Ухвала
від 10.12.2019 по справі 134/1452/19
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Крижопільський районний суд Вінницької області

1-кп/134/76/2019

Справа № 134/1452/19

УХВАЛА

Іменем України

10 грудня 2019 року Крижопільский районний суд

Вінницької області

в складі головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря: ОСОБА_2

прокурора: ОСОБА_3

обвинуваченої: ОСОБА_4

захисників: ОСОБА_5 , Тетеви- ОСОБА_6

представника потерпілого: ОСОБА_7

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі Крижопільського районного суду Вінницької області матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017020000000273 від 08.08.2017 року по обвинуваченню ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, суд,-

ВСТАНОВИВ:

До Крижопільського суду Вінницької області надійшов обвинувальний актз реєстром матеріалів досудового розслідування про обвинувачення ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України.

Прокурор у підготовчому засіданні просив суд постановити ухвалу про призначення судового розгляду на підставі обвинувального акту, вважаючи, що під час досудового розслідування дотримані вимоги КПК України, підстав для закриття та повернення обвинувального акту не вбачає.

Представник потерпілого вважає, що справу можливо призначити до судового розгляду.

В судовому засіданні захисник обвинуваченої адвокат ОСОБА_5 заявив клопотання про повернення обвинувального акту прокурору у зв`язку з тим, що обвинувальний акт не відповідає вимогам ст. 291 КПК України, а саме: до обвинувального акту додано цивільний позов Крижопільського районного споживчого товариства до 3 цивільних відповідачів: ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та державного реєстратора сектору з питань державної реєстрації Крижопільської РДА Вінницької області ОСОБА_9 на суму 1326400 грн. П. 4 ч. 4 ст. 291 КПК України регламентовано, що до обвинувального акту додається розписка або інший документ, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного. Розписки цивільних відповідачів ОСОБА_8 та державного реєстратора сектору з питань державної реєстрації Крижопільської РДА Вінницької області ОСОБА_9 не додані до обвинувального акту, чим порушено вимоги п. 4 ч. 4 ст. 291 КПК України, тому внаслідок цього порушення суд не зможе виконати вимоги ч. 2 ст. 314 , ст. 344, ст. 345 КПК України в підготовчому судовому засіданні.

Захисник обвинуваченої ОСОБА_10 заявила клопотання про повернення обвинувального акту у зв`язку з невідповідністю обвинувального акту вимогам КПК України, а саме обвинувальний акт не містить конкретизації злочину, оскільки диспозиція ст. 356 КК України є бланкетною, тобто відсилає до правових норм інших галузей права, відповідальність за самоправство настає за умови, що вчиненні дії суперечать встановленому конкретним законом порядку. У зв`язку з тим, що обвинувальний акт не містить конкретної норми нормативно-правового акту, який ОСОБА_4 порушила, то це позбавляє її можливості підготуватись до захисту та доводити, що порушення цієї конкретної норми не було.

Підозрювана ОСОБА_4 підтримала позицію своїх захисників.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши обвинувальний акт та додатки до нього, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право повернути обвинувальний акт прокурору, якщо він не відповідає вимогам КПК України.

Згідно зп.5ч.2ст.291КПК Україниобвинувальний актмає містити виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення.

ОСОБА_4 обвинувачується в скоєнні злочину, передбаченого ст. 356 КК України. Обвинувальний акт не містить конкретизації злочину, оскільки диспозиція ст. 356 КК України є бланкетною, тобто відсилає до правових норм інших галузей права, відповідальність за самоправство настає за умови, що вчиненні дії суперечать встановленому конкретним законом порядку. У зв`язку з тим, що обвинувальний акт не містить конкретної норми нормативно-правового акту, який ОСОБА_4 порушила, то це позбавляє її можливості підготуватись до захисту та доводити, що порушення цієї конкретної норми не було.

Відповідно доп.4.ч.4ст.291КПК України до обвинувальногоакта додається розписка або інший документ, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного.

До обвинувального акту додано цивільний позов Крижопільського районного споживчого товариства до 3 цивільних відповідачів: ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та державного реєстратора сектору з питань державної реєстрації Крижопільської РДА Вінницької області ОСОБА_9 на суму 1326400 грн. П. 4 ч. 4 ст. 291 КПК України регламентовано, що до обвинувального акту додається розписка або інший документ, що підтверджує отримання цивільним відповідачем копії цивільного позову, якщо він був пред`явлений під час досудового розслідування не до підозрюваного. Розписки цивільних відповідачів ОСОБА_8 та державного реєстратора сектору з питань державної реєстрації Крижопільської РДА Вінницької області ОСОБА_9 не додані до обвинувального акту, чим порушено вимоги п. 4 ч. 4 ст. 291 КПК України, тому внаслідок цього порушення суд не може виконати вимоги ч. 2 ст. 314 , ст. 344, ст. 345 КПК України в підготовчому судовому засіданні, не виконання даної вимоги порушує права цивільних відповідачів, які визначені та гарантовані ст.62 КПК України, Конституцією України, а також ст.6 Європейської конвенції з прав людини.

З огляду на викладене суд дійшов до висновку про неможливість призначення судового розгляду, та необхідність повернення обвинувального акту прокурору, оскільки він не відповідає вимогам ст.291 КПК України, що в свою чергу не дає змогу суду належним чином провести судовий розгляд справи, з дотриманням вимог процесуального закону та забезпечення прав сторін судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.314-317 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_4 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 356 КК України, відомості про яке внесені 08.08.2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017020000000273 повернути прокурору відділу прокуратури Вінницької області ОСОБА_11 .

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя

СудКрижопільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86513719
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян та злочини проти журналістів Самоправство

Судовий реєстр по справі —134/1452/19

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нешик Р. І.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нешик Р. І.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нешик Р. І.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні