Постанова
від 18.08.2006 по справі 9/210-ап-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9/210-АП-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"18" серпня 2006 р.                                                           Справа № 9/210-АП-06

м.Херсон, зал судового засідання № 322, 10 год. 20 хв.

Господарськийсуд Херсонської області у складі судді  Ребристої С. В. при секретарі Муравльовій Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Управління Пенсійного фонду України в м.Нова Каховка, м.Нова Каховка Херсонської області

до акціонерного товариства відкритого типу "Новокаховський меблевий комбінат", м.Нова Каховка Херсонської області  

про  стягнення 9965 грн. 67 коп.

За участю представників сторін:

від позивача –Чавус Л.Ф. –головний спеціаліст-юрисконсульт, дор. Від 18.08.206р.

від відповідача –не прибув

Суть спору: Позивач  звернувся до суду з позовною заявою в якій просить стягнути з відповідача (АТВТ “Новокаховський меблевий комбінат”) витрати на виплату та доставку пенсій в сумі 9965 грн. 67 коп.

          Представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

          В судовому засіданні 18 липня 2006 року відповідач висловив свої усні заперечення проти позовних вимог, але відзиву на позовну заяву не надав. Також відповідач надав суду лист № 145 від 18.07.2006р., в якому просив суд відкласти розгляд справи, в зв'язку з тим, що обласне управління ПФУ запросило пенсійну справу на гр.Романіченко З.М. для перевірки правильності призначення пільгових пенсій, дане клопотання відповідача було задоволено судом та  оголошено перерву до 15.08.2006р. об 11 год. 30 хв. і зобов”язано сторони надати  документи за результатами перевірки правильності призначення пільгових пенсій.

          15 серпня 2006 року відповідач в судове засідання не прибув, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, в зв”язку з чим у судовому засіданні було оголошено перерву до 10 год. 00 хв. 18.08.2006р., про що представнику позивача було вручено повістку-виклик в наступне судове засідання та вручено повістку-виклик для відповідача, яку він зобов'язався вручити відповідачу під розписку.

          У судовому засідання 18.08.2006р. представник позивача подав суду доповнення до позовної заяви, що заявлені позовні вимоги щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій колишнім працівникам АТВТ “Новокаховський меблевий комбінат” Штапурі Є.П. та Романіченко З.М. підтверджуються розрахунком суми позову, також представник позивача надав суду розписку про отримання повістки-виклику відповідачем, яка отримана 16.08.2006р. Гончаровою Н.Я.- юристом  АТВТ “Новокаховський меблевий комбінат” .

          Відповідач в судове засідання  18.09.2006р.не прибув, про причини своєї неявки суд не повідомив, витребуваних документів не надав.

За таких обставин розгляд справи здійснюється за наявними в ній доказами відповідно до  ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України.

         Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд

        В С Т А Н О В И В:

            Предметом позову є стягнення  з відповідача заборгованості зі сплати  витрат на виплату та доставку пенсій в сумі 9965 грн. 67 коп.

           Відповідно до п.”б”-“з” ст. 12 та ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” від 05.11.1991р. № 1788-ХІІ до досягнення працівником пенсійного віку установи та організації за рахунок власних коштів зобов”язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій.

            Згідно  ст. 2 Закону України “Про збір на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” від 26.06.1997р. № 400-97-ВР об”єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. “б”-“з” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”.

            З 1 січня 2005 року набув чинності Закон України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

          Відповідно до статті 5 зазначеного Закону, цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія  інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону. Згідно з пунктом 2 Прикінцевих положень зазначеного Закону, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за  вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років,  здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди, вказаним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України “Про пенсійне забезпечення” при цьому зберігається  порядок  покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

           Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, регулюється розділом 6 Інструкції “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 року №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663, яка розроблена відповідно до Закону України “Про загальнобов”язкове державне пенсійне страхування” та Закону України “Про збір на обов”язкове державне пенсійне страхування” і визначає процедуру реєстрації та обліку внесків на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування, обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності і господарювання, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності органам Пенсійного фонду України.

          Управління Пенсійного фонду України в м.Нова Каховка Херсонської області входить в систему органів Пенсійного фонду та є юридичною особою. Згідно з частиною 5 пункту 7 Положення “Про Пенсійний фонд України”, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 року № 121/2001 та пункту 7 статті 64 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, Пенсійний фонд України має право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків. Частиною 8 пункту 3 статті 106 вищевказаного Закону передбачено право звернення органу Пенсійного фонду до суду з позовом про стягнення недоїмки.

          Згідно ст.14 Закону України “Про систему оподаткування” збори до Пенсійного фонду України віднесено до загальнообов'язкових зборів. Статтею 9 цього Закону передбачено, що платники податків і зборів зобов'язані сплачувати належні суми податків і зборів у встановлений законом термін.

          Як свідчать матеріали справи на підприємстві відповідача (акціонерне товариство відкритого типу “Новокаховський меблевий комбінат”) вийшли на пенсію за віком за списком № 2 на пільгових умовах відповідно до пунктів “б” та “з”  ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”  2 працівники, а саме:

            1) Штапура Євгенія Петрівна вийшла на пенсію в квітні 2002р. на підприємстві працювала на протязі 16 років і 3 місяців.

         Згідно розрахунку суми позовних вимог за період з 01.04.2006р. по 31.05.2006р. сума заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій громадянці Штапурі Є.П  становить 756 грн. 66 коп. та поштовий збір 5 грн. 98 коп, Всього Штапурі Є.П. виплачено пенсію  з урахуванням поштового збору в сумі 762 грн. 64 коп.

    2) Романіченко Зоя Миколаївна вийшла на пенсію в 11 вересня 2003р. на підприємстві працювала 10 років 3 місяці.

          Згідно розрахунку суми позовних вимог за період з 11.09.2003р. по 31.05.2006р. сума заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій громадянці РоманіченкоЗ.М.  становить 9203 грн. 03 коп. та поштовий збір 72 грн. 13 коп. Всього Романіченко З.М. виплачено пенсію з урахуванням поштового збору  в сумі 9203,03 грн.

Таким чином, загальна сума виплаченої пенсії працівникам АТВТ “Новокаховський меблевий комбінат” Романіченко З.М. та Штапурі Є.П. становить 9965 грн. 67 коп..

        Враховуючи відсутність доказів відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пенсій суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, в сумі –9965 грн. 67 коп.

      Доводи відповідача спростовуються вищенаведеними положеннями чинного пенсійного законодавства.

         Крім того, позивачем надано до матеріалів справи акт №01-2881046 від 06.06.2006р.  документальної перевірки щодо правильності та відповідності законодавству України нарахування пільгових пенсій працівникам ВАТ “Новокаховський меблевий комбінат”.

             Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення. Докази, які б спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

           Враховуючи, що  встановлений ст.122 КАС України двомісячний процесуальний строк розгляду справи закінчується 20.08.2006р. і суд позбавлений можливості відкласти розгляд даної справи на інший строк і повторно витребувати у відповідача ненадані ним документи, суд приймає до уваги, що відповідач за наявності обставин, які не були  і не могли бути йому відомі на час розгляду справи не позбавлений права звернутися до суду  з заявою про перегляд рішення за нововиявленими обставинами, відповідно до положень Глави 4 КАС України.

       У судовому засіданні  проголошено  вступну та резолютивну частини постанови та повідомлено представника позивача про час і місце виготовлення постанови суду в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.94, 98, 158, 160-163, 167, п. 6 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                   ПОСТАНОВИВ :

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Стягнути з акціонерного товариства відкритого типу “Новокаховський меблевий комбінат”, Херсонська область м.Нова Каховка, вул. Південна, 1 (р/рахунок 26001459999 Кредитпромбанк, МФО 352264, код 05482895) на користь Управління Пенсійного фонду України в м.Нова Каховка,  Херсонська область, м. Нова Каховка, вул. К.Маркса, 14 (п/рахунок 25600301546 у відділені Ощадбанку № 7789 м.Нова Каховка, МФО 342241, код 21294951)  витрати на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 9965 грн. 67 коп.

Постанова набирає  законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України постанова або ухвала суду  першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після апеляційного розгляду справи.

   Заява про  апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України –з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про  апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  С.В. Ребриста

         Постанову складено у повному обсязі  21.08.2006р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.08.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу86571
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/210-ап-06

Постанова від 18.08.2006

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні