Рішення
від 16.12.2019 по справі 591/2466/19
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/2466/19

Провадження № 2/591/1891/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 грудня 2019 року Зарічний районний суд м. Суми в складі:

головуючого в особі судді - Клименко А.Я.

при секретарі - Устименко М.В.

розглянувши у відкритому судовому в залі суду м. Суми цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Спецавтоматіка ЛТД , Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради

про відшкодування матеріальної та моральної шкоди -

встановив:

Позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулись до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Спецавтоматіка ЛТД , Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, і свої вимоги мотивують тим, що 16 лютого 2019 року близько 10-40 ОСОБА_1 в районі будинку по вул АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 . Суми, керувала транспортним засобом Nissan Note н.з. НОМЕР_1 , при переїзді болларду, він почав підійматися, що спричинило механічні пошкодження автомобіля. За цим фактом складений протокол про адміністративне правопорушення серії НОМЕР_2 . Постановою Зарічного районного суду м. Суми від 28 лютого 2019 року провадження по адміністративній справі закрито у зв`язку із відсутністю складу правопорушення. Вважають дану постанову суду достатнім доказом для стягнення матеріальної шкоди в сумі - 13852 грн.. Також вважають, що вони - позивачі зазнали душевних страждань, великих незручностей, у зв`язку з протиправними діями відповідачів, відповідно мають право на отримання моральної компенсації в сумі 20000 грн..

Позивачка ОСОБА_1 , її представник адвокат Висєканцев О.О. в судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю, просять суд позов задоволити.

Представник відповідача ТОВ Спецавтоматіка ЛТД - адвокат Мельниченко І.З. в судовому засіданні проти позову заперечувала повністю, вважає, що відсутні підстави для задоволенні позову, просить суд в позові відмовити. Зазначила, що 16 лютого 2019 року через боллард проїхало більше 300 автомобілів і він був справний, а позивачка стверджує, що причиною ДТП була технічна несправність болларду. Суду були надані письмові заперечення на позов (а.с.46-49).

Представник відповідача Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради - Мельник Ю.М. в судовому засіданні проти позову заперечувала повністю, вважає, що відсутні підстави для задоволенні позову, просить суд в позові відмовити. Пояснила суду, що позивачка керувала боллардом в ручному режимі, він працював і був справний в день ДТП і наступного дня. Інформаціїї, щодо несправності болларда чи потреби у його діагностуванні чи поточному ремонті від ТОВ`Спецавтоматіка ЛТД не надходило. Суду були надані письмові заперечення на позов (а.с.63-65).

Суд, вислухавши сторони, свідка ОСОБА_3 , вважає, що відсутні підстави для задоволення позову виходячи з наступного:

Відповідно до частини 1 статті 1166 Цивільного кодексу України (далі ЦК України) майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини (частина друга статті 1166 ЦК України).

Для настання відповідальності, передбаченої зазначеними нормами права необхідна наявність складу правопорушення, а саме: наявність шкоди, протиправна поведінка заподіювача шкоди, причинний зв`язок між шкодою та протиправною поведінкою заподіювача шкоди, вина.

Диспозиція наведеної норми у взаємозв`язку зі статтею 81 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) покладає на позивача обов`язок доказати факт заподіяння шкоди відповідачем та її розмір.

Зазначений правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 03 грудня 2014 року у справі № 6-183цс14.

Відповідно до частини першої статі 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Згідно з пунктом 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 року № 6 Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди , коли відшкодування шкоди в натурі неможливе, потерпілому відшкодовуються в повному обсязі збитки відповідно до реальної вартості на час розгляду справи втраченого майна, робіт, які необхідно провести, щоб виправити пошкоджену річ, усунути інші негативні наслідки неправомірних дій заподіювача шкоди. Як при відшкодуванні в натурі, так і при відшкодуванні заподіяних збитків грішми потерпілому на його вимогу відшкодовуються неодержані доходи у зв`язку з заподіянням шкоди майну.

Відповідно до статті 1192 ЦК України з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи.

Судом при розгляді справи встановлено, 16 лютого 2019 року близько 10-40 хвилин сталася дорожньо-транспортна пригода за участі ОСОБА_1 внаслідок наїзду автомобілем Nissan Note н.з. НОМЕР_3 на боллард, розташований на перехресті вулиці Воскресенська та провулку Терезова в м. Суми. Внаслідок ДТП пошкоджено автомобіль Nissan Note н.з. НОМЕР_3 , вартість ремонту та проведення автотоварознавчого обстеження складає відповідно до рахунків 13852 грн.. ОСОБА_1 , яка є учасником ДТП при проїзді болларду до диспетчера ТОВ Спецавтоматика ЛТД не зверталася, керувала боллардом самостійно та на власний розсуд за допомогою брелоку, впливати на її дії диспетчер не міг. За цим фактом складений протокол про адміністративне правопорушення серії НОМЕР_2 . Постановою Зарічного районного суду м. Суми від 28 лютого 2019 року провадження по адміністративній справі закрито у зв`язку із відсутністю складу правопорушення.В Постанові Зарічного районного суду м. Суми по справі № 591/1057/19 від 28 лютого 2019 року ОСОБА_1 визнана невинною в скоєнні ДТП з причини недостатності доказів її вини.

Суд вважає, що вказана вище постанова суду про закриття провадження у справі не підтверджує факту несправності болларду.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_3 пояснила суду, що бачила як автомобіль наштовхнувся на боллард, що підіймався, при цьому не може стверджувати, що ОСОБА_1 скористалась брилоком відповідно до визначених у пам`ятці правил. Вона бачила, як ОСОБА_1 почала рух, а із землі почав підніматися стовп. В машині сиділа також літня жінка. Водій ОСОБА_1 не могла бачити, як із землі почав підніматися стовп.

Судом досліджено договір, що укладений Департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради та ТОВ СПЕЦАВТОМАТИКА ЛТД №58-б від 31.01.2019 року на надання послуг з спостереження, технічного обслуговування та поточного ремонту системи санкціонованого проїзду на перехресті вулиці Воскресенська та провулку Терезова. Претензій щодо якості виконання робіт, роботи боларду та його несправності від замовника Департамента інфраструктури міста Сумської міської ради не надходило.

На час дорожньо-транспортної пригоди боллард працював та був справним. Цей факт підтверджується актами виконаних робіт підписаними сторонами. Згідно договору№58-б від 31.01.2019 року на надання послуги з спостереження, технічного обслуговування та поточного ремонту системи санкціонованого проїзду на перехресті АДРЕСА_1 . Суми ТОВ Спецавтоматика приймає на себе організацію і надання послуг зі спостереження, технічного обслуговування та поточного ремонту системи санкціонованого проїзду. Вказана система (боллард) не працює в автоматичному режимі, а керується вручну диспетчером, що є працівником ТОВ Спецавтоматика ЛТД , або безпосередньо водіями, які є власниками особистих брелоків керування. Вказані брелоки видавалися Департаментом інфраструктури міста Сумської міської ради. Кожному власнику разом з брелоком надавалася пам`ятка користувача брелоку, копія якої додана до відзиву. В пам`ятці чітко визначені правила проїзду через болард, дотримання яких робить неможливим виникнення аварійних ситуацій.

Позивачами не надано суду будь-яких доказів несправності болларду на час настання ДТП, тобто позивача не надано суду доказів на підтвердження факту спричинення їм відповідачами матеріальної шкоди .

Вирішуючи спір у частині відшкодування моральної шкоди, суд виходить з того, що за змістом статтей 23 та 1167 ЦК України право на відшкодування завданої моральної шкоди має особа, права якої порушено. Дана шкода відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Оскільки, судом не встановлено, що відповідачем порушені права позивачів, суд відмовляє також у задоволенні позову в частині відшкодування моральної шкоди.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 23, 1166, 1167, 1192 ЦК України, ст.ст. 10 , 12 , 81 , 89 , 258-259 , 263-265 , 268 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Спецавтоматіка ЛТД , Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради про відшкодування матеріальної та моральної шкоди - відмовити в зв`язку з необгрунтованістю.

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення. До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарги подаються учасниками справи через Зарічний районний суд м. Суми. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст судового рішення виготовлено 24 грудня 2019 року.

СУДДЯ А.Я. КЛИМЕНКО

СудЗарічний районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86572927
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —591/2466/19

Рішення від 16.12.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні