Ухвала
від 23.12.2019 по справі 520/6680/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

з питання зміни способу і порядку виконання судового рішення

"23" грудня 2019 р. справа № 520/6680/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сліденка А.В., розглянувши за процедурою письмового провадження подання державного виконавця про роз`яснення способу і порядку виконання судового рішення по справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Фермерського господарства "Поляцьковий М.І." про: 1) зупинення (шляхом знеструмлення з опечатуваням пристроїв відключення джерел електропостачання) експлуатації будівель за адресами: Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-Б; Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-В; Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-Ж; Харківська область, Валківський район, с.Рудий Байрак, пров. Діброва, б.1 до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної безпеки та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей; 2) зобов`язання негайно припинити використання будівель за адресами: Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-Б; Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-В; Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-Ж; Харківська область, Валківський район, с. Рудий Байрак, пров. Діброва, б.1 з метою проведення будь-якої діяльності, не пов`язаної з усуненням порушень вимог законодавства у сфері техногенної безпеки та у сфері пожежної безпеки, -

встановив:

19.12.2019р. від старшого державного виконавця Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Валківському та Коломацькому районах ГТУ юстиції у Харківській області надійшло подання про надання роз`яснення подальшого виконання виконавчого листа №520/6680/19, де заявник просить роз`яснити, чи може Акт від 20.09.2019 р., складений та підписаний депутатами Заміської сільської ради Валківського району Харківської області Макаренко М.Г. та Макаренко ОСОБА_1 вважатися підставою для виконання виконавчого листа №520/6680/19, виданого 22.08.2019р. Харківським окружним адміністративним судом про зупинення експлуатації Фермерським господарством "Поляцьковий М.І." будівель за адресами: Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, буд. 17-Б; Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, буд. 17-Ж, Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, буд. 17-Г та Харківська область, с. рудий Байрак, пров. Діброва, буд. 1 та звершення виконавчого провадження, а також у разі якщо акт не може бути підставою для завершення виокнавчого провадженя розяснити, як саме зупинити експлуатацію будівель вказаних у виконавчому листі, що не належать боржнику, а належать особі, яка не є стороною виконавчого провадження.

Аргументуючи подану заяву державний виконавець зазначив, що в ході проведення виконавчий дій було встановлено, що виконати рішення неможливо, оскільки будівлі належать не ФГ " ОСОБА_2 ", а знаходяться у приватній власності фізичної особи ОСОБА_2 , і вказана особа відмовляється надавати державному виконавцю доступ до перелічених будівель.

Розв`язуючи по суті подану заяву, суд зазначає, що заявником в одній заяві поєднано два окремі та самостійні інститути адміністративного судочинства: роз`яснення судового рішення, передбачене ст. 254 КАС України, а також встановлення способу і порядку виконання судового рішення, передбачене ст. 378 КАС України.

Суд погоджується, що державний виконавець наділений правом скористатися усіма переліченими правовими механізмами, проте у заяві від 19.12.2019р. не конкретизовано, на досягнення якого саме юридичного результату вона спрямована.

При цьому, у тексті заяви не зазначено обставин, які є підставами для застосування положень ч.1 ст.254 КАС України (нечіткість судового акту за змістом, тобто коли певний судовий акт є неясним та незрозумілим як для осіб, стосовно яких ухвалений такий акт, так і для тих осіб, котрі будуть здійснювати виконання цього судового акту).

Між тим, постановлене рішення у повному обсязі відповідає вимогам ст.242 КАС України, адже містить повну та вичерпну оцінку усіх обставин, котрі входять до предмету доказування, детальну логічно та зрозуміло викладену аргументацію мотивів суду, а також розкриває як суть, зміст і характер застосованого судом заходу реагування у вигляді запровадження заборони (перешкоди), так і ідентифікуючі ознаки особи, до якої запроваджено цю заборону (Фермерське господарство).

Відсутність будь-яких дефектів судового акту у поєднанні з незазначенням об"єктивно існуючих ускладнень у виконанні цього акту (рівно як і неподання жодних доказів з цього питання) призводить до відсутності підстав для роз"яснення судового акту.

Продовжуючи розгляд звернення державного виконавця суд відзначає, що правовідносини з приводу зміни порядку виконання рішення суду в адміністративній справі унормовані приписами ст. 378 КАС України.

Так, згідно з ч. 3 ст. 378 КАС України підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Судом встановлено, що рішенням Харківського окружного адміністративного суду від 22.08.2019р. по справі №520/6680/18 адміністративний позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Фермерського господарства "Поляцьковий М.І." було частково задоволено, зупинено експлуатацію Фермерським господарством "Поляцьковий М.І." (ідентифікаційний код - 40039390; місцезнаходження - 63043, Харківська область, Валківський район, с. Заміське, пров. Зоряний, б. 6) будівель за адресами: Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-Б; Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-В; Харківська область, Валківський район, с. Заміське, вул. Садова, б.17-Ж; Харківська область, Валківський район, с. Рудий Байрак, пров. Діброва, б.1 до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної безпеки та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей, установлених згідно з актом Валківського районного відділу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області від 23.04.2019р. №87.

Дане рішення набрало законної сили 01.10.2019р., а 31.10.2019р. Харківським окружним адміністративним судом було видано виконавчий лист.

14.11.2019 старшим державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 60611545 на підставі вказаного виконавчого листа.

Суд зазначає, що положення ст. 378 КАС України пов`язують можливість зміни чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення з наявністю виключних обставин, які є об`єктивно непереборними, тобто такими, що ускладнюють або унеможливлюють виконання рішення суду боржником, зазначення настання обставин, що дозволяють виконати рішення суду протягом визначеного терміну. Наявність таких обставин має бути підтверджено належними та допустимими доказами.

Проте, державним виконавцем в обґрунтування вимог про зміну способу виконання рішення по даній справі жодних обставин, які б ускладнювали виконання рішення, не наведено, а суд, оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності за правилами ст.ст.72-77, 90, 211 КАС України, не вбачає існування у спірних правовідносинах перелічених у нормі процесуального закону підстав.

При вирішенні спору судом були враховані як характер спірних правовідносин, так і зміст та специфіка реалізації управлінських функцій відповідачем.

За таких обставин, подану державним виконавцем заяву належить залишити без задоволення.

Керуючись ст.ст. 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 6-9, 241-243, 248, 255, 295, 372, 378 КАС України, суд, -

ухвалив:

Подання старшого державного виконавця Міжрайонного відділу державної виконавчої служби по Валківському та Коломацькому районах ГТУ юстиції у Харківській області про роз`яснення виконання виконавчого листа по справі №520/6680/19 - залишити без задоволення.

Роз`яснити, що ухвала підлягає оскарженню шляхом подання апеляційної скарги у строк згідно з ч. 1 ст. 295 КАС України, а саме: протягом 15 днів з дати постановлення (підписання) ухвали.

Роз`яснити, що скарга може бути подана у порядку п. 15.5 Розділу VII КАС України.

Суддя Сліденко А.В.

Дата ухвалення рішення23.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86587019
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/6680/19

Ухвала від 23.12.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 20.12.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Рішення від 22.08.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 07.08.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 05.07.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Сліденко А.В.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Бескровний Я. В.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Бескровний Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні