Ухвала
від 18.10.2019 по справі 2-н-45/10
ПІДВОЛОЧИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-н-45/10

Провадження № 6/604/27/19

У х в а л а

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2019 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області у складі

головуючого судді Сташківа Н.Б.,

за участю секретаря судового засідання Стадніцької З.О.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал (Закритий недиверсифікований венчурний пайовий інвестиційний фонд Прімоколектвенчурний фонд- 1 , третя особа Підволочиський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, стягувач Публічне акціонерне товариство Універсал Банк , боржник ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал (Закритий е диверсифікований венчурний пайовий інвестиційний фонд Прімоколектвенчурний фонд- 1 , звернувся до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, посилаючись на те, що в провадженні Підволочиського районного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ у Тернопільській області знаходиться на примусовому виконанні виконавчий лист за номером справи № 2-н-45/10, виданий Підволочиським районним судом Тернопільської області про стягнення із ОСОБА_1 на користь ПАТ Універсал Банк заборгованості за кредитним договором CL 38244 від 22 квітня 2008 року. 14 листопада 2016 року ПАТ Універсал Банк та ТОВ Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал уклали договір про відступлення права вимоги UB-ОР 16-132, відповідно до умов якого ТОВ Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги по відношенню до осіб, які являлись боржниками ПАТ Універсал Банк , включно і до ОСОБА_1 .

З огляду на вказане, просять змінити сторону виконавчого провадження із Публічного акціонерного товариства Універсал Банк на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з Управління Активами Прімоколект-Капітал з правом грошової вимоги до гр. ОСОБА_1 .

В судове засідання учасники розгляду справи не з`явилися, про час, дату та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал заявив клопотання про розгляд справи у його відсутності.

Представник Підволочиського РВ ДВС Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області та боржник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилися, про дату та час розгляду справи повідомлені належним чином, заяви про відкладення розгляду справи не подавали.

Відповідно до ч. 2 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали виконавчого провадження та цивільної справи, матеріали заяви, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав:

06 квітня 2010 року Підволочиським районним судом Тернопільської області видано судовий наказ № 2-н-45/10, який набрав чинності 16 квітня 2010 року, про стягнення із ОСОБА_1 на користь ПАТ Універсал Банк заборгованості за кредитним Договором CL 38244 від 22 квітня 2008 року.

Судом встановлено, що виконавчий лист про примусове стягнення з ОСОБА_1 перебуває на примусовому виконанні у Підволочиському районному відділі ДВС Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

14 листопада 2016 року ПАТ Універсал Банк та ТОВ Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал уклали договір про відступлення права вимоги UB-ОР 16-132, відповідно до умов якого ТОВ Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал набуло статусу нового кредитора та отримало право грошової вимоги по відношенню до осіб, які являлись боржниками ПАТ Універсал Банк , в тому числі і до боржника ОСОБА_2 , ІПН НОМЕР_1 .

У відповідності до витягу з акту приймання -передачі Реєстру боргових зобов`язань від 11 листопада 2016 року до Договору відступлення прав вимоги заборгованість ОСОБА_1 за Договором CL 38244 від 22 квітня 2008 року складає 46146,40 грн.

Таким чином Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал набуло всіх прав кредитора по відношенню до ОСОБА_1 .

Стаття 55 ЦПК України визначає процесуальний порядок правонаступництва та містить положення, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу.

Частинами 1 та 2 ст. 512 ЦК України встановлено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов`язку боржника третьою особою. Кредитор у зобов`язанні може бути замінений також в інших випадках, встановлених законом.

Відповідно до ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Згідно з п. 13 розділу ІІ Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженою Наказом Міністерства юстиції України 02.04.2012 № 512/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 29.09.2016 № 2832/5 ), правонаступництво можливе на всіх стадіях виконавчого провадження - з моменту відкриття виконавчого провадження до його закінчення. Після заміни вибулої сторони виконавчого провадження її правонаступником виконавець продовжує виконання виконавчого провадження в порядку, встановленому Законом.

Таким чином чинне законодавство передбачає заміну осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін або вказівку закону (відступлення права вимоги), що є частковим правонаступництвом (сингулярне правонаступництво), оскільки не передбачає переходу всієї сукупності прав та обов`язків до правонаступника (що має місце у випадках припинення юридичної особи та спадкового наступництва у випадку смерті фізичної особи), проте є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

З огляду на наведене, заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 512 ЦК України , частиною 4 ст. 15Закону України Про виконавче провадження , ст.ст. 55, 442 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Компанія з управління активами Прімоколект-Капітал (Закритий недиверсифікований венчурний пайовий інвестиційний фонд Прімоколектвенчурний фонд- 1 , третя особа Підволочиський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області, стягувач Публічне акціонерне товариство Універсал Банк , боржник ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження із Публічного акціонерного товариства Універсал Банк (04114, Київ вул.Автозаводська, 54/19), на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю Компанія з Управління Активами Прімоколект-Капітал (Закритий недиверсифікований венчурний пайовий інвестиційний фонд Прімоколектвенчурний фонд- 1 ) ,79000, м. Львів, а/с № 45, р/р НОМЕР_2 АТ Райффйзен Банк Аваль , МФО 380805, ЄДРПОУ 36676934, з правом грошової вимоги до ОСОБА_1 , адреса проживання: с. Городниця Підволочиського району Тернопільської області, ІПН НОМЕР_3 ) за кредитним договором CL 38244 від 22 квітня 2008 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду через Підволочиський районний суд Тернопільської області шляхом подачі в п`ятнадцятиденний строк з дня винесення ухвали апеляційної скарги. Особи, які брали учать у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення ухвали, можуть подати апеляційну скаргу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Суддя - підпис

копія вірна:

Суддя Н.Б. Сташків

СудПідволочиський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення18.10.2019
Оприлюднено23.12.2019
Номер документу86521810
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-н-45/10

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Ухвала від 23.09.2019

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Сташків Н. Б.

Судовий наказ від 24.06.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Судовий наказ від 11.06.2010

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Судовий наказ від 27.04.2010

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Ротар М. М.

Судовий наказ від 15.07.2010

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Гавриленко В. Г.

Судовий наказ від 11.02.2010

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Бакай І. А.

Ухвала від 12.02.2010

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

ВОЗНЮК Р. В.

Судовий наказ від 27.01.2010

Цивільне

Красилівський районний суд Хмельницької області

ВОЗНЮК Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні