Ухвала
від 07.04.2015 по справі 201/5705/15-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

справа № 201/5705/15-к

провадження № 1кс/201/3676/2015

УХВАЛА

07 квітня 2015 року м. Дніпропетровськ

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області капітана податкової міліції ОСОБА_2 погодженого з прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про здійснення тимчасового доступу до документів. -

ВСТАНОВИВ:

07 квітня 2015 року слідчий звернувся з клопотанням погодженим з прокурором про дозвіл здійснення тимчасового доступу до документів.

В обгрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те. що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32014040040000020 від 23.05.2014 року про вчинення кримінальних правопорушень за ознаками

ч.З ст.212. ч.5 ст. 191. ч.5 ст.27. ч.5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, в період 2010 - 2014 років, безпідставно перерахували грошові кошти, що належать ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на розрахункові рахунки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в загальній сумі 74,3 млн. грн., начебто за надання останнім послуг з використання корисної моделі №45263 «Спосіб керування насосною станцією» (Патент), яка начебто дозволяє економити електроенергію на підприємстві, що відображали у податковій звітності та фінансово-господарських документах ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». чим здійснили привласнення і розтрату грошових коштів ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особливо великих розмірах.

В свою чергу. ОСОБА_4 , будучи згідно наказу №16-ОК від 16.11.2010 директором дочірнього підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) зареєстрованого ІНФОРМАЦІЯ_3

12.11.2008року під №12241070002044694 в якості суб`єкта господарської діяльності, відповідальною за фінансово-господарську діяльність вказаного підприємства, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, в період 2010 - 2014 років, здійснювала документальне оформлення взаємовідносин між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » шляхом складання, підписання, та передачі фінансово-господарських документів, відображення фінансово-господарських операцій у податковій звітності ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». які фактично не здійснювались, а саме, начебто надання останнім послуг ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з користування корисною моделлю №45263 «Спосіб керування насосною станцією» (Патент), яка начебто дозволяє проводити економію електроенергії, в результаті чого службові особи ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » безпідставно перерахували грошові кошти, що належать останньому на розрахункові рахунки ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в загальній сумі 74,3 млн. грн., чим вчинила пособництво у привласненні та розтраті службовою особою майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем.

Крім того, продовжуючи свої злочинні діяння ОСОБА_4 після отримання ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » грошових коштів на розрахункові рахунки від ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в загальній сумі 74.3 млн. грн. маючи доступ до банківських рахунків ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та фактично ними розпоряджаючись, у період з 2010-2014 років, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечний характер своїх дій та настання суспільно небезпечних наслідків, при веденні фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства здійснила перерахування вказаних грошових коштів з розрахункових рахунків ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ). які мають ознаки «фіктивності», за послуги, які фактично не здійснювались, для переведення безготівкових коштів в готівку, з метою їх подальшого заволодіння. чим вчинила пособництво у привласненні та розтраті службовою особою майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання своїм службовим становищем.

За зазначеним фактом 28.02.2015 директору ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчинені пособництва у привласненні та розтраті чужого майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, що кваліфікуються зач.5 ст.27, ч.5 ст. 191 КК України.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи Комунального підприємства Дніпропетровської обласної ради « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) в порушення вимог законодавства України при веденні фінансово- господарської діяльності в період 2009 - 2014 рр. здійснили безпідставне перерахування грошових коштів в адресу Дочірнього підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) в загальній сумі 6,2 млн.грн. на підставі документального оформлення начебто отриманих від даного підприємства послуг з надання у користування корисної моделі №41674 «Спосіб оптимізації режиму роботи електронасосних агрегатів при стійкій зміні водоспоживання» (Патент), яка начебто дозволила проводити економію електроенергії, які надалі від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом вказаного періоду були перераховані на рахунки підприємств із ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_5 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_6 ), - що призвело до розтрати та привласнення грошових коштів державного підприємства в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовими особами своїм службовим становищем, за пособництвом службових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Також у ході досудового розслідування встановлено ряд пов`язаних підприємств з ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), з якими протягом 2010-2014 років проводились фінансово-господарські операції, що не відображено у податковому обліку підприємства.

Так, отримані на банківські рахунки від КП ДОР « ІНФОРМАЦІЯ_9 » та ДПП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошові кошти за нібито використання корисної моделі. ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) перераховувало на рахунки пов`язаних підприємств у вигляді фінансової допомоги, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ). ТОВ

« ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_20 " (код НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ). ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код НОМЕР_23 ) та інші. Пов`язує зазначені підприємства те. що вони мають спільних директорів або засновників, робітників, співпадають податкові адреси підприємств.

Існують об`єктивні підстави вважати, що зазначені перерахування здійснювались на підставі документального оформлення начебто отриманих ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг), а насправді з метою переведення безготівкових коштів в готівку, з метою подальшого заволодіння ними.

В ході досудового слідства по вказаному кримінальному провадженню встановлено, що ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) знаходиться на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_24 , про що свідчить витяг з АІС «Податки» обласного рівня.

Таким чином, документи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ). які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_24 , дають можливість для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановити хто саме був уповноважений здійснювати фінансово-господарську діяльність даного підприємства, чим це було визначено, а також підтвердити чи спростувати факти приховання доходів, отриманих від здійснення невстановленої діяльності, що можливо встановити в ході проведення почеркознавчої експертизи, а для цього необхідно саме оригінали документів.

Згідно ст. 159 КПК України:

1.Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

2.Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ст. 162 КПК України «1. До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 4) конфіденційна інформація, в тому числі така що містить комерційну таємницю».

Згідно ст. 505 ЦК України комерційною таємницею є інформація, яка є секретною в тому розумінні, що вона в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв`язку з цим має комерційну цінність та була предметом адекватних існуючим обставинам заходів щодо збереження її секретності, вжитих особою, яка законно контролює цю інформацію.

Таким чином, податкова звітність ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ) в цілому чи в певній формі та сукупності її складових є невідомою та не є легкодоступною для осіб, які звичайно мають справу з видом інформації, до якого вона належить, у зв`язку з цим має комерційну цінність, отже отримання документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_24 , в добровільному порядку не надається можливим.

На підставі викладеного, слідчий просив суд надати тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, та проведенні їх вилучення (виїмки) в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_24 , з метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження.

Особа у володінні якої перебувають зазначені у клопотанні речі та документи у судове засідання не викликалась на підставі

ч.2ст.163 КПК України, у зв`язку з наявністю загрози зміни або знищення речей чи документів.

Дослідивши матеріали клопотання по донному кримінальному провадженню № 32014040040000020. вважаю клопотання обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки, враховуючи потреби досудового розслідування, дані, викладені у матеріалах кримінального провадження, дають підстави для висновку, що речі та документи про надання тимчасового доступу до яких ставиться питання у клопотанні слідчого мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження є необхідним.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст. ст. ПО, 163-166, 309, 369372 та 395 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Дозволити старшому слідчому СВ ФР Лівобережної ОДПІ м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_2 тимчасовий доступ до речей і документів та вилучення (виїмку) їх оригіналів відносно ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код НОМЕР_18 ). що знаходяться в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_24 , а саме:

податкових декларацій по податку на додану вартість і податку на прибуток(уточнюючих декларацій і розрахунків) з додатками за період з 01.01.2009 року по теперішній час (помісячно): договорів (угод) щодо подачі податкової звітності в електронному виді й додатка до них. ув`язнених із ДПІ. за весь період: посилених сертифікатів відкритих ключів електронному цифровому підпису директори, бухгалтера, і печатки підприємства, за весь період; електронної податкової звітності - податкових декларацій по податку на додану вартість і податку на прибуток (уточнюючих декларацій і розрахунків) з додатками за період з 01.01.2009 року по теперішній час на паперових носіях; юридичного (реєстраційного) справи, а саме: заяв, довідок про узяття на облік, свідоцтв платника податку на додану вартість (корінець), свідоцтв про держреєстрацію в якості суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи, про перереєстрацію; актів документальних планових, позапланових і зустрічних перевірок за, що перевіряються періоди з 01.01.2009 року по теперішній час. податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку за формою 1 ДФ за період з 01.01.2009 року по теперішній час; інших документів стосовно ДП « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 );

У випадку відсутності оригіналів вищевказаних документів, зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_24 надати їх належно засвідчені копії, в тому числі: податкових декларацій по податку на додану вартість і податку на прибуток (уточнюючих декларацій та розрахунків) з додатками за період з 01.01.2009 року по теперішній час. які були внесені до АРМ « ІНФОРМАЦІЯ_25 » на підставі податкових декларацій по податку] на додану вартість і податку на прибуток (уточнюючих декларацій та розрахунків) з додатками за період з 01.01.2009 року7 по теперішній час. що були подані вказаним суб`єктом підприємницької діяльності до ІНФОРМАЦІЯ_24 , або інші документи, що підтверджують їх відсутність: протоколів виїмок, постанов про пррведоїїня виїмок, супровідних листів тощо.

Доручити проведення тимчасового доступу до речей та документів слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №32014040040000020. / /

Строк дії цієї ухвали ЗО діб з дня її оголошення. У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд в порядку ст.ібб КПК України має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з/меуіїбю відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неімофуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.04.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу86593348
СудочинствоКримінальне
Сутьздійснення тимчасового доступу до документів

Судовий реєстр по справі —201/5705/15-к

Ухвала від 07.04.2015

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні