Рішення
від 23.12.2019 по справі 728/2035/19
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 728/2035/19

Номер провадження 2/728/615/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2019 року місто Бахмач

Бахмацький районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - Пархоменка П.І.

за участі:

секретаря судового засідання - Горбач Н.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Бахмачі цивільну справу

за позовом ОСОБА_1

до

відповідача Територіальної громади в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області,

ОСОБА_2

вимоги позивача: про визнання права власності на земельну ділянку

учасники справи - не з`явилися

негайно після закінчення судового розгляду, перебуваючи в нарадчій кімнаті, ухвалив рішення про наступне:

І. Стислий виклад позиції позивача та відповідачів.

1. 25 вересня 2019 року ОСОБА_1 (далі позивач) звернувся з позовом до Територіальної громади в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області (далі відповідач) з вимогою про визнання права власності на земельну ділянку.

2. Позовні вимоги обґрунтував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина, яка складається поряд з іншим, з права на земельну частку (пай) із земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства Красилівське , яка належала померлій на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0147538.

Позивач є спадкоємцем після померлої, у зв`язку із чим він звернувся до нотаріальної контори та отримав свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно, до складу якого входить і зазначений сертифікат на право на земельну частку (пай), а розпорядженням Бахмацької районної державної адміністрації Чернігівської області затверджено видати позивачу державний акт на право власності на земельну ділянку взамін отриманого в спадок сертифіката площею 2,99 га, пай № НОМЕР_1 .

Проте, коли позивач звернувся до Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області з приводу належного йому земельного паю, йому було повідомлено, що земельний пай № НОМЕР_1 площею 2,99 га належить іншій особі - ОСОБА_4 , що не відповідає дійсності, оскільки вказана особа була власником земельного паю № НОМЕР_2 площею 3,19 га, який був успадкований її сином ОСОБА_2 25 жовтня 2004 року. Інших земельних паїв ОСОБА_2 не мав.

Крім того, станом на 5 липня 2003 року позивач перебував у списках власників земельних сертифікатів, проте з невідомих обставин на період 14 травня 2005 року у списку власників земельних часток (паїв) відсутній.

Вирішити даний спір в позасудовому порядку неможливо, а тому право позивача може бути захищено лише в судовому порядку.

3. Виходячи з наведених обставин позивач просив визнати за ним право власності на земельну ділянку загальною площею 2,99 га, з них: рілля - 2,99 га, пай № НОМЕР_1 із земель колишнього КСП Красилівське , яка розташована на території Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області.

4. В подальшому позивач уточнив позовні вимоги (а.с.29) та просив визнати за ним право на земельну частку (пай) № НОМЕР_1 із земель колишнього КСП Красилівське , яка розташована на території Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області.

5. Відповідачі позовні вимоги визнали в повному обсязі.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

6. У судове засідання учасники справи не з`явилися, надіслали заяви про розгляд справи без їх участі.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

7. Ухвалою суду від 31 жовтня 2019 року (а.с.31-32) залучено в якості співвідповідача ОСОБА_2 .

8. Судом на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК), у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені Судом та зміст спірних правовідносин.

9. Згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0147538 (а.с.19) ОСОБА_5 мала право на земельну частку (пай) із земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства Красилівське Бахмацького району Чернігівської області розміром 4,2 в умовних кадастрових гектарах.

10. Свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 14 березня 2003 року (а.с.18) підтверджується, що спадкоємцем майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є позивач ОСОБА_1

Спадкове майно поряд з іншим складається з права на земельну частку (пай) у землі, що перебувала у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства Красилівське розміром 4,2 в умовних кадастрових гектарах, яке належало померлій на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЧН № 0147538, виданого Бахмацькою райдержадміністрацією 1 вересня 1996 року та зареєстрованого в Книзі реєстрацій сертифікатів за № 538.

11. Розпорядженням Бахмацької районної державної адміністрації Чернігівської області № 351 від 6 серпня 2008 року вирішено видати державний акт на право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва взамін отриманого у спадок сертифіката на право на земельну частку (пай) із земель колишнього КСП Красилівське Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області громадянину ОСОБА_1 загальною площею 2,99 га, з них: рілля - 2,99 га, пай № НОМЕР_1 .

12. Згідно довідок виконавчого комітету Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області № 152 від 12 квітня 2018 року та № 03-07/289 від 8 жовтня 2018 року (а.с.14, 15) згідно Технічної документації, розробленої ДП Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою по складанню Схеми організації території земельних часток (паїв) та виготовлення Державних актів на право власності на землю власникам земельних сертифікатів станом на 5 липня 2003 року ОСОБА_6 є у списку власників земельних сертифікатів, а станом на 14 травня 2005 року у списку власників земельних часток (паїв) відсутній.

Земельний пай за № НОМЕР_1 площею 2,99 га належить ОСОБА_7 , земельний пай за № НОМЕР_2 площею 3,19 га належить ОСОБА_2 .

13. Свідоцтвом про право на спадщину за законом від 25 жовтня 2004 року, зареєстрованим в реєстрі за №2-1808 (а.с.16) підтверджується, що ОСОБА_2 успадкував після смерті ОСОБА_4 сертифікат на право на земельну частку (пай) у землі, що перебувала у колективній власності КСП Красилівське с. Красилівка Бахмацького району Чернігівської області розміром 4,2 га, яке належало померлій на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії РН № 969004 , виданого Бахмацькою районною державною адмінітсрацією Чернігівської області 15 січня 2001 року.

14. Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 510502 (а.с.21) підтверджується, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 3,19 га, кадастровий номер 7420384500:05:000:0269, яка розташована на території Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області та надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, № паю 582.

15. Згідно листа Відділу у Бахмацькому районі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області № С-310/0-0.22-312/132-18 від 22 листопада 2018 року (а.с.20) відомості про земельну частку (пай) за № 632, що знаходиться на території Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області в Державному земельному кадастрі відсутні.

V. Оцінка Суду.

16. Відповідно до статей 1216; 1217; 1218 Цивільного кодексу України (далі ЦК) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла, до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

17. Відповідно до положень статей 1, 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) від 05 червня 2003 року № 899-ІУ право на земельну частку (пай) мають громадяни-спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом. Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) також є і свідоцтво про право на спадщину.

18. Пунктом 11 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2007 року Про судову практику у справах про спадкування , передбачено, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). А, пунктом 23 вказаної Постанови закріплено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

19. Таким чином, право на спадщину є самостійним майновим правом, яке виникає на підставі факту її прийняття та підлягає захисту в передбачений законом спосіб, і через відмову нотаріуса у видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину, не може бути захищене в інший спосіб.

20. Положеннями статей 15, 16 ЦК, статтею 4 ЦПК передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом частини другої статті 16 ЦК способом захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, може бути визнання права.

21. Виходячи з вищевикладеного та враховуючи, що позивач прийняв спадщину в установленому законом порядку після померлої матері, але оформити своє право на земельну частку (пай) не має можливості, порушене право позивача підлягає захисту, а позовні вимоги задоволенню.

22. Даний спір підлягає розгляду в судовому порядку, оскільки іншим шляхом його вирішити неможливо, а набуття позивачем права на земельну частку (пай) не порушує права та законні інтереси інших осіб.

23. Крім того, Судом враховується, що відповідачі позовні вимоги визнали, що відповідно до частини четвертої статті 206 ЦПК є підставою для ухвалення рішення про задоволення позову (див. пункт 5).

З цих підстав,

керуючись статтями 2, 5, 10-13, 18, 141, 258-259, 263 - 265 Цивільного процесуального кодексу, Суд, -

У Х В А Л И В :

1. Позов ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, ОСОБА_2 про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити повністю.

2. Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) № НОМЕР_1 із земель колишнього КСП Красилівське , яка розташована на території Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Бахмацький районний суд Чернігівської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Територіальна громада в особі Красилівської сільської ради Бахмацького району Чернігівської області, місцезнаходження вулиця Перемоги, б. 5, с. Красилівка Бахмацького району Чернігівської області, індекс 16541, код ЄДРПОУ 04412610.

ОСОБА_2 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Суддя Бахмацького районного суду

Чернігівської області П.І. Пархоменко

СудБахмацький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення23.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86577331
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —728/2035/19

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні