Рішення
від 12.12.2019 по справі 686/30360/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/30360/19

Провадження № 2/686/6082/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.12.2019

Хмельницький міськрайонний суд

в складі : головуючого судді - Салоїд Н.М.

секретаря судового засідання - Лоб І.А.,

за участі представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Хмельницький цивільну справу за позовом ОСОБА_2 та ОСОБА_3 до Водичківської сільської ради Хмельницького району про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

встановив:

У листопаді 2019 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 звернулись до суду із позовом про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, в обґрунтування якої вказали, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла їх матір, ОСОБА_4 .

ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , склала заповіт на користь матері ОСОБА_4 , яким заповідала все належне їй майно. Матір фактично прийняла спадщину, користувалась речами померлої, проводила поточний ремонт у будинку, проте за життя спадкових пав після своєї матері ОСОБА_5 не оформила своїх спадкових прав.

ОСОБА_5 була членом КСП Дружба с. Водички, була включена до списку осіб, що мають право на земельну частку (пай) та отримала сертифікат, що посвідчує це право серії ХМ № 017236 21 липня 1996 року. Однак з невідомих причин означений правовстановлюючий документ втрачено.

Після смерті матері відкрилась спадщина, до складу якої входить і право на земельну частку (пай) розміром по 2,643,02 умовних кадастрових гектарів, що розташована на землях колишнього КСП Дружба с. Водички Хмельницького району Хмельницької області. Вони є спадкоємцями вказаного майна за законом, однак із втратою правовстановлюючого документу нотаріусом відмовлено в оформленні спадкових прав. Підтвердженням наявності у ОСОБА_5 такого права на земельну частку (пай) підтверджується витягом з книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) Хмельницької РДА, відповідно у якій міститься запис за № 96 та довідкою Водичківської сільської ради Хмельницького району. Просять визнати право на земельну частку (пай) в порядку спадкування після смерті матері.

В судовому засіданні представник позивачів позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити. Суду пояснила, що позивачі прийняли спадщину після смерті своєї матері, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією спадкової справи. Підтвердженням права на земельну частку(пай) ОСОБА_7 є витяг із книги реєстрації сертифікатів та довідка Водичківської сільської ради.

Представник Водичківської сільської ради Хмельницького району в судове засідання не з`явився, повідомлений про час і місце розгляду справи належним чином. Подав заяву про розгляд справи у його відсутності, проти задоволення позову не заперечує.

Суд, заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи доказами, встановив наступні обставини справи та відповідні правовідносини.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_2 , після смерті якої відкрилась спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай), яка перебувала у колективній власності КСП Дружба с. Водички Хмельницького району.

Згідно листа Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 18.09.2019р. № 613/0-033-613/146-19 на ім`я ОСОБА_8 видано сертифікат серії НОМЕР_3 від 21.07.1997р., про що міститься запис за № 239, розмір земельної частки (паю) становить 3.02 умовних кадастрових гектара.

Згідно витягу книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видані Хмельницькою районною державною адміністрацією по КСП Дружба с. Водички Хмельницького району за порядковим номером 236 значиться власником сертифіката № 017027 ОСОБА_8 , площа земельної ділянки в умовних кадастрових гектарах становить 3.02 га. Вказана перебуває у колективній власності КСП Дружба с. Водички Хмельницького району Хмельницької області без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належала померлій.

ОСОБА_5 складено заповіт 13 листопада 1992 року, котрий посвідчений секретарем Водичківської сільської ради Хмельницького району, яким заповідач на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження та все своє майно заповідала ОСОБА_4 .

Після смерті ОСОБА_8 відкрилась спадщина. ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті матері, однак спадкових прав не оформила. ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 . Позивач є спадкоємцями першої черги за законом, Їх родинні стосунки як матері та синів підтверджуються свідоцтвами про народження позивачів.

Факт прийняття спадщини підтверджується довідкою Чорноострівської селищної ради Хмельницького району за № 1177 від 12.09.2019 року відповідно до положень статті 549 ЦК України 1963 року, що діяла на час смерті заповідача.

В силу пункту 3 Указу Президента України від 10 листопада 1994 року № 666/94 Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва , який був чинним на час виникнення спірних правовідносин, право на земельну частку (пай) може бути об`єктом успадкування.

Пунктами 4 і 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України визначено, що Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності. Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності. Правила книги шостої ЦК України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається па підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого майнового права та інтересу. Способом захисту цивільною права є визнання права.

Згідно ч. 1 ст. 391 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У відповідності до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством.

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Враховуючи вищенаведене, та те, що позивачі є єдиними спадкоємцями за законом після смерті своєї матері, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 проте оформити своє право власності на земельну ділянку в порядку спадкування після її смерті не має змоги, оскільки правовстановлюючий документ на неї втрачено спадкодавцем за життя.

За таких обставин суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог, які підлягають до задоволення.

Позивачі позбавлені можливості оформити свої спадкові права у визначеному законом порядку, а нотаріус правомірно не могла видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємцям за законом, які прийняли спадщину на нерухоме майно.

Позивачі на стягненні з відповідача судових витрат по справі не наполягають.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 81, 89, 141,265, 280, 288, 289 ЦПК України, статей 548, 549 ЦК УРСР, ст.ст. 1216-1218, 1268, 1270 ЦК України, суд -

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 та ОСОБА_3 право на земельну частку (пай) розміром 3.02 умовних кадастрових гектарів, що розташована на землях колишнього КСП Дружба с. Водички Хмельницького району Хмельницької області на підставі сертифіката про право на земельну частку (пай) серії ХМ № 0166610, виданого Хмельницькою районною державною адміністрацією від 30.12.1996 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 96, в порядку спадкування законом після смерті матері ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 по одній другій частині кожному.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Хмельницький міськрайонний суд. В разі проголошення вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення складено 12 грудня 2019 року.

Позивачі: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце проживання АДРЕСА_1 ;

ОСОБА_3 , АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 ;

Відповідач: Водичківська сільська Хмельницького району, місце знаходження с. Водички Хмельницького району, код ЄДРПОУ 04403657.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено21.12.2019
Номер документу86484758
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —686/30360/19

Рішення від 12.12.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 13.11.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні