Рішення
від 24.12.2019 по справі 171/2046/19
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/2046/19

2/171/999/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" грудня 2019 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої судді - Семенової Н.М.

за участю секретарів судового засідання - Ровної Н.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Апостолове цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до виконавчого комітету Апостолівської міської об`єднаної територіальної громади Апостолівського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 , в інтересах якої діє представник ОСОБА_2 , звернулася до суду з даною позовною заявою посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_3 .

Спадкоємцями є сама позивачка, донька - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у встановлений законом строк звернулася до нотаріуса, донька написала в нотаріальній конторі заяви про відмову від частки на спадщину в спадковому майні на користь позивачки. Спадкове майно складається з земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,3600 га, що розташована на території Кам`янської сільської ради, яка належала померлому на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 127186, виданого Кам`янською сільською радою Апостолівського району Дніпропетровської області 17 грудня 2001 року на підставі рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам`янської сільської ради народних депутатів від 18 грудня 2001 року, кадастровий номер 1220383300:01:014:0147. Звернувшись до приватного нотаріуса Богомолова В.І. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, постановою у видачі свідоцтва було відмовлено.

В постанові про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 09.09.2019 року зазначено, що державний акт на право приватної власності на земельну ділянку виданий померлому раніше, ніж прийняте рішення про передачу у приватну власність вказаної земельної ділянки.

В зв`язку з викладеним позивач в позасудовому порядку позбавлена можливості оформити право власності на спадкове майно.

ОСОБА_1 просить визнати за нею право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Кам`янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області площею 6,360 га, яка належала померлому ОСОБА_3 на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 127186, виданого 17 грудня 2001 року на підставі рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам`янської сільської ради народних депутатів від 18 грудня 2001 року.

Ухвалою суду від 30.10.2019 року у даній справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

30.10.2019 року за клопотанням представника позивача у приватного нотаріуса Апостолівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Богомолова В.І. витребувано копію спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

26.11.2019 року підготовче провадження закрито та призначено справу до розгляду по суті.

Від Апостолівської об`єднаної територіальної громади надійшла заява згідно якої вказаний орган просить провести судовий розгляд справи та прийняти рішення по суті згідно чинного законодавства на розсуд суду, за відсутності свого представника.

Представник позивача надав до суду заяву згідно якої просить розгляд справи здійснювати за відсутністю позивача та її представника, просить позов задовольнити з підстав викладених в ньому.

Відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши докази, що є у матеріалах справи, суд дійшов висновку про те, що позовна заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 (а.с.36).

З державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ -ДП № 127186 вбачається, що земельна ділянка площею 6,360 га в межах згідно з планом, розташована на території Кам`янської сільської ради, належала ОСОБА_3 . Вказаний державний акт видано на підставі рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам`янської сільської ради народних депутатів від 18 грудня 2001 року, дата видачі державного акту зазначена як 17 грудня 2001 року (а.с.11).

Згідно довідки виданої виконавчим комітетом Апостолівської міської ради № 545 від 18.06.2019 року на момент смерті ОСОБА_3 з ним мешкали та були зареєстровані: дружина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , дочка: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , онука: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 по теперішній час (а.с.37).

14.06.2019 року ОСОБА_1 подала в нотаріальну контору заяву про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_3 (а.с.33).

24.06.2019 року ОСОБА_5 подала в нотаріальну контору заяву про відмову від прийняття спадщини за законом після смерті батька ОСОБА_3 на користь дружини спадкодавця ОСОБА_1 (а.с.45).

Із постанови приватного нотаріуса Апостолівського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Богомолова В.І. від 09.09.2019 року вбачається, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,360 га, що розташована на території Кам`янської сільської ради, яка належала померлому на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 127186, виданого 17 грудня 2001 року на підставі рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам`янської сільської ради народних депутатів від 18 грудня 2001 року, у зв`язку з тим, що державний акт на право приватної власності на земельну ділянку виданий померлій раніше, ніж прийняте рішення про передачу у приватну власність вказаної земельної ділянки. (а.с.48).

Відповідно до статті 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Положеннями ч.2, 3 ст. 47 Закону України Про нотаріат передбачено, що тексти нотаріально посвідчуваних правочинів, заяв, засвідчуваних копій (фотокопій) документів і витягів з них, тексти перекладів та заяв повинні бути написані зрозуміло і чітко, дати, що стосуються змісту посвідчуваних правочинів, повинні бути позначені хоча б один раз словами, а назви юридичних осіб та їх ідентифікаційний код за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - без скорочень із зазначенням їх місцезнаходження. Прізвища, імена та по батькові фізичних осіб, їх місце проживання та ідентифікаційний номер за даними Державного реєстру фізичних осіб платників податків, крім уповноважених представників юридичних осіб, повинні бути написані повністю, а у випадках, передбачених законами, - із зазначенням дати їх народження. Для вчинення нотаріальних дій не приймаються документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи або ділову репутацію юридичної особи, які мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережні виправлення, документи, тексти яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також документи, написані олівцем.

Згідно п. 2 глави 13 розділу І Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року, №296/5нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій документи, якщо вони не відповідають вимогам, встановленим у статті 47 Закону, або містять відомості, передбачені частиною третьою статті 47 зазначеного Закону.

Державний акт виданий на ім`я спадкодавця дійсно містить невідповідність, а саме в даті винесення рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам`янської сільської ради народних депутатів від 18 грудня 2001 року про передачу у приватну власність земельної ділянки площею 6,360 га спадкодавцю та в даті видачі державного акту - 17 грудня 2001 року, водночас суд вважає, що така суперечність в датах не позбавляє спадкоємця права на спадкування зазначеної земельної ділянки, оскільки дослідженими судом державним актом серії ІІ -ДП № 127186, який є дійсним, підтверджується, що вказана земельна ділянка належала на праві власності спадкодавцю ОСОБА_3 .

Стаття 41 Конституції України визначає, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку визначеному законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Одним із способів набуття права власності є спадкування.

Так ст.ст.1216,1217 ЦК України, визначають, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Таким чином судом достовірно встановлено, що спадкодавець дійсно був власником зазначеної вище земельної ділянки, а тому вона входить до складу спадщини.

Зі змісту ст.ст. 15-16 ЦК України вбачається, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути, зокрема визнання права.

У п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 року зазначено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством.

За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_1 прийняла спадщину подавши до нотаріальної контори відповідну заяву 14.06.2019 року.

З врахуванням викладеного, суд приходить до висновку, що обраний позивачем спосіб захисту свого порушеного права як визнання права власності в порядку спадкування за законом є таким, що відповідає характеру спірних правовідносин сторін та характеру самого порушеного права позивача, а тому може бути застосований судом.

Суд оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів приходить до висновку, що позовні вимоги позивача знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, є такими, що ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, а тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.15,16,328,1216-1218,1296,1297 ЦК України, ст.ст.3-5,76-81,247, 258,259,263-265,268,273,352,354,355 ЦПК України, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до виконавчого комітету Апостолівської міської об`єднаної територіальної громади Апостолівського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (РНОКПП НОМЕР_2 , прож. по АДРЕСА_1 ), право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,360 га, що розташована на території Кам`янської сільської ради, яка належала померлому ОСОБА_3 , на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІ-ДП № 127186, виданого 17 грудня 2001 року на підставі рішення 22 сесії XXIII скликання Кам`янської сільської ради народних депутатів від 18 грудня 2001 року.

На рішення може бути подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду через Апостолівський районний суд Дніпропетровської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Семенова Н. М.

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86592070
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/2046/19

Рішення від 24.12.2019

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні