Рішення
від 16.10.2019 по справі 761/21685/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/21685/19

Провадження № 2/761/5729/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Піхур О.В.,

за участю :

секретаря судового засідання - Буцан Р.О.,

позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Лакі Солюшнс , Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, третя особа : ОСОБА_2 про визнання трудового договору припиненим, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в:

У травні 2019 року до Шевченківського районного суду м. Києва подано позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Лакі Солюшнс , Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації, третя особа : ОСОБА_2 про визнання трудового договору припиненим, зобов`язання вчинити дії.

Ухвалою судді від 05.06.2019 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач був призначений з 17.01.2014 року на посаду директора ТОВ Лакі Солюшнс . 08.05.2019 року позивачем було складено заяву про звільнення з посади директора ТОВ Лакі Солюшнс та надіслано учаснику ТОВ Лакі Солюшнс - ОСОБА_2 , проте, так і не було добровільно вжито заходів для проведення загальних зборів та вирішення питання про звільнення позивача.

Тому позивач просила суд визнати трудовий договір між позивачем та ТОВ Лакі Солюшнс припиненим з 22.05.2019 року відповідно до ч.1 ст. 38 КЗпП України; зобов`язати Відділ з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості про позивача, як керівника ТОВ Лакі Солюшнс .

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала та просила суд їх задовольнити з підстав, викладених в позові.

У судове засідання відповідачі, третя особа не з`явилися, про дату та час судового засідання повідомлялися належним чином, про причини неявки суду не повідомили.

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч.1 ст. 223 ЦПК України).

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши матеріали справи, надані докази, приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом було встановлено, що позивача було призначено на посаду директора ТОВ Лакі Солюшнс з 17.01.2014 року.

Відповідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, станом на 2019 рік, керівникомТОВ Лакі Солюшнс є позивач.

Позивачем 08.05.2019 року було надіслано на ім`я учасника ТОВ Лакі Солюшнс - ОСОБА_2 заяву від 08.05.2019 про звільнення за власним бажанням з 22.05.2019 року та ініційовано скликання загальних зборів з підстав її звільнення.

Проте, загальні збори не були скликані, а рішення про звільнення позивача не було прийнято.

Відповідно до п. 1 ст. 38 Кодексу законів про працю України, працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. У разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу (переїзд на нове місце проживання; переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною з інвалідністю; догляд за хворим членом сім`ї відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інших поважних причин), власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб. Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров`я роботах забороняється. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом (ст. 43 Конституції України).

Даючи юридичну оцінку поясненням та доказам у справі, а також враховуючи те, що позивач позбавлений можливості заробляти собі на життя працею, яку він має право вільно обирати або на яку вільно погоджується, оскільки відповідачем не вирішується питання звільнення позивача за власним бажанням, суд вважає за необхідне задовольнити позов в частині визнання ОСОБА_1 звільненою з посади Товариства з обмеженою відповідальністю Лакі Солюшнс на підставі п.1 ст. 38 Кодексу законів про працю України з 22.05.2019 року.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Індастріл проект на користь позивача сплачену ним суму судового збору у розмірі 768,40 грн.

Позовна вимога - зобов`язати Відділ з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації виключити з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості про позивача, як керівника ТОВ Лакі Солюшнс не підлягає задоволенню, оскільки, права позивача в цій частині не були порушені, вимога є передчасною.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 43 Конституції України, ст. 38 КЗпП України, ст. ст. 77-83, 89, 95, 141, 259, 263-265, 268, 353-355 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Лакі Солюшнс (м. Київ, вул. Червоноармійська, 18, ЄДРПОУ 39058091), Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації (м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 26/4, ЄДРПОУ 37405111), третя особа : ОСОБА_2 про визнання трудового договору припиненим, зобов`язання вчинити дії - задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_1 звільненою з посади Товариства з обмеженою відповідальністю Лакі Солюшнс на підставі п.1 ст. 38 Кодексу законів про працю України з 22.05.2019 року.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Лакі Солюшнс на користь ОСОБА_1 судові витрати в розмірі 768,40 грн.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року) : до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України : апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст судового рішення складений 21.12.2019 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.10.2019
Оприлюднено23.12.2019
Номер документу86524159
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/21685/19

Рішення від 16.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Рішення від 16.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 05.06.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні