Ухвала
від 16.03.2015 по справі 201/4223/15-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

справа № 201/4223/15-к

провадження № 1кс/201/2719/2015

УХВАЛА

16 березня 2015 року м. Дніпропетровськ

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погодженого з прокурором відділом прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про здійснення тимчасового доступу до документів,

ВСТАНОВИВ:

16 березня 2015 року слідчий звернувся з клопотанням погодженим з прокурором про дозвіл здійснення тимчасового доступу до документів.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014040040000020 від 23.05.2014 про вчинення кримінальних правопорушень за ознаками ч.3 ст.212, ч.5 ст. 191, ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, в період 2010 2014 років, безпідставно перерахували грошові кошти, що належать ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на розрахункові рахунки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в загальній сумі 74,3 млн. грн., начебто за надання останнім послуг з використання корисної моделі №45263 «Спосіб керування насосною станцією» (Патент), яка начебто дозволяє економити електроенергію на підприємстві, що відображали у податковій звітності та фінансово-господарських документах ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », чим здійснили привласнення і розтрату грошових коштів ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особливо великих розмірах.

В свою чергу, ОСОБА_4 , будучи згідно наказу №16-ОК від 16.11.2010 директором дочірнього підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) зареєстрованого ІНФОРМАЦІЯ_3 12.11.2008 року під №12241070002044694 в якості суб`єкта господарської діяльності, відповідальною за фінансово-господарську діяльність вказаного підприємства, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, в період 2010 - 2014 років, здійснювала документальне оформлення взаємовідносин між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » шляхом складання, підписання, та передачі фінансово-господарських документів, відображення фінансово-господарських операцій у податковій звітності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які фактично не здійснювались, а саме, начебто надання останнім послуг ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з користування корисною моделлю №45263 «Спосіб керування насосною станцією» (Патент), яка начебто дозволяє проводити економію електроенергії, в результаті чого службові особи ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » безпідставно перерахували грошові кошти, що належать останньому на розрахункові рахунки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в загальній сумі 74,3 млн. грн., чим вчинила пособництво у привласненні та розтраті службовою особою майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Крім того, продовжуючи свої злочинні діяння ОСОБА_4 , після отримання ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошових коштів на розрахункові рахунки від ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в загальній сумі 74,3 млн. грн. маючи доступ до банківських рахунків ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та фактично ними розпоряджаючись, у період з 2010-2014 років, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства здійснила перерахування вказаних грошових коштів з розрахункових рахунків ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), які мають ознаки «фіктивності», за послуги, які фактично не здійснювались, для переведення безготівкових коштів в готівку, з метою їх подальшого заволодіння, чим вчинила пособництво у привласненні та розтраті службовою особою майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем.

За зазначеним фактом 28.02.2015 директору ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинені пособництва у привласненні та розтраті чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, що кваліфікуються за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 КК України.

У ході досудового слідства встановлено, що посадові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в період 2009 2014 років, отримували на розрахункові рахунки грошові кошти від КП ДОР « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_7 ) в загальній сумі 6,2 млн. грн., начебто за надання послуг з використання корисної моделі №41674 «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (патент), яка дозволяє економити електроенергію, відповідно до умов ліцензійного договору № 07-09 від 21.12.2009, що відображали у фінансово-господарських документах КП ДОР « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Також у ході досудового розслідування встановлено ряд пов`язаних підприємств з ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), з якими протягом 2010-2014 років проводились фінансово-господарські операції, що не відображено у податковому обліку підприємства.

Так, отримані на банківські рахунки від КП ДОР « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошові кошти за нібито використання корисної моделі, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) перераховувало на рахунки пов`язаних підприємств у вигляді фінансової допомоги, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " (код НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код НОМЕР_23 ) та інші. Пов`язує зазначені підприємства те, що вони мають спільних директорів або засновників, робітників, співпадають податкові адреси підприємств.

Згідно бази даних АІС «Податковий блок» встановлено, що засновником ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ).

Також встановлено, що в ході проведення обшуку у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , вилучено перелік з зазначенням назв СГД та деякі документи пов`язаних із ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » підприємств, у тому числі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ).

На підставі викладеного, слідчий просив суд надати тимчасовий доступ до документів з можливістю вилучення, що містять банківську таємницю, в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_25 " у м. Києві (МФО НОМЕР_25 ), АДРЕСА_2 , а саме: документів по юридичному оформленню (відкриттю) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), а саме: № НОМЕР_26 (українська гривня), № НОМЕР_27 (українська гривня), № НОМЕР_28 (українська гривня), № НОМЕР_29 (євро), які відкрито в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_25 " у м. Києві (МФО НОМЕР_25 ), а саме: заяви про відкриття рахунків, договору на розрахунково-касове обслуговування, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи в органах виконавчої влади; копію належним чином зареєстрованого статутного документу (статуту, установчого договору, статутного акту/положення, протоколи зборів засновників) зі змінами і доповненнями; довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України; довідки про взяття юридичної особи на облік в органах державної податкової служби; довідки Пенсійного фонду; свідоцтво фонду соціального страхування; накази про призначення керівників і службових осіб підприємства; картки зі зразками підписів і відбитків печатки; інші документи, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; договорів банківського рахунку; договорів про використання системи «клієнт-банк», «клієнт-інтернет-банк», «телефонний банкінг» і т.д. з додатками; повідомлення про взяття рахунків на облік органами ДПС; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду - засновників, службових осіб, довірених осіб, і інших осіб, які відкривали й використовували зазначені банківські рахунки підприємства; і інші документи юридичної справи про відкриттю й використанню даних рахунків.

Особа у володінні якої перебувають зазначені у клопотанні речі та документи у судове засідання не викликалась на підставі ч.2 ст.163 КПК України, у зв`язку з наявністю загрози зміни або знищення речей чи документів.

Дослідивши матеріали клопотання по донному кримінальному провадженню № 32014040040000020, вважаю клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки, враховуючи потреби досудового розслідування, дані, викладені у матеріалах кримінального провадження, дають підстави для висновку, що речі та документи про надання тимчасового доступу до яких ставиться питання у клопотанні слідчого мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження є необхідним.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. 110, 163166, 309, 369372 та 395 КПК України,

УХВАЛИВ:

Дозволити старшому слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 , тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення, що містять банківську таємницю, в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_25 " у м. Києві (МФО НОМЕР_25 ), АДРЕСА_2 , а саме:

- документів по юридичному оформленню (відкриттю) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), а саме: № НОМЕР_26 (українська гривня), № НОМЕР_27 (українська гривня), № НОМЕР_28 (українська гривня), № НОМЕР_29 (євро), які відкрито в АТ " ІНФОРМАЦІЯ_25 " у м. Києві (МФО НОМЕР_25 ), а саме: заяви про відкриття рахунків, договору на розрахунково-касове обслуговування, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи в органах виконавчої влади; копію належним чином зареєстрованого статутного документу (статуту, установчого договору, статутного акту/положення, протоколи зборів засновників) зі змінами і доповненнями; довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України; довідки про взяття юридичної особи на облік в органах державної податкової служби; довідки Пенсійного фонду; свідоцтво фонду соціального страхування; накази про призначення керівників і службових осіб підприємства; картки зі зразками підписів і відбитків печатки; інші документи, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даним рахунком; договорів банківського рахунку; договорів про використання системи «клієнт-банк», «клієнт-інтернет-банк», «телефонний банкінг» і т.д. з додатками; повідомлення про взяття рахунків на облік органами ДПС; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду - засновників, службових осіб, довірених осіб, і інших осіб, які відкривали й використовували зазначені банківські рахунки підприємства; і інші документи юридичної справи про відкриттю й використанню даних рахунків;

- документи (роздруківки), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по вищевказаним рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ) у прибутковій і видатковій частині із вказівкою вхідних і вихідних сум платежів, дат, часу операції, відправника й одержувача коштів, даних банків відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, призначення платежу в електронному виді й на паперовому носії за період часу з моменту відкриття по теперішній час;

- документи, що послужили підставою для видачі готівкових коштів з вищевказаних рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ) (чеків, квитанцій, видаткових ордерів, договорів) за період часу з моменту відкриття по теперішній час;

- протоколи системи «Банк-клієнт» в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та IP-адреса клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 );

- документів, які засвідчують генерацію та повторну генерацію електронного ключа та електронних підписів клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ), включаючи документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів;

- відомостей щодо реєстрації клієнта ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_24 ) на сервері банку та на сервері багатоканального телефонного вузла ISP (Internet Service Provider) із зазначенням телефонних номерів та повних реквізитів Інтернет-провайдера.

Доручити проведення тимчасового доступу до речей та документів слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 32014040040000020.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її оголошення. У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд в порядку ст.166 КПК України має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.03.2015
Оприлюднено20.03.2023

Судовий реєстр по справі —201/4223/15-к

Ухвала від 16.03.2015

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні