Ухвала
від 20.12.2019 по справі 243/1381/19
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єд. унік. № 243/1381/19

Провадження № 1-кп/243/401/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2019 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області, у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника - адвоката ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за допомогою звуко-та відеозаписувальнихтехнічних засобів в залі№ 17Слов`янського міськрайонногосуду кримінальне провадження за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Слов?янська Донецької області, громадянина України, з середньою освітою, пенсіонера, інваліда ІІІ групи, не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,-

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженніСлов`янського міськрайонногосуду знаходитьсякримінальне провадженняза обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України.

Під час судового засідання прокурором було заявлено клопотання про продовження відносно обвинуваченого ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Прокурор вказує, що відповідно до ст.177 КПК України метою продовження запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 у вигляді тримання під вартою є забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також уникнення скоєння іншого кримінального правопорушення та запобіганню його спробам переховуватись від органів досудового розслідування та суду.

Заслухавши думку учасників судового засідання, з приводу вирішенні питання про продовження відносно обвинуваченого ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, прокурора, яка просила своє клопотання задовольнити; захисника ОСОБА_5 , яка не заперечувала щодо клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в певний період доби, обвинуваченого ОСОБА_4 який також не заперечував з приводу клопотання прокурора, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч. 3 ст. 331 КПК України, незалежно від наявності клопотань суд, зобов`язаний, розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під домашнім арештом до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акта. До спливу продовженого строку суд зобов`язаний повторно розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під домашнім арештом, якщо судове провадження не було завершене до його спливу.

Відповідно до ст.ст. 8, 9, 12КПК України кримінальне провадження повинно здійснюватися з додержанням принципу верховенства права,відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави і цей принцип у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського судувідповідно до якоїтой, хто без законних підставпозбавлений свободимає бути негайно звільнений.

Відповідно до ч.1 ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків.

Відповідно до приписів ч. 1ст. 181 КПК Українидомашній арешт полягає в забороні обвинуваченого залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Згідностатті 181 ч.2 КПК України, домашній арешт може бути застосовано до особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Згідно вимог п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини - обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь.

Згідно позиції Європейського суду з прав людини, відображену зокрема у пункті 175 рішення від 21 квітня 2011 року у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», «термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року, п. 32, Series A, № 182)

Відповідно практики Європейського суду з прав людини, висновки про ступінь ризиків та неможливість запобігання їм більш м`яких запобіжних заходів, мають бути зроблені за результатами сукупного аналізу обставин злочину та особистості обвинуваченого (його характеру, моральних якостей, способу життя, сімейних зв`язків, постійного місця роботи, утриманців), поведінки обвинуваченого під час розслідування злочину (наявність або відсутність спроб ухилення від органів влади) поведінки обвинуваченого під час попередніх розслідувань (способу життя взагалі, способу самозабезпечення, системності злочинної діяльності, наявності злочинних зв`язків).

Суд, заслухавши думку учасників кримінального провадження, дослідивши надані сторонами кримінального провадження матеріали, оцінивши в сукупності всі обставини, у тому числі: сукупність відомостей про вчинення обвинуваченим, в розумінні ст. 12 КК України, тяжкого кримінального правопорушення, враховуючи стан здоров`я обвинуваченого, міцність його соціальних зв`язків, приймаючи до уваги, що він є пенсіонером, інвалідом 3 групи, а також врахувавши ризики, передбачені ст. 177 КПК України, на які вказував прокурор та які знайшли своє підтвердження під час судового, також звертаючи увагу, що прокурором доведено недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, зазначеним у клопотанні, прийшов довисновку,що запобіжнийзахід увигляді домашньогоарешту відносно ОСОБА_4 слід продовжити,оскільки вінкореспондується зхарактером суспільногоінтересу,тобто визначенимиКПК Україниконкретними підставамиі метоюзапобіжного заходу.Крім того стан здоров`я обвинуваченого та інші соціальні потреби не перешкоджають перебуванню його під домашнім арештом.

Запобіжний захід у виді домашнього арешту саме в певний період доби, на думку суду в достатній мірі забезпечить запобігання ризикам, передбаченим ст.177 КПК України та виконання обвинуваченимпокладених нанього процесуальнихобов`язків.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.170-173,174,175,376 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора про продовження відносно обвинуваченого ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту задовольнитии.

Продовжити обвинуваченому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді домашнього арешту за місцем його мешкання за адресою: АДРЕСА_2 , строком на два місяці тобто з 20 грудня 2019 року по 20 лютого 2020 року, включно, заборонивши йому в період з 19:00 (дев`ятнадцатої) години вечора по 06 (шосту) годину ранку залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Покласти на обвинуваченого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обов`язки, передбачені ч.5ст.194 КК України,а саме:прибувати досуду закожною вимогою; невідлучатися ізнаселеного пункту,в якомувін проживає,без дозволусуду; повідомлятисуд прозміну свогомісця проживання; утримуватися від спілкування з потерпілим та свідками по даному кримінальному провадженню; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Виконання ухвали суду в частині запобіжного заходу, покласти на уповноважених осіб Слов`янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області

Контроль за виконанням ухвали суду в частині запобіжного заходу покласти на прокурора.

Ухвала про застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Строк дії ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту становить два місяці, тобто по 20.02.2020 року включно, якщо строк домашнього арешту не буде продовжено.

Ухвалає остаточната оскарженнюне підлягає.

Копію ухвали вручити обвинуваченому та прокурору негайно, після її проголошення.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86539264
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Слов?янська Донецької області, громадянина України, з середньою освітою, пенсіонера, інваліда ІІІ групи, не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 121 КК України

Судовий реєстр по справі —243/1381/19

Вирок від 13.05.2020

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 20.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 21.10.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 21.08.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 04.09.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 01.03.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 19.02.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 12.02.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні