Рішення
від 19.12.2019 по справі 742/3169/19
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/1326/19

Єдиний унікальний № 742/3169/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2019 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі головуючого - судді Циганка М.О., за участю секретаря судового засідання Чміль С.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ РАЙТ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна,-

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майн.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що 06 квітня 2018 року між ТОВ ІНВЕСТ РАЙТ та ОСОБА_1 укладено Договір оренди нерухомого майна, згідно умов якого товариство передало, а ОСОБА_1 прийняла в строкове платне володіння і користування нежитлове приміщення, павільйон АДРЕСА_1 Ж/3 площею 120,8 кв.м, строком з 07 квітня 2018 року до 31 грудня 2018 року, включно. 06 квітня 2018 року ОСОБА_1 прийняла об`єкт оренди від ТОВ ІНВЕСТ РАЙТ , що підтверджується Актом прийому -передачі. Відповідно до умов Договору розмір орендної плати з урахуванням її індексації складає 7500 грн. за місяць, яку орендар повинен перераховувати до 5 числа кожного місяця за поточний місяць. Понад встановлені орендні платежі орендар повинен щомісячно відшкодовувати орендодавцю свою частину у витратах по оплаті комунальних послуг, які мають бути здійснені орендарем не пізніше десятого числа наступного місяця. Оскільки, відповідач свої зобов`язання за договором оренди не виконує, та станом на 12 вересня 2019 року має заборгованість перед позивачем в загальному розмірі 16 128 грн., яка утворилася за період серпень-жовтень 2018 року та в зв`язку з простроченням оплати орендних платежів несе відповідальність у виді штрафу в розмірі 20% від суми боргу, тому позивачем і подано до суду позов про стягнення з відповідача 16128 грн. основного боргу, 3225 грн. 66 коп. штрафу в зв`язку з простроченням оплати орендних платежів та сплачений судовий збір.

Позивач в судове засідання не з`явився, проте згідно заяви просить суд розглядати справу без участі його представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі. Проти заочного вирішення справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання неодноразово не з`явилася через невручення рекомендованих поштових відправлень, які було повернуто до суду Укрпоштою за адресою: АДРЕСА_2 . Відповідно до п.4 ч.8 ст.128 ЦПК України, днем вручення судової повістки є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси. Місце ж проживання відповідача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 згідно копії паспорта зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім того, відповідач про дату, час та місце судового засідання 19 грудня 2019 року повідомлявся через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

У зв`язку з цим суд на підставі ст. 280 ЦПК України вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши наявні у справі докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

06 квітня між Товариством з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ РАЙТ та ОСОБА_1 укладено Договір оренди нерухомого майна, згідно умов якого товариство передало, а ОСОБА_1 прийняла в строкове платне володіння і користування нежитлове приміщення, павільйон АДРЕСА_1 Ж/3 площею 120,8 кв.м.

Відповідно до п.4.1. даний Договір діє з 07 квітня 2018 року до 31 грудня 2018 року, включно.

Розмір орендної плати з урахуванням її індексації за весь об`єкт в цілому складає 7500 грн. за місяць (п.5.1.Договору).

Згідно п.5.2. Договору, орендна плата перераховується в безготівковому порядку на поточний рахунок Орендодавця авансом до 05 числа кожного місяця за поточний місяць.

До орендної плати не входить плата за комунальні послуги та вартість експлуатаційних витрат, які Орендар сплачує за окремими рахунками. Понад встановлені п.5.1 орендні платежі Орендар щомісячно відшкодовує Орендодавцю за окремими рахунками частину його експлуатаційних витрат та платежів, фактично сплачених Орендодавцем надавачам комунальних послуг. Сума витрат, які відшкодовуються за вивіз сміття, електропостачання, водопостачання та водовідведення тощо розраховується пропорційно займаної Орендарем площі або відповідно до паказників встановлених лічильників. Відшкодування комунальних платежів за своєю суттю не є оплатою поставки комунальних послуг від Орендодавця до Орендаря, а являє собою відшкодування Орендарем своєї частини у витратах Орендодавця по оплаті комунальних послуг. Відшкодування витрат на комунальні послуги за будь-яких умов має бути здійснено Орендарем не пізніше десятого числа наступного місяця (п.5.6. Договору).

Згідно п.п.6.2.8 Договору, Орендодавець має право вимагати від Орендаря своєчасного внесення орендної плати та інших платежів, передбачених цим Договором.

У відповідності до п.п.7.1.2 Договору, Орендар зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату та інші платежі згідно з Договором.

При цьому, відповідно до п.8.2. та 8.3. Договору, об`єкт вважається фактично переданим Орендодавцю з дати підписання Акта передання-приймання.

Як вбачається з Акта прийому-передачі від 06 квітня 2018 року, ТОВ ІНВЕСТ РАЙТ передано ОСОБА_1 в строкове, платне володіння і користування нежитлове приміщення, павільйон АДРЕСА_3 Ж/3 площею 120,8 кв.м.

Таким чином, судом вважається доведеним факт укладення між сторонами Договору оренди нерухомого майна 06 квітня 2018 року, згідно умов якого відповідач прийняла в строкове платне володіння і користування нежитлове приміщення, павільйон АДРЕСА_1 Ж/3 площею 120,8 кв.м, строком з 07 квітня 2018 року до 31 грудня 2018 року, включно.

Проте, відповідач своєчасно не виконувала взяті на себе зобов`язання щодо своєчасного внесення орендної плати та інших платежів, передбачених цим Договором.

Згідно з розрахунком, наданим позивачем, у зв`язку з порушенням ОСОБА_1 зобов`язань за вказаним договором виникла заборгованість станом на 12 вересня 2019 року в розмірі 16 128 грн., з яких: 645 грн. 44 коп. - оренда нежитлового приміщення за серпень 2018 року; 183 грн. 28 коп.- відшкодування витрат за спожиту активну електроенергію за серпень 2018 року; 65 грн. 59 коп. - відшкодування витрат за централізоване водопостачання та водовідведення за серпень 2018 року; 7500 грн. - оренда нежитлового приміщення за вересень 2018 року; 197 грн. 59 коп. - відшкодування витрат за спожиту активну електроенергію за вересень 2018 року; 43 грн. 73 коп. - відшкодування витрат за централізоване водопостачання та водовідведення за вересень 2018 року; 7500 грн. - оренда нежитлового приміщення за жовтень 2018 року; 197 грн. 82 коп. - відшкодування витрат за спожиту активну електроенергію за жовтень 2018 року; 43 грн. 73 коп. - відшкодування витрат за централізоване водопостачання та водовідведення за жовтень 2018 року.

Відповідно до частин першої, другої статті 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

За змістом статей 626 , 628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною першою статті 638 ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

У статті 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст.759 ЦК України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Протягом розгляду цивільної справи відповідач ОСОБА_1 на підставі норм ст.ст. 12 , 81 ЦПК України , не скористалася своїми процесуальними правами та не надала до суду жодного належного та допустимого доказу, який би містив інформацію щодо предмету доказування в підтвердження своєчасного виконання своїх зобов`язань за укладеним договором оренди нежитлового приміщення, а відтак несе ризик настання наслідків, пов`язаних із не вчиненням відповідних процесуальних дій, в даному випадку - ухвалення заочного рішення на підставі наявних у справі доказів.

Крім того, ст.549 ЦК України передбачено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання (ч.2 ст.549 ЦК України ).

Відповідно до п.10.1.2 Договору оренди нежитлового приміщення, Орендар несе наступну відповідальність за даним Договором: у випадку прострочення оплати орендних платежів понад 30 днів Орендодавець має право стягнути з Орендаря штраф в розмірі 20% від суми боргу.

Згідно з розрахунком, наданим позивачем, в зв`язку з простроченням оплати орендних платежів понад 30 днів відповідачем штраф в розмірі 20% від суми боргу, становить 3225 грн. 66 коп.

За таких обставин, оцінюючи у сукупності досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає, що відповідач ОСОБА_1 належним чином умов Договору оренди нерухомого майна від 06 квітня 2018 року не виконує, своєчасно не вносила орендну плату та інші платежі, передбачені цим Договором, тому приходить до переконання про необхідність стягнення з відповідача заборгованості за Договором оренди нерухомого майна від 06 квітня 2018 року в загальному розмірі 19353 грн. 98 коп., з яких: заборгованість за Договром оренди нерухомого майна - 16 128 грн.; 3225 грн. 66 коп. - штраф згідно з п.10.1.2 Договору (20% від суми боргу).

На підставі ст. 141 ЦПК України суд враховує, що оскільки позов задоволено, тому судовий збір сплачений позивачем при подачі позову до суду покладається на відповідача в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючого ст.ст.2, 12, 13, 81, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273, 280-282, 284, 352, 354-355, п.9, п.п.15.5 п.15 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ РАЙТ до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 , на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ РАЙТ , код ЄДРПОУ 40781355, заборгованість за Договором оренди нерухомого майна від 06 квітня 2018 року за період з серпня-жовтня 2018 року в розмірі 19 353 грн. 98 коп., в тому числі 16128 грн. -основного боргу та 3225 грн. 66 коп. штрафу.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме місце реєстрації: АДРЕСА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю ІНВЕСТ РАЙТ 1921 грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга на рішення суду може бути подана позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду через Прилуцький міськрайонний суд. Позивач, якому повне рішенняне було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя М.О. Циганко

Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86578072
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за договором оренди нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —742/3169/19

Рішення від 19.12.2019

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Ухвала від 17.09.2019

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні