Рішення
від 18.12.2019 по справі 227/4433/19
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

18.12.2019 227/4433/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2019 року м.Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді: Мацишин Л.С.,

за участю секретаря судового засідання: Михайловської Т.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Добропілля цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Добропільської районної державної адміністрації, який діє в інтересах дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 , третя особа: Добропільський районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2019 року представник Органу опіки та піклування Добропільської районної державної адміністрації, який діє в інтересах дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , звернувся в суд із позовом до ОСОБА_4 , третя особа: Добропільський районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, про позбавлення її батьківських прав щодо її дітей.

В обґрунтування позовних вимог представник Органу опіки та піклування посилається на те, що наказом начальника служби у справах дітей Добропільської районної державної адміністрації від 01 грудня 2016 року № 64 на облік взяті діти ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як такі, що проживають в сім`ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків. Діти мають матір ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Батько дітей записаний згідно ст. 135 СК України.

27 серпня 2018 року Добропільським міськрайонним судом ухвалено рішення про відібрання малолітніх дітей від відповідачки без позбавлення її батьківських прав та стягнуто з неї аліменти на утримання дітей. 03 вересня 2019 року дітей було взято на первинний облік службою у справах дітей, як таких, що залишилися без батьківського піклування. А з 17 жовтня 2018 року дітям надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування. З 23 жовтня 2018 року дітей було влаштовано під опіку ОСОБА_5 . За час перебування дітей під опікою мати відвідувала їх два рази. 09 лютого 2019 року ОСОБА_4 було притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 178 КУпАП. А в Добропільському міськрайонному суді з 22 березня 2019 року перебувають матеріали кримінального провадження відносно ОСОБА_4 за обвинуваченням її у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України. За час проживання відповідачки в с. Кам`янка Добропільського району остання зарекомендувала себе з негативного боку, зловживає алкогольними напоями, схильна до крадіжок, серед односельчан не користується повагою та авторитетом.

Родина з 2011 року постійно перебуває під соціальним супроводом та соціальним обслуговуванням Добропільського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. За весь час соціального супроводу з родиною постійно працювали спеціалісти центру соціальних служб, надавався комплекс соціальних послуг, але це позитивного результату не дало. Відповідачка постійно зловживає алкогольними напоями. З урахуванням того, що причини, які перешкоджали належному вихованню дітей не були усунені протягом року після прийняття рішення судом про відібрання дітей у відповідачки, 17 вересня 2019 року комісією з питань захисту прав дитини Добропільської районної державної адміністрації було розглянуто питання та складено висновок про доцільність позбавлення матері батьківських прав.

В судове засідання представник Органу опіки та піклування не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином. Проте, звернулася до суду із заявою про розгляд справи без її участі, в якій позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_4 , яка була належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явилася. Проте, надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, в якій позовні вимоги визнала, та не заперечувала щодо позбавлення її батьківських прав відносно її дітей. (а.с.57)

Представник третьої особи Добропільського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді в судове засідання не прибула. Однак надала до суду заяву про розгляд справи без її участі, в якій позов Органу опіки та піклування підтримала та просила його задовольнити.

Зважаючи на те, що учасники процесу в судове засідання не з`явилися, суд враховує вимоги ст. 223 ЦПК України, відповідно до яких неявка в судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

У відповідності до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази, встановив такі обставини.

ОСОБА_4 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвами про народження серії НОМЕР_1 , серії НОМЕР_2 , серії НОМЕР_3 відповідно. (а.с.10-12)

Згідно витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України від 13 червня 2018 року та ІНФОРМАЦІЯ_4 року, батьком дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 записаний ОСОБА_8 . Відомості про батька записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України. (а.с.13-15)

Місце проживання відповідачки ОСОБА_4 зареєстроване за адресою АДРЕСА_1 . Проте проживає остання за адресою АДРЕСА_2 . (а.с.49)

Відповідно до наказу Служби у справах дітей Добропільської районної державної адміністрації № 64 від 01 грудня 2016 року малолітніх дітей ОСОБА_3 , ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було взято на облік, як таких, що проживають в сім`ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків. (а.с.18)

Рішенням Добропільського міськрайонного суду Донецької області від 27 серпня 2018 року відібрано дітей ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , від матері ОСОБА_4 без позбавлення останньої батьківських прав. Стягнуто із відповідачки аліменти на утримання цих дітей в розмірі 1/2 частки усіх видів її заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 12 червня 2018 року до досягнення ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , повноліття. (а.с.19-22)

31 жовтня 2018 року судом було ухвалено додаткове рішення, в якому вирішено питання та передано дітей на опікування Органу опіки та піклування Добропільської районної державної адміністрації.

03 вересня 2018 року малолітніх дітей ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було взято на облік як таких, що залишилися без батьківського піклування, відповідно до наказу Служби у справах дітей Добропільської районної державної адміністрації № 89 від 03 вересня 2018 року. (а.с.26)

17 жовтня 2018 року малолітнім дітям ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування, що підтверджується розпорядженнями голови Добропільської районної державної адміністрації №№ 341, 342, 343 відповідно. (а.с.27-29)

23 жовтня 2018 року розпорядженнями № № 353,354, 356 голови Добропільської районної державної адміністрації було встановлено опіку над малолітніми дітьми та призначено опікуном ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 . (а.с.30-32)

З характеристики по місцю проживання ОСОБА_4 від 05 вересня 2019 року вбачається, що остання зарекомендувала себе з негативного боку, зловживає спиртними напоями, схильна до крадіжок, не займається вихованням дітей. Вдома не проживає, будинок занедбаний, не приймає участі в житті села. Серед односельчан не користується повагою та авторитетом. Ніде не працює. (а.с.33)

Діючим опікуном неповнолітніх дітей ОСОБА_5 начальнику Служби у справах дітей Добропільської районної державної адміністрації було надано письмові пояснення, як опікуна, де зазначено, що ОСОБА_4 ніякої участі в утримання та вихованні дітей у період здійснення ним опікунських обов`язків не приймала, навідувала дітей не більше двох разів, проїздом. (а.с.34)

З метою соціального захисту дітей, згідно п. 8 Постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866, після ухвалення Добропільським міськрайонним судом 27 серпня 2018 року рішення про відібрання від матері ОСОБА_4 її дітей, Добропільському районному центру соціальних служб для дітей, сім`ї та молоді було рекомендовано продовжити соціальних супровід сім`ї ОСОБА_4 (а.с.39)

Згідно щоквартальної інформації Добропільського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді від 05 грудня 2018 року, 12 березня 2019 року, 23 червня 2019 року, 12 вересня 2019 року за цей період було неодноразово відвідано родину ОСОБА_4 . Під час візитів було виявлено, що тривалий час відповідачка проживала в матері, з якою вони разом вживають алкогольні напої. На даний час ОСОБА_4 проживає в знайомої. До свого помешкання не повернулася, оскільки будинок перебуває в занедбаному стані, без електропостачання. Коштів та бажання на його відновлення вона не має. Продовжує вживати алкогольні напої. Не працевлаштована, але іноді трапляються тимчасові підробітки. Старша донька ОСОБА_10 зі своїм молодим чоловіком проживає у м. Костянтинівці, менші діти перебувають під опікою та проживають в опікуна в м. Покровську. Дітьми відповідачка не цікавиться. Зі старшою донькою не спілкується. Життєві орієнтири не змінилися й не направлені на повернення дітей додому. (а.с. 35-38, 40-43)

ОСОБА_4 з 24 червня 1998 року перебуває на обліку в лікаря-нарколога з діагнозом Синдром залежності від алкоголю, що підтверджується довідкою наркологічного відділення КНП Добропільська ЛІЛ № 1427 від 18 грудня 2019 року.

Згідно інформації Добропільського ВП Покровського ВП ГУНП в Донецькій області від 04 вересня 2019 року, відносно ОСОБА_4 працівниками Добропільського ВП 10 травня 2018 року було складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 2 ст. 184 КУпАП; та 09 лютого 2019 року складено постанову за ч. 1 ст. 178 КУпАП та накладено адміністративне стягнення. (а.с. 44)

13 вересня 2019 року вироком Добропільського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_4 визнано винуватою у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України та призначено покарання у виді позбавлення волі строком на три роки, та звільнено останню від відбування покарання з іспитовим строком на два роки.

Згідно висновку органу опіки та піклування Добропільської районної державної адміністрації про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 відносно дітей від 17 вересня 2019 року № 608/01-37/03/0/19 орган опіки та піклування вважає доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно її дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .(а.с.6-7)

Звертаючись до суду із позовом про позбавлення ОСОБА_4 батьківських прав, орган опіки та піклування посилається на те, що відповідачка покладених на неї батьківських обов`язків не виконує; не бере участі у вихованні дітей; зловживає алкогольними напоями; протягом одного року з моменту відібрання дітей на шлях виправлення не стала та ніяких заходів, направлених на налагодження стосунків з дітьми та створення умов для їх повернення в свою родину, відповідачки не вживала.

Стаття 18 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, що ратифікована постановою Верховної Ради від 27 лютого 1991 року. № 789-ХІІ, встановлює принцип загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Передбачено, що батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини і предметом їх основного піклування є найкращі інтереси дитини.

Частиною 2 ст. 27 Конвенції передбачено, що батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1959 року, у принципі 6 проголошено, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і в усякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

За змістом ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї. Забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 152 СК України право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Як передбачено ч. 4 ст. 155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно із п.п. 2, 4 ч. 1 ст. 164 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, є хронічними алкоголіками.

За роз`ясненнями п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30 березня 2007 року, позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

За змістом п. 16 вищевказаної Постанови, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Якщо позов про позбавлення батьківських прав заявлений із декількох підстав, суди повинні перевіряти та обґрунтовувати в рішенні кожну з них, а також повно і всебічно досліджувати обставини справи, оскільки, позбавлення батьківських прав - це крайній захід впливу на недобросовісних батьків.

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Добропільський міськрайонний суд, ухвалюючи 27 серпня 2018 року рішення про відібрання дітей ОСОБА_10 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 від матері ОСОБА_4 без позбавлення її батьківських прав, виходив з якнайкращих інтересів дітей, та надав можливість відповідачці вжити всіх можливих заходів для працевлаштування, зміни соціального становища родини, зміни її ставлення до вживання алкоголю, а найголовніше для зміни її ставлення до дітей та створення сприятливих умов для повернення дітей в родину.

Згідно із ч.ч. 3, 4 ст. 170 СК України, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

З матеріалів справи вбачається, що причини, які перешкоджали вихованню дітей ОСОБА_4 не усунено, та бажання щодо повернення дітей в свою родину шляхом написання заяви про це ОСОБА_4 не виявила.

Крім того, як встановлено судом, з 23 жовтня 2019 року і на теперішній час неповнолітні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають під піклуванням, а малолітня ОСОБА_3 - під опікою ОСОБА_5 , який мешкає за адресою АДРЕСА_3 . Мати дітей ОСОБА_4 ніяким чином не допомагає в їх утриманні, не приділяє увагу вихованню та розвитку дітей.

Таким чином, судом встановлено, що відповідачка самоусунулася від виховання своїх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , не займається їх матеріальним забезпеченням, не цікавиться їх життям, станом здоров`я та успіхами в навчанні, тобто свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, перебуває на обліку в лікапя-нарколога з 1998 року з діагнозом Синдром залежності від алкоголю, свідомо не вчиняє дій, спрямованих на відновлення повноцінного спілкування з дітьми, які потребують батьківської уваги та виховання, а тому позовна вимога про позбавлення відповідачки батьківських прав відносно її дітей є обґрунтованою та підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, та керуючись ст.ст. 150, 164, 166 СК України, ст. ст. 263-265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Органу опіки та піклування Добропільської районної державної адміністрації (ЄДРПОУ: 23778446, місцезнаходження: вул. Московська, буд. 1, м. Добропілля Донецької області 85000), який діє в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 (РНОКПП: НОМЕР_4 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_4 ; адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ), третя особа - Добропільський районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді (ЄДРПОУ: 25116382; адреса місцезнаходження: вул. Желєзнодорожна, буд. 4, м. Добропілля Донецької області 85000) про позбавлення батьківських прав, задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , позбавити батьківських прав відносно її дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на користь держави судовий збір в сумі 768,10 грн. (сімсот шістдесяти восьми гривень 40 копійок).

Рішення суду може бути оскаржено до Донецького апеляційного суду безпосередньо або через Добропільський міськрайонний суд Донецької області протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Добропільського міськрайонного суду

Донецької області Л.С. Мацишин

18.12.2019

Дата ухвалення рішення18.12.2019
Оприлюднено21.12.2019
Номер документу86476534
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —227/4433/19

Рішення від 18.12.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Мацишин Л. С.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Мацишин Л. С.

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Мацишин Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні