Ухвала
від 12.12.2019 по справі 161/7215/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/7215/19

Провадження № 2/161/2168/19

У Х В А Л А

12 грудня 2019 року Луцький міськрайошшй суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Олексюка A.B.,

при секретарі - Загородній O.A.,

з участю представника позивача - ОСОБА_1 A ОСОБА_2 B.,

представника відповідача - ОСОБА_3 A.B.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку цивільну справу за позовом Приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок не виконання грошового зобов`язання, -

ВСТАНОВИВ:

ПП Люкс-Транс Луцьк звернулося в суд із позовом до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу внаслідок не виконання грошового зобов`язання.

В судовому засіданні від представника відповідача ОСОБА_5 надійшла заява про залишення позову без розгляду на підставі и. 2 ч. 1 ст. 257 ЦПК України

Заяву мотивує тим, що позовна заява та додатки до них підписані факсимільним підписом директора ПП Люкс-Транс Луцьк ОСОБА_6 Т.С., що не передбачено ЦПК України та не може бути доказом волевиявлення певної особи на підписання документа.

В судовому засіданні представник відповідача заяву підтримав, з підстав у ній зазначених, просив її задовольнити.

Представник позивача в судовому засіданні заяву не визнав, просив відмовити в її задоволенні.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, шо позов слід залишити без розгляду з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 92 ЦК України, юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 ЦПК України, юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від ії імені відповідно до закону, статуту, положення (само представництво юридичної особи), або через представника.

Частиною 2 статті 175 ЦПК України передбачено, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, які законом надано право звертатися до сулу в інтересах іншої особи.

Крім того, ч. 2 ст. 183 ЦПК України визначено, що письмова заява підписується заявником чи його представником.

Виходячи з вишевказаного, позовна заява повинна містити підпис особи, яка відповідно до установчих документів має право діяти в інтересах юридичної особи або підпис особи, яка згідно вимог закону наділена правом підписання відповідних документів.

Окрім цього, з урахуванням ч. 8 ст. 14 ЦПК України, позовна заява може містити електронний цифровий підпис прирівняний до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронний цифровий підпис .

Всупереч цьому, підписи на позовній заяві від імені директора ПП Люкс-Транс Луцьк ОСОБА_6 Т ОСОБА_2 С. виконано за допомогою факсиміле.

Зазначена обставина підтверджена представником позивача ОСОБА_7 в судовому засіданні, а також відповідями на відзиви та додатковими поясненнями на відзиви.

При цьому суд зазначає, що процесуальним законодавством не передбачено інших способів звернення до суду, окрім особистого звернення заявника та підписання заяви уповноваженою особою, а відтак, наявність Інструкції Про порядок використання факсиміле директора Підприємства при оформленні первинних, внутрішніх та інших документів затвердженої наказом директора ПП Люкс-Транс Луцьк 03.01.2019 року №01- 19, на яку посилається позивач, немає правового значення в даному випадку.

Відтак підписання заяви з використанням факсимільного відтворення підпису певної особи, який є фактично штампом із зображенням цього підпису, не відповідає вимогам ч. 2 ст. 4, ст. 49, ч. 2 ст. 175 ЦПК України, оскільки, відтворення підпису за допомогою факсиміле є лише копією підпису уповноваженої особи і не передбачене чинним ЦПК України.

Основною відмінністю факсиміле від власноручного підпису є відсутність можливості стверджувати, що у відповідному документі виражена воля особи, чий підпис відтворено.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Сулу у складі колегії суддів Касаційного господарського суду №922/4590/16 від 15.05.2018 р., №5027/805-6/2012 від 24.05.2018 р. та ухвалах Верховного Суду від 05.06.18 р. у справі №826/811/17, від 26.01.18 р. у справі №922/1743/17.

Крім того, пунктом 3.5 постанови Пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції №18 від 26.12.2011 року, із наступними змінами, роз`яснено, що наявність на позовній заяві факсимільного підпису означає, що вона не підписана особою, яка має право ії підписувати, і підлягає поверненню.

Суд вважає, що зазначені правові позиції викладені у постановах Верховного Суду у господарських правовідносинах та постанова Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 року, слід застосувати у даній цивільній справі на підставі ч. 9 ст. 10 ЦПК України.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що у даній цивільній справі, позовна заява не може вважатися такою, що подана особою, яка має повноваження на ведення справи, а тому на підставі п. 2 ч. 1 ст. 257 ЦПК України, вищезазначений позов слід залишити без розгляду.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір , сплачена сума судового збору може бути повернута особі, яка його сплатила, за її клопотанням відповідно до ухвали суду.

При цьому, суд зазначає, що після усунення обставин, які були підставою для залишення позовів без розгляду, позивач має право повторно звернутися до суду з відповідними позовними заявами.

Керуючись ст.ст. 10, 58, 62, 175, 257, 258-260, 353, 354 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника відповідача ОСОБА_8 задовольнити.

Залишити без розгляду позов Приватного підприємства Люкс-Транс Луцьк до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за договором купівлі- продажу внаслідок не виконання грошового зобов`язання.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

У відповідності до п.п.15.5) п. 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК Україниновій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Учасники справи:

Позивач - Приватне підприємства Люкс-Транс Луцьк , код ЄДРПОУ - 39539516, адреса місцезнаходження: Луцький район, с. Гірка Полонка, вул. Луцька, 10.

Відповідач - ОСОБА_4 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя Луцького міськрайоипого суду А.В.Олексюк

Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено21.12.2019
Номер документу86473640
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —161/7215/19

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 29.05.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні