Рішення
від 12.12.2019 по справі 494/1043/19
БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Березівський районний суд Одеської області

12.12.2019

Справа № 494/1043/19

Провадження № 2/494/548/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2019 р. м. Березівка

Березівський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Лебединського С.Й.,

за участю секретаря судових засідань Авдєєвої С.В.,

розглянувши цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Новокальчівської сільської ради об`єднаної територіальної громади Про визнання права власності в порядку спадкування

в с т а н о в и в:

Позивач, звернувшись до суду із цим позовом просила визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку площею 10, 0739 га, розташовану на території Червоноармійської сільської ради Березівського району Одеської області, масив № НОМЕР_2 , ділянка № НОМЕР_3 , кадастровий номер 5121285600:01:001:0097 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

На обґрунтування поданого позову посилалась на те, що є спадкоємцем за заповітом. Інших спадкоємців не має. Однак, звернувшись до нотаріуса з`ясувалось, що оформити свої права на спадщину вона не може, так як відсутній правовстановлюючий документ на земельну ділянку.

Позивач у судове засідання не з`явилася, однак надіслала до суду заяву в якій позов підтримала на підставах викладених у ньому та просила задовольнити.

Представник відповідача Новокальчівської сільської ради Березівського району Одеської області позов визнав, також подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

У судовому засіданні встановлено наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що було зареєстровано Березівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, а.з. №189. Свідоцтво про смерть серія НОМЕР_4 .

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, а саме: земельна ділянка № НОМЕР_3 , площею 10, 0739 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на масиві НОМЕР_2 на території Червоноармійської сільської ради Березівського району Одеської області, кадастровий номер 5121285600:01:001:0097, яка належала померлому на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №359846, виданого на підставі розпорядження Березівської районної державної адміністрації від 07 вересня 2004 р. за №445/А-2004.

02 квітня 2016 р. ОСОБА_2 склав заповіт, яким належне йому на праві власності усе майно заповів ОСОБА_1 . Заповіт посвідчено приватним нотаріусом Березівського районного нотаріального округу Одеської області Березовською О.Г. та зареєстровано в реєстрі за №330.

У встановлений законом строк позивач звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини.

Однак постановою приватного нотаріуса Березівського районного нотаріального округу від 26 травня 2019 р. за №217/02-31 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Нотаріус посилалася на те, що при вивченні поданих документів було встановлено, що документ, який посвідчує право власності ОСОБА_2 на земельну ділянку за № НОМЕР_3 , площею 10, 0739 га, що розташована на території Червоноармійської сільської ради Березівського району Одеської області відсутній. При цьому ОСОБА_1 повідомила, що документ, який посвідчував право власності померлого на зазначене нерухоме майно у неї відсутній і тому надати його нотаріусу для видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом не можливо.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №59544396 від 20 травня 2016 р. власником земельної ділянки за кадастровим номером 5121282600:01 НОМЕР_5 є ОСОБА_2 .

Крім того, оригінал Державного акту на право власності на земельну ділянку ОСОБА_2 на земельну ділянку площею 10,07 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Червоноармійської сільської ради Березівського району Одеської області був втрачений.

Вивчивши матеріали справи, на підставі представлених доказів і доведення їхньої переконливості суд дійшов до висновку про задоволення поданої заяви виходячи з наступного.

Відповідно ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свободи чи законних інтересів, а суди згідно ч.1 ст.19 ЦПК України розглядають справи у порядку цивільного судочинства, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно ст.1233 ЦК України заповіт - особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно ч.1ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи визначені у заповіті.

Як було встановлено у судовому засіданні позивач не може скористатись своїм правом на отримання прав на спадщину після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно.

Таким чином суд вважає, що до позивача перейшли права та обов`язки ОСОБА_2 щодо спадщини, яка складається з земельної ділянки.

Відповідно до положень ч.1 ст.328 ЦК України право власності набувається на підставах не заборонених законом, а виходячи з того, що 29 травня 2019 р. приватним нотаріусом Березівського районного нотаріального округу Одеської області було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, то у позивача іншого ніж судового захисту своїх не визнаних прав не має.

З огляду на вищевикладене суд вважає, за можливо позов задовольнити та визнати за позивачем право власності на спадкове майно.

Керуючись ст.ст.10-13, 81 , 89 , 263-265 , 268 ЦПК України , суд-

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Новокальчівської сільської ради об`єднаної територіальної громади Про визнання права власності в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 право власності на земельну ділянку площею 10, 0739 га, розташовану на території Червоноармійської сільської ради Березівського району Одеської області, масив № НОМЕР_2 , ділянка № НОМЕР_3 , кадастровий номер 5121285600:01:001:0097 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. а у разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків,зазначених у частині другій статті 358 цього кодексу.

Згідно п.15 та підпункту 15.5 Розділу ХIII Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:


-

СудБерезівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86588104
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —494/1043/19

Рішення від 12.12.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

Ухвала від 01.10.2019

Цивільне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні