Ухвала
від 17.12.2019 по справі 335/8441/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8441/19 1-кп/335/718/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2019 року м.Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4 розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі кримінальне провадження № 32019080000000045, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 25.07.2019 року відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Гусарка, Куйбишевського району, Запорізької області, громадянки України, яка має середню-технічну освіту, офіційно не працевлаштованої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , не одружена, раніше не судимої,

- обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27- ч.1 ст.205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя із Запорізької місцевої прокуратури №2 надійшов затверджений прокурором обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_4 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27- ч.1 ст.205 КК України.

Згідно обвинувального акту, у квітні 2017 року ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, вчинила злочин за наступних обставин.

Так, на початку квітня 2017 року невстановлена в ході досудового розслідування особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, знаючи ОСОБА_4 , як малозабезпечену людину, яка не має постійного місця роботи та прибутку, а також, яка не має належної освіти та ділових якостей для зайняття підприємницькою діяльністю, запропонувала їй за грошову винагороду у розмірі 500 гривень здійснити придбання юридичної особи та стати формальним засновником та директором юридичної особи без мети ведення фінансово-господарської діяльності, на що вона надала свою згоду.

Відповідно, ОСОБА_4 виступила пособником злочину, якій належало виконувати вказівки невстановленої особи щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, підписання статутних, реєстраційних документів, наказів юридичної особи та після державної реєстрації юридичної особи передати усі документи цій особі.

Так, у першій декаді квітня 2017 року ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів з метою отримання грошової винагороди у розмірі 500 гривень, реалізуючи досягнуті домовленості, з метою придбання підприємства ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41203394) та оформлення усіх необхідних документів для подачі органам державної реєстрації, на вимогу невстановленої особи надала свій паспорт НОМЕР_1 , виданий 21 травня 2002 року Пологівським РВ УМВС України в Запорізькій області та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 .

13 квітня 2017 року у денний час ОСОБА_4 , знаходячись за адресою АДРЕСА_2 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання грошової винагороди у розмірі 500 гривень, та на виконання досягнутої домовленості з невстановленою особою, підписала довіреність, яка була завірена приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу ОСОБА_5 , якою уповноважила особу на ім`я ОСОБА_6 вчинити дії, пов`язані з державною реєстрацією юридичної особи.

У той же день, діючи на підставі довіреності ОСОБА_4 , а також використовуючи надані нею паспорт НОМЕР_1 , виданий 21 травня 2002 року Пологівським РВ УМВС України в Запорізькій області та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 , ОСОБА_6 уклав у визначеній формі договір купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС», які перейшли від фізичних осіб ОСОБА_7 у розмірі 5% та ОСОБА_8 у розмірі 95% у власність ОСОБА_4 у розмірі 100%.

У той же день, продовжуючи свої дії, 13 квітня 2017 року у денний час ОСОБА_4 підписала наказ про призначення її на посаду директора

ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41203394) та видала довіреність, на підставі якої колишнім засновником зазначеного підприємства ОСОБА_8 було подано Заяву продержавну реєстраціюзмін довідомостей проюридичну особу,що містятьсяв Єдиномудержавному реєстріюридичних осіб,фізичних осібпідприємців тагромадській формувань та внесені необхідні зміни в статутні документи ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» у відповідних органах державної влади. На підставі цих документів державним реєстратором Департаменту реєстрації Житомирської міської ради Житомирської області внесено відомості про зміну засновників ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» на ОСОБА_4 , а також зареєстровано за юридичною адресою: Житомирська область, місто Житомир, вулиця Маршала Рибалка, будинок 42, де воно ніколи не знаходилось та господарську діяльність не здійснювало.

Після вчинення реєстраційних дій ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» та його реєстрації на ОСОБА_4 як засновника, а також директора підприємства, остання отримала обумовлену суму грошової винагороди у розмірі 500 гривень.

Таким чином, 13.04.2017 ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів та з метою отримання грошових коштів у розмірі 500 гривень, за попередньою змовою з невстановленими особами, виконала всі необхідні дії, у результаті яких придбала юридичну особу ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41203394) та стала єдиним засновником та власником підприємства, тим самим у порушення ст. ст. 81, 87, 89 Цивільного кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), ст.ст. 56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 16 липня 2015 року), ст.ст.8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (№755-IV від 15 травня 2003 року в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), чим вчинила пособництво у фіктивному підприємництві невстановленим особам, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження, та якими зазначене підприємство було використано для прикриття незаконної діяльності, яка полягала в наданні послуг іншим суб`єктам підприємницької діяльності в конвертації безготівкових коштів у готівку та незаконному формуванні податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат з метою мінімізації зобов`язань зі сплати податків.

Зокрема, у подальшому невстановлені особи, всупереч встановленого законами України порядку здійснення підприємницької діяльності, в порушення обов`язків суб`єкта господарювання щодо належного ведення бухгалтерського та податкового обліку фінансово-господарської діяльності, ведення в установленому порядку обліку об`єктів оподаткування та доходів і витрат, складання звітності, що стосується обчислення і сплати податків та зборів, використовуючи реквізити фіктивного суб`єкту підприємницької діяльності - ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС», шляхом підроблення господарських угод та документів первинного бухгалтерського обліку, проводили безтоварні господарські операції з метою штучного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат суб`єктам підприємницької діяльності реального сектору економіки.

З цією метою, невстановлені особи, діючи від імені засновника та директора ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» ОСОБА_4 здійснювали документальне оформлення неіснуючих господарських операцій з придбання цукру, курчат-бройлерів, яєць, палива дизельного, реалізації якого не встановлено, у той же час здійснювали документальне оформлення неіснуючих господарських операцій з реалізації товарів (робіт, послуг) придбання яких біло відсутнє. Тим самим зазначені особи здійснювали незаконну підприємницьку діяльність, щодо документального оформлення неіснуючих операцій щодо реалізації товарів (робіт, послуг) від імені директора ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» ОСОБА_4 на адресу суб`єктів господарювання ТОВ «ВИМА», ТОВ «ІНФОСОФТКОМ», ТОВ «САГАТ-АВТО»,ТОВ «ЛИСТЕХПОСТАВКА», ТОВ «САРМА», ТОВ «СІТ КОНСАЛТИНГ», ТОВ «СТРОЙТРАНС ДІВЕРО», ТОВ «КОМПАНІЯ НІКА-БУД», ТОВ «АЛЛЕР ПРОМ», ТОВ «ПАНКРОЛЬ», ТОВ «БЕНЕФІЗ ЛТД» та ТОВ «ПРОМЕЛЕКТРОНІКА» та на підставі підроблених документів сформувало податковий кредит з податку на додану вартість зазначеним підприємствам на загальну суму 2531030,87 грн.

Таким чином, 13 квітня 2017 року ОСОБА_4 діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання грошової винагороди у розмірі 500 гривень, за попередньою змовою з особами, матеріали відносно яких виділено в окреме провадження, вчинила пособництво у фіктивному підприємництві, а саме придбала юридичну особу ТОВ «КОМПАНІЯ ДЕТЕК-СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41203394), де виступила номінальним засновником та керівником підприємства та передала фактичне управління підприємством цим особам з метою прикриття незаконної діяльності щодо мінімізації податків суб`єктам господарювання реального сектору економіки.

Своїми протиправними діями ОСОБА_4 вчинила злочин, передбачений ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України, яке кваліфікується як пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

В судовому засіданні прокурором заявлено клопотання про закриття кримінального провадження відносно обвинуваченої ОСОБА_4 , у зв`язку із декриміналізацією діяння, у якому вона обвинувачуються.

Обвинувачена підтримала клопотання прокурора та просила його задовольнити.

Заслухавши думку учасників судового провадження, перевіривши матеріали провадження, суд дійшов висновку, що клопотання захисників підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

25 вересня 2019 року набрав чинності Закон України № 101-ІХ від 18.09.2019 року «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес», яким виключено статтю 205 КК України.

Відповідно до ст. 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Частиною 1 статті 5 КК України передбачено, що закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом в разі, якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що в даному випадку відбулась декриміналізація діяння шляхом внесення змін до закону про кримінальну відповідальність, а саме з Кримінального кодексу України виключено статтю 205, тому підстави для притягнення ОСОБА_4 до відповідальності за вчинення діяння, передбаченого ст. 205 КК України, відсутні у зв`язку з його декриміналізацією.

За таких обставин, клопотання прокурора підлягає задоволенню, а кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 - ч.1 ст. 205 КК України, на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України підлягає закриттю.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 284, 372 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_4 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 - ч.12 ст. 205 КК України задовольнити.

Кримінальне провадження № 32019080000000045, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 25.07.2019 року відносно ОСОБА_4 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 - ч.1 ст. 205 КК України закрити на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв`язку з набранням чинності закону, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння вчинене особою.

Цивільний позов не заявлявся.

Судові витрати та речові докази відсутні.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86478680
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/8441/19

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 02.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні