Ухвала
від 10.03.2015 по справі 650/235/15-к
ВЕЛИКООЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Справа № 650/235/15-к

Номер провадження 1-кс/650/29/15

УХВАЛА

іменем України

10 березня 2015 року Великоолександрівський районний суд Херсонської області в складі слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

за участю слідчого ОСОБА_4

розглянувши клопотання слідчого слідчого відділення Великоолександрівського РВ (з обслуговування Великоолександрівського та Високопільського районів) УМВС України в Херсонській області лейтенанта міліції ОСОБА_4 , про отримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

встановив:

Слідчий слідчого відділення ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 звернувся до суду із зазначеним клопотанням, в якому просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які можуть містити охоронювану законом таємницю.

В обґрунтуванні зазначеного клопотання слідчий вказав, що протягом 2014 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька смт. Велика Олександрівка, будучи головним бухгалтером Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 », являючись службовою особою, яка виконує організаційно-розпорядчі функції, зловживаючи своїм службовим становищем, привласнила кошти на загальну суму 1578 гривень, які відповідно до виконавчого листа ІНФОРМАЦІЯ_4 № 2104/1194/12 від 24.10.2012 повинна була стягувати із заробітної плати майстра Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Даний факт зареєстровано до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015230100000157 від 23.02.2015, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що згідно виконавчого листа Великоолександрівського районного суду Херсонської області від 24.10.2012 вирішено стягнути зі ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в особі ТВБВ І типу № НОМЕР_1 філії Дніпропетровське обласне управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » заборгованість за кредитним договором № 5077 від 25.12.2007 в сумі 75827,29 гривень та судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1137,40 гривень, а всього: 76964,69 гривень.

Згідно довідки Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в 2014 році із заробітної платні гр. ОСОБА_6 утримано згідно виконавчого листа кошти на загальну суму 2482,69 гривень.

Згідно пояснень гр. ОСОБА_6 , довідки Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та платіжних доручень перерахування коштів з заробітної платні гр. ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » згідно виконавчого листа було здійснено лише в листопаді 2013 року на суму 265,69 гривень, в грудні 2013 року 209,23 гривні, в лютому 2014 року 276,95 гривень та в червні 2014 року 627,69 гривень. Загальна сума перерахованих коштів, утриманих згідно виконавчого листа від 24.10.2012, за 2013-2014 роки становить 1379,56 гривень.

Під час розслідування, з метою повного, об`єктивного та всебічного розслідування, виникла необхідність у ознайомленні та вилученні оригіналів документів, що стосуються здійснення діяльності головного бухгалтера Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 щодо нарахування заробітної платні, встановлення сум утримання та відрахування коштів з заробітної платні гр. ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в особі ТВБВ І типу № НОМЕР_1 філії Дніпропетровське обласне управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а саме:

1)Посадова інструкція головного бухгалтера Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з відміткою про ознайомлення ОСОБА_5 ;

2)Наказ (розпорядження) № 7 від 03.04.2012 про прийняття на роботу ОСОБА_5 на посаду головного бухгалтера;

3)Наказ (розпорядження) № 24 про припинення трудового договору (контракту) від 06.05.2014 з головним бухгалтером ОСОБА_5 ;

4)Наказ № 37 від 08.07.2014 «Про поновлення на роботі ОСОБА_5 »;

5)Наказ № 84 від 15.12.2014 «Про звільнення головного бухгалтера ОСОБА_5 »;

6)Постанова державного виконавця про стягнення боргу за рахунок доходу (заробітної плати) боржника ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »;

7)Відомості про нарахування заробітної плати, утримання та перерахування коштів із заробітної плати ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за 2013-2014 роки помісячно;

8)Платіжні документи, які підтверджують перерахування утриманих із заробітної плати ОСОБА_6 коштів на рахунок стягувача ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ІНФОРМАЦІЯ_7 та інших осіб;

9)Касова книга Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2013-2014 роки;

10)Видаткові касові ордери (корінці видаткових касових ордерів), згідно яких було видано утримані із заробітної плати ОСОБА_6 кошти через касу Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2013-2014 роки.

Під час досудового розслідування встановлено, що на даний час вищевказані документи, які містять охоронювану законом таємницю, а саме конфіденційну інформацію, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю, знаходяться у володінні Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

Зазначені документи можуть містити дані, що мають значення для встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення, обставин вчинення кримінального правопорушення, мотиву, мети й кваліфікації кримінального правопорушення, та які у подальшому будуть використані як докази для прийняття обґрунтованого та законного процесуального рішення у кримінальному провадженні.

Необхідність надання тимчасового доступу до вищевказаних документів, та їх вилучення (здійснення виїмки) обґрунтовується необхідністю призначення судово-економічної експертизи, під час якої мають бути досліджені їх оригінали.

Не проведення даного заходу забезпечення кримінального провадження може призвести до зміни або знищення вищезазначених документів та, як результат, до неможливості проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій, спрямованих на прийняття законного процесуального рішення.

У інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що містять конфіденційну інформацію та їх вилучення (здійснення виїмки) отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі неможливо.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, пояснивши, що необхідність даної слідчої дії виникла у зв`язку з тим, що даний злочин не розкритий і що зазначені документи та інформація можуть містити дані, що вказують на осіб, що вчинили дане кримінальне правопорушення, обставини вчинення кримінального правопорушення, мотив, мету й кваліфікацію кримінального правопорушення, та які у подальшому будуть використані як докази для прийняття обґрунтованого та законного процесуального рішення у кримінальному провадженні. Необхідність надання тимчасового доступу до вищевказаних документів та їх вилучення (здійснення виїмки) обґрунтовується необхідністю призначення судово-економічної експертизи, під час якої мають бути досліджені їх оригінали.

Прокурор підтримав клопотання слідчого та вважає його обґрунтованим, оскільки даний злочин не розкрито по сьогоднішній день та є необхідність в проведенні судово-економічної експертизи.

Суд вивчивши клопотання, заслухавши думку слідчого та прокурора, приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню.

Згідно ст.159 KПK України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно приписів ч. 1 ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком речей і документів доступ до яких заборонено (ст.161 КПК України). Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч.2 ст.21 Закону України «Про інформацію», конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб`єктів владних повноважень. Конфіденційна інформація може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.162 КПК України визначено, що відомості, які містять конфіденційну інформацію, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю, відносяться до документів, що містять охоронювану законом інформацію.

Відповідно до пунктів 1, 2, 3 ч.5, ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, доведе неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів та наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; нададуть можливість використати як докази відомості, що містяться в цих речах і документах.

Розгляд клопотання здійснюється без виклику представника Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у володінні якого знаходяться документи.

З урахуванням підстав, викладених у мотивувальній частині ухвали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки документи, про які йде мова в клопотанні слідчого, самі по собі, а також в сукупності з іншими документами кримінального провадження, мають значення для встановлення обставин у кримінальному проваджені. Дані документи буде використано для вирішення питання про прийняття обґрунтованого та законного процесуального рішення у кримінальному провадженню. Тобто, у інший спосіб, ніж отримати тимчасовий доступ до документів, що містять конфіденційну інформацію та їх вилучення (здійснення виїмки) отримати необхідну інформацію, що має доказове значення у справі, неможливо.

Керуючись ст.159, п.4 ч.1 ст.162, п.п.1, 2 та п.3 ч.5, ч.6 ст.163, ст.164 КПК України, слідчий суддя, -

ухвалив:

1.Надати слідчомуслідчого відділенняВеликоолександрівського РВ(зобслуговування Великоолександрівськогота Високопільськогорайонів)УМВС Українив Херсонськійобласті лейтенантуміліції ОСОБА_4 дозвіл натимчасовий доступдо документів,які міститьохоронювану закономтаємницю,а самеможливості ознайомитисята вилучитиоригінали документів, що стосуються здійснення діяльності головного бухгалтера Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 щодо нарахування заробітної платні, встановлення сум утримання та відрахування коштів з заробітної платні гр. ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в особі ТВБВ І типу № НОМЕР_1 філії Дніпропетровське обласне управління АТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », а саме:

1)Посадова інструкція головного бухгалтера Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з відміткою про ознайомлення ОСОБА_5 ;

2)Наказ (розпорядження) № 7 від 03.04.2012 про прийняття на роботу ОСОБА_5 на посаду головного бухгалтера;

3)Наказ (розпорядження) № 24 про припинення трудового договору (контракту) від 06.05.2014 з головним бухгалтером ОСОБА_5 ;

4)Наказ № 37 від 08.07.2014 «Про поновлення на роботі ОСОБА_5 »;

5)Наказ № 84 від 15.12.2014 «Про звільнення головного бухгалтера ОСОБА_5 »;

6)Постанова державного виконавця про стягнення боргу за рахунок доходу (заробітної плати) боржника ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 »;

7)Відомості про нарахування заробітної плати, утримання та перерахування коштів із заробітної плати ОСОБА_6 на користь ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » за 2013-2014 роки помісячно;

8)Платіжні документи, які підтверджують перерахування утриманих із заробітної плати ОСОБА_6 коштів на рахунок стягувача ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ІНФОРМАЦІЯ_7 та інших осіб;

9)Касова книга Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2013-2014 роки;

10)Видаткові касові ордери (корінці видаткових касових ордерів), згідно яких було видано утримані із заробітної плати ОСОБА_6 кошти через касу Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за 2013-2014 роки,

що знаходяться у володінні Великоолександрівського підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 », розташованому за адресою: АДРЕСА_1 .

2.Великоолександрівському підприємству « ІНФОРМАЦІЯ_3 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів та надати можливість слідчому слідчого відділення Великоолександрівського РВ (з обслуговування Великоолександрівського та Високопільського районів) УМВС України в Херсонській області лейтенанту міліції ОСОБА_4 вилучити їх.

Ухвала підлягає зверненню до виконання в строк не більше одного місяця з дня її постановлення.

Наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст.166 КПК України, а саме у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.03.2015
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу86525134
СудочинствоКримінальне
Сутьотримання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —650/235/15-к

Ухвала від 10.03.2015

Кримінальне

Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Хомик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні