Ухвала
від 30.08.2019 по справі 607/19105/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30.08.2019 Справа №607/19105/19

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду, в місті Тернополі клопотання слідчого з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, які місять охоронювану законом таємницю,

В С Т А Н О В И В :

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про надання тимчасового доступу до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю в рамках кримінального провадження №32019210000000021 від 11.05.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, звернувся слідчий з ОВС2-говідділу розслідуваннякримінальних провадженьслідчого управлінняфінансових розслідуваньГУ ДФСу Тернопільськійобласті старшийлейтенант податковоїміліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури Тернопільської області В.Вільчинським.

Представник акціонерного товариства« ІНФОРМАЦІЯ_1 »в судове засідання не з`явився, хоча про день та час розгляду клопотання повідомлявся судом належним чином. Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України, слідчий суддя вважає, що неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотанн

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просить його задовольнити.

Заслухавши слідчого, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як зазначено у клопотанні, слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019210000000021 від 11.05.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що фізична особа-підприємець ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та бухгалтер ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_2 ), шляхом використання так званих «ризикових підприємств» та приховання реальних обсягів проведених господарських операцій, за період 2017-2019 років, ухилились від сплати податків на суму понад 5 млн. гривень.

Так, ФОП ОСОБА_5 протягом 2017-2018 років та на даний час здійснює господарську діяльність пов`язану з придбання вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого), які закупляв та закупляє за готівкові кошти орієнтовно по 40 тонн/місяць, по ціні близько 110 грн./кг, без відображення у бухгалтерському обліку, які імпортуються з країн Європейського союзу. Вказані товарно-матеріальні цінності доставляються вантажним автотранспортом в складські приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , де відбувається їх сортування, встановлення відповідних цінових категорій та розподіл для подальшої доставки в магазини для реалізації. Продаж вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого) здійснюється кінцевим споживачам через мережу магазинів, яка налічує більше 30 магазинів « ІНФОРМАЦІЯ_2 », розташованих у Тернопільській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Чернівецькій, Рівненській та Львівській областях та оптовим покупцям з різних регіонів України, в тому числі ФОП ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_5 ).

Таким чином, ФОП ОСОБА_5 протягом 2017-2018 років перевищив обсяг доходу, визначений у п.п. 291.4.2 п.291.4 статті 291 Податкового кодексу України для платників єдиного податку другої групи (1,5 млн. грн.). Відповідно до п.293.8. ст.293 Податкового кодексу України, такі платники податку на суму перевищення зобов`язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15 відсотків.

Крім цього, в ході досудового розслідування встановлено, що безпосереднім документальним оформленням та доставкою з-за кордону на митну територію України вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого) для ФОП ОСОБА_5 , займається гр. ОСОБА_10 , який використовує підконтрольні підприємства, а саме TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , м.Львів) та TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , м.Львів).

Вище вказані підприємства документально здійснюють реалізацію імпортованих вживаних та нових речей (одягу, взуття та іншого) так званим «ризиковим підприємствам», зареєстрованим на території України. Вказані підприємства за податковими адресами не знаходяться, автотранспорт та складські приміщення відсутні, службові особи за місцем реєстрації не проживають, відсутні наймані працівники та задіяні в схемах мінімізації податкових зобов`язань інших суб`єктів господарювання.

В ході розслідування кримінального провадження, з метою отримання доказів щодо незаконної діяльності TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 », та встановлення сум коштів поступлених на власні рахунки, та перераховані на рахунки інших контрагентів, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів, що містять банківську таємницю вищевказаних суб`єктів господарювання.

Так, відповідно до бази даних ГУ ДФС у Тернопільській області «Податковий блок», у AT « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_8 , АДРЕСА_2 ) знаходяться відомості про рух коштів по наступних рахунках:

- НОМЕР_9 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

*26002000171552 (долар США), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_10 (євро), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_10 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_11 (російський рубль), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

*26003013071552 (долар США), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_11 (євро), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_11 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_12 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ),

картки з взірцями відтисків печатки та підписів службових осіб вказаного товариства та інші документи, що містять банківську таємницю та мають доказове значення по кримінальному провадженні.

Згідно ст.ст. 60-62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи - суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу, яка містить банківську таємницю з розкриттям клієнтів іншого банку здійснюється тільки за рішенням суду.

Відповідно до п.п. 1, 2 ч.5, ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги наведене, та враховуючи те, що інформація про рух коштів по банківських рахунках TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 », картки з взірцями відтисків печатки та підписів їх службових осіб, а також інші документи, що є банківською таємницею, містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування і мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, підлягають аналізу і дослідженню, необхідно отримати тимчасовий доступ до зазначених речей та документів, що можуть перебувати у володінні AT АКБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_8 , АДРЕСА_2 ). Окрім того,відмовляючи участині наданнядозволу працівникамоперативних підрозділівна здійсненнятимчасового доступу,слідчий суддязвертає увагуна те,що відповіднодо ч.1ст.41КПК України оперативніпідрозділи здійснюютьслідчі (розшукові)дії танегласні слідчі(розшукові)дії вкримінальному провадженніза письмовимдорученням слідчого,прокурора, детектива або прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а тимчасовий доступ до речей і документів згідно п.5 ч.2 ст.131 КПК України є заходом забезпечення кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 159, 163, 164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого з ОВС 2-го відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, які місять охоронювану законом таємницю - задовольнити частково.

Надати слідчому з ОВС 2-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , слідчому з ОВС 2-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС 2-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області підполковнику податкової міліції ОСОБА_12 , слідчому з ОВС 1-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_13 , старшому слідчому з ОВС 1-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_14 , слідчому з ОВС 1-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_15 , заступнику начальника 1-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області капітану податкової міліції ОСОБА_16 , начальнику 2-го відділу РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Тернопільській області майору податкової міліції ОСОБА_17 тимчасовий доступ до речей та документів, що містять банківську таємницю і можуть перебувати у володінні AT « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_8 , АДРЕСА_2 ) та можливість їх вилучити, а саме:

1. Інформацію про рух коштів по рахунках:

НОМЕР_9 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_10 (долар США), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_10 (євро), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_10 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_11 (російський рубль), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

*26003013071552 (долар США), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_11 (євро), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_11 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 );

НОМЕР_12 (українська гривня), що належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ),

за період з 01.01.2017 (якщо рахунок відкритий пізніше, то з дати відкриття) по дату постановлення ухвали (на паперових та електронних носіях із зазначенням дати перерахування коштів, суми, підстав платежу та контрагентів із зазначенням їх коду ЄДРПОУ);

2.Завірені належним чином копії карток із зразками відбитку печатки та підписів службових осіб, TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 »;

3.Завірені належним чином копії документів, які подавалися для відкриття та закриття рахунків TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (заява про відкриття рахунку; договір банківського рахунку; свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи; довідка з ЄДРПОУ; довідка про взяття на облік платника податків; повідомлення про реєстрацію платника страхових внесків; страхове свідоцтво; статут підприємства; протоколи зборів учасників підприємства про призначення (звільнення службових осіб), інших протоколів; накази підприємства про призначення (звільнення) службових осіб; довідка про присвоєння ідентифікаційного номера; копії паспортів; анкета клієнта-юридичної особи; заяви службових осіб та повідомлення ДПІ щодо відкриття (закриття) рахунку; платіжні доручення та інші).

4.Завірені належним чином копії всіх документів, які свідчать про наявність системи «Клієнт-банк» (заява службових осіб підприємства щодо встановлення системи «Клієнт-Банк»; договір (угода) обслуговування банківського рахунку системою «Клієнт-Банк»; додатки (акти прийому-передачі виконаних робіт) до договору (угоди) обслуговування банківського рахунку системою «Клієнт-Банк», та інші), а також протоколи системи «Клієнт-Банк» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта.

У задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали встановити протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення вказаних речей та документів.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.08.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —607/19105/19

Ухвала від 30.08.2019

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Багрій Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні