Вирок
від 20.06.2019 по справі 752/12734/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/12734/18

провадження №: 1-кс/752/5995/19

У Х В А Л А

20.06.2019 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого з особливо важливих справ першого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві, ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № №12018100010004944, відомості щодо якого 22.05.2018 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 205, ч.2 ст. 205, ч.3 ст.212 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий з особливо важливих справ першого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення їх оригіналів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до наступних документів: статуту товариства та зміни до нього, протоколів загальних зборів, рішень про створення товариства, наказів про призначення службових осіб товариства, реєстраційних карток про проведення державної реєстрації, змін до установчих документів юридичної особи, довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах, матеріали листування та документи, які стосуються діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) та містяться у реєстраційній справі даного товариства за весь період його діяльності.

Слідчий обґрунтовує клопотання тим, що в провадженні першого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування №12018100010004944 від 22.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205, ч.2 ст. 205, ч.3 ст.212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до узагальнених матеріалів Державної служби фінансового моніторингу України № 0904/2018/ ДФС, щодо фінансових операцій проведених за участю ОСОБА_5 ОСОБА_6 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » встановлено, що ОСОБА_7 ( НОМЕР_2 ) являючись засновником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( НОМЕР_3 ) зареєстрував на своє ім`я ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), з метою прикриття незаконної діяльності. Так в період 2018 року на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » були перераховані кошті від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( НОМЕР_5 ), ПП « ОСОБА_8 » ( НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( НОМЕР_9 ) за комплектуючі, пшеницю, винагороду, транспортні перевезення, щебінь, розробку «зовнішні електромережі» відповідно. В подальшому отримані грошові кошти перераховувались на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( НОМЕР_12 ), ПП « ОСОБА_9 » ( НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ( НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » ( НОМЕР_16 ) за товар, будівельні матеріали, вікна та фурнітуру.

Крім того, в ході досудового розслідування допитано в якості свідка засновника, директора та головного бухгалтера ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) ОСОБА_7 ( НОМЕР_2 ), показав, що зареєстрував зазначене підприємство за грошову винагороду без мети здійснення фінансово-господарської діяльності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) зареєстровано у ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Під час досудового розслідування у даному кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступу до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , серед яких: статутні, установчі, реєстраційні документи, довіреності, довідки від відповідних установ, підприємств, організацій, накази, протоколи, рішення, копії документів, що посвідчують особу громадянина, за весь період діяльності вказаного підприємства.

Речі і документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , мають значення для встановлення фактичних даних про осіб які реєстрували підприємство, про засновників, їх призначення (перепризначення), дані про статутну діяльність, внесення змін до статуту, реєстраційних документів про проведення державної реєстрації, осіб, які за довіреністю надавали документи, та вчиняли дії пов`язані з реєстрацією (перереєстрацією) товариства, представлення інтересів підприємства в державних органах, тощо, а також вони необхідні для проведення почеркознавчої та економічної експертизи.

Відомості з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), можуть бути використані під час досудового розслідування як докази факту створення суб`єктів підприємницької діяльності, осіб, якими приймались рішення про створення товариств, щодо видів діяльності підприємств згідно до статуту, періодів та прізвищ ім`я по батькові осіб, що перебували на посадах службових осіб та відповідали за здійснення підприємницької діяльності, щодо осіб, які мали право представлення інтересів підприємств в державних органах, тобто місять відомості про відповідальних осіб і період часу їх діяльності, що впливає на кваліфікацію кримінального правопорушення, а також на здійснені подальші фінансово-господарські операції з підприємствами-контрагентами.

Іншим способом, ніж отримати тимчасовий доступ до речей і документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), неможливо встановити та ідентифікувати осіб, які від імені вказаних підприємств виступали як службові особи та відповідали за здійснення підприємницької діяльності, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Зазначені речі і документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) необхідно вилучити, оскільки вони необхідні для проведення експертних досліджень (почеркознавчої експертизи), та використання під час проведення податкових, судово-економічних досліджень.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву, в якій просив задовольнити клопотання та розглянути справу за його відсутності.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи.

Відповідно до ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, вважає за необхідне частково задовольнити клопотання слідчого, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ч. 1 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи, зокрема, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та надані матеріали, що стосуються його розгляду, дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та оригіналів документів з можливістю їх вилучення у копіях, оскільки, матеріалами клопотання не обґрунтовано та не встановлено обставин, які б свідчили про наявність підстав для вилучення оригіналів документів та вважає дане прохання слідчого передчасним, а відтак не вбачає підстав для надання дозволу на вилучення оригіналів документів.

Керуючись ст.ст. 163, 164, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого з особливо важливих справ першого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, задовольнити частково.

Надати слідчому з особливо важливих справ першого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №12018100010004944, відомості щодо якого 22.05.2018 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 205, ч.2 ст. 205, ч.3 ст.212 КК України, дозвіл на тимчасовий доступ, з правом вилучення копій, до матеріалів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ), які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: статуту товариства та зміни до нього, протоколів загальних зборів, рішень про створення товариства, наказів про призначення службових осіб товариства, реєстраційних карток про проведення державної реєстрації, змін до установчих документів юридичної особи, довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах, матеріали листування та документи, які стосуються діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_1 ) за весь період його діяльності.

В решті клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Представникам ІНФОРМАЦІЯ_2 надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеним в ухвалі особам та надати їм можливість вилучити копії.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення. Вона є обов`язковою для осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні, а також для всіх фізичних та юридичних осіб, органів державної влади та місцевого самоврядування, їх службових осіб, і підлягає виконанню на всій території України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.06.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86555000
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/12734/18

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Вирок від 06.04.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні