятості як робоч ого органу виконавчої дирекц ії Фонду загальнообов' язко вого державного соціального страхування України на випа док безробіття звернувся з п озовом до ОСОБА_3 про стяг нення коштів, виплачених як д опомога по безробіттю, в розм ірі 8092,26 грн.

Постановою Черкаського ок ружного адміністративного с уду від 4 лютого 2009 року в задов оленні позову відмовлено.

Позивач в апеляційній скар зі просить оскаржувану поста нову скасувати, як неповну, не об' єктивну, винесену з пору шенням норм матеріального та процесуального права, та ухв алити нове рішення про задов олення позовних вимог.

Заслухавши суддю-доповіда ча, пояснення учасників проц есу, що з' явились в судове за сідання, перевіривши матеріа ли справи та обговоривши дов оди скарги, колегія суддів вв ажає, що апеляційна скарга пі длягає задоволенню, а постан ова суду - скасуванню з таки х підстав.

Згідно з ч. 1 п. 3 ст. 198 та ч. 1 п. 4 ст. 202 КАС України, за наслідка ми розгляду апеляційної скар ги на постанову суду першої і нстанції суд апеляційної інс танції скасовує її та ухвалю є нове рішення, якщо визнає, що судом першої інстанції пору шено норми матеріального або процесуального права, що при звело до неправильного виріш ення справи.

Суд відмовляючи в задовол енні позову дійшов висновку про безпідставність позовни х вимог.

Колегія суддів з таким вис новком не погоджується, врах овуючи наступне.

Відповідач, будучи зареєст рованим як суб' єкт підприєм ницької діяльності - фізична особа звернувся до Корсунь-Ш евченківському районному це нтрі зайнятості Черкаської о бласті з заявою про надання с татусу безробітного з виплат ою допомоги по безробіттю.

Відповідно до довідок Корсунь-Шевченківського рай онного центру зайнятості Чер каської області позивач отри мав допомогу по безробіттю з а період: з 03.03.2005 року по 12.09.2005 року у сумі 352,80 коп.; з 11.04.2006 року по 01.09.2006 р оку у сумі 1681,01 грн.; з 12.03.2007 року по 06.03.2008 року у сумі 6058,45 грн.

Згідно довідки ДПІ у К орсунь-Шевченківському райо ні Черкаської області від 29.10.20 08 року №9480/17 та довідки від 22.02.2008 ро ку №30/1700/НОМЕР_1 про результа ти документальної перевірки ПП ОСОБА_3 за період з 01.01.2007 р оку по 26.12.2007 року з питань дотри мання податкового законодав ства, позивач не отримував до ходи від підприємницької дія льності.

Судом першої інстанції вс тановлено та не заперечуєтьс я сторонами, що ОСОБА_3 зар еєстрована як фізична особа- підприємець з 08.11.2002 року, а з 11.03.2008 року виключена з Єдиного дер жавного реєстру фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ч.ч.1 та 3 Закону України «Про зайняті сть населення» під зайнятіст ю розуміється діяльність гр омадян, пов'язана із задоволе нням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, п риносить їм доход у грошовій або іншій формі. В Україні до зайнятого населення належат ь громадяни, що проживають на території держави на законн их підставах працюючі по най му на умовах повного або непо вного робочого дня (тижня) на п ідприємствах, в установах і о рганізаціях, незалежно від ф орм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном у фізич них осіб.

Приписами ст. 2 вказаного З акону визначено, що безробіт ними визнаються працездатні громадяни працездатного вік у, які через відсутність робо ти не мають заробітку або інш их передбачених законодавст вом доходів і зареєстровані у державній службі зайнятост і як такі, що шукають роботу, г отові та здатні приступити д о підходящої роботи. Безробі тними визнаються також інвал іди, які не досягли пенсійног о віку, не працюють та зареєст ровані як такі, що шукають роб оту.

Згідно ч.3 ст. 36 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне соціальне страхува ння на випадок безробіття» с ума виплаченого забезпеченн я та вартості наданих соціал ьних послуг застрахованій ос обі внаслідок умисного невик онання нею своїх обов'язків т а зловживання ними стягуєтьс я з цієї особи відповідно до з аконодавства України з момен ту виникнення обставин, що вп ливають на умови виплати їй з абезпечення та надання соціа льних послуг.

Матеріалами справи встановлено, що відповідач н а момент звернення до центрі зайнятості з заявою про нада ння статусу безробітного не мав права на надання йому так ого статусу та отримувати ві дповідну допомогу по безробі ттю, оскільки перебувала у ст атусу зайнятої (працюючої) фі зичної особи - суб' єкта пі дприємницької діяльності.

Враховуючи викладене, коле гія суддів вважає, що постано ва Черкаського окружного адм іністративного суду від 4 лют ого 2009 року не відповідає норм ам матеріального права, дово ди апеляційної скарги спрост овують висновки суду першої інстанції, викладені у зазна ченій постанові, у зв'язку з чи м є підстави для її скасуванн я з постановленням нової пос танови про задоволення позов них вимог.

Керуючись ст.ст.160, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу прокур ора Корсунь-Шевченківського району Черкаської області в інтересах держави в особі Ко рсунь-Шевченківського район ного центру зайнятості як ро бочого органу виконавчої дир екції Фонду загальнообов' я зкового державного соціальн ого страхування України на в ипадок безробіття задовольн ити.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 4 лютого 2009 року - скасу вати.

Прийняти нову постанову пр о стягнення з ОСОБА_3 на ко ристь Корсунь-Шевченківсько го районного центру зайнятос ті на розрахунковий рахунок 37178001000870 в управлінні Державного казначейства Чернігівської області МФО 854018 код ЄДРПОУ 21368425 к оштів, виплачених як допомог а по безробіттю в сумі 8092 (вісім тисяч дев' яносто дві) грн. 26 (д вадцять шість) коп.

Постанова набирає законно ї сили з моменту проголошенн я та може бути оскаржена прот ягом одного місяця з дня скла дання в повному обсязі шляхо м подачі касаційної скарги б езпосередньо до Вищого адмін істративного суду України.

Головуючий суддя М.В . Межевич

Суддя В.С. З аяць

Суддя О.Ф. С итникова

Повний текст постано ви виготовлений 24 березня 2010 ро ку.

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2-а-2058/08/2370 Головуючий у І інстанції: Гар ань С.М.

Суддя-допові дач: Межевич М.В.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(вступна та резолютивна час тини)

«19» березня 2010 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністратив ного суду у складі: головуючо го - судді Межевича М.В., судд ів Зайця В.С. та Ситникова О.Ф., при секретарі Бурді Л.М., за уч астю представника позивача Гриценка О.М. та відповіда ча, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за апеляційною скарг ою прокурора Корсунь-Шевченк івського району Черкаської о бласті в інтересах держави в особі Корсунь-Шевченківсько го районного центру зайнятос ті як робочого органу викона вчої дирекції Фонду загально обов' язкового державного с оціального страхування Укра їни на випадок безробіття на постанову Черкаського окруж ного адміністративного суду від 4 лютого 2009 року у справі за позовом прокурора Корсунь-Ш евченківського району Черка ської області в інтересах де ржави в особі Державної служ би зайнятості Міністерства п раці та соціальної політики України, представленого Корс унь-Шевченківським районним центром зайнятості Черкаськ ої області до ОСОБА_3 про с тягнення коштів, виплачених як допомога по безробіттю, в р озмірі 8092,26 грн.

Керуючись ст.ст.160, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу прокуро ра Корсунь-Шевченківського р айону Черкаської області в і нтересах держави в особі Кор сунь-Шевченківського районн ого центру зайнятості як роб очого органу виконавчої дире кції Фонду загальнообов' яз кового державного соціально го страхування України на ви падок безробіття задовольни ти.

Постанову Черкаського окр ужного адміністративного су ду від 4 лютого 2009 року - скасу вати.

Прийняти нову постанову пр о стягнення з ОСОБА_3 на ко ристь Корсунь-Шевченківсько го районного центру зайнятос ті на розрахунковий рахунок 37178001000870 в управлінні Державного казначейства Чернігівської області МФО 854018 код ЄДРПОУ 21368425 к оштів, виплачених як допомог а по безробіттю в сумі 8092 (вісім тисяч дев' яносто дві) грн. 26 (д вадцять шість) коп.

Постанова набирає законно ї сили з моменту проголошенн я та може бути оскаржена прот ягом одного місяця з дня скла дання в повному обсязі шляхо м подачі касаційної скарги б езпосередньо до Вищого адмін істративного суду України.

Головуючий суддя М.В . Межевич

Суддя В.С. З аяць

Суддя О.Ф. С итникова

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.03.2010
Оприлюднено22.09.2010
Номер документу8645889
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2058/08/2370

Постанова від 19.03.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Межевич Михайло Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні