Ухвала
від 15.11.2016 по справі 201/16141/16-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/16141/16-к

Провадження № 1-кс/201/9636/2016

УХВАЛА

15 листопада 2016 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого СВ Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , погодженого з прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про дозвіл на проведення обшуку.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що до Соборного ВП ДВП ГУ НП в Дніпропетровській області із заявами про вчинення кримінального правопорушення звернулись уповноважені особи ТОВ «БаДМ». Із змісту заяв стало відомо про те, що невстановлені особи за попередньою змовою групою осіб шляхом вчинення шахрайських дій заволоділи правом на майно, що належить ТОВ "БаДМ" як засновнику (учаснику) ТОВ "БАДМ-Б", а саме корпоративними правами на частку статутного капіталу ТОВ "БАДМ-Б".

За даним фактом СВ Соборного ВП ДВП ГУ НП в Дніпропетровській області внесено відомості до ЄРДР за №12016040650003863 від 09.09.2016 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Товариство з обмеженою відповідальністю «БАДМ-Б», зареєстровано 26 червня 2014 р. державним реєстратором Реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції Дніпропетровської області (сьогодні Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради) за юридичною адресою Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ (сьогодні м. Дніпро), Центральний район, вулиця Панікахи, буд. 2, корпус 12 кімната 426, ідентифікаційний код юридичної особи 39273420. Ця інформація підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за № 1001299251 від 19.08.2016 р.

Пункт 20 ч.1 ст. 1 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» визначає, що кінцевий бенефіціарний власник (контролер) це фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов`язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов`язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі.

Відповідно до статті 64-1 Господарського кодексу України усі підприємства, крім державних та комунальних підприємств, зобов`язані встановлювати свого кінцевого бенефіціарного власника, регулярно оновлювати і зберігати інформацію про нього та надавати її державному реєстратору, у випадках та в обсязі, передбачених законом. Виконання цього підтверджує вищезазначений витяг.

Учасником ТОВ «БАДМ-Б», якому належить 99,99 % Статутного капіталу ТОВ «БАДМ-Б» є Товариство з обмеженою відповідальністю «БаДМ» (ідентифікаційний код юридичної особи: 31816235, місцезнаходження: вул. Панікахи, 2, м. Дніпро). При цьому єдиним учасником ТОВ «БаДМ» є компанія ЛІОРКО ІНВЕСТМЕНТС ЛІМІТИД (місцезнаходження 3105, Нікосія, Гріва Діджені, 26С, Р.С., Б.1066, Кіпр), в свою чергу кінцевим бенефіціарним власником якої є ОСОБА_4 . Ці відомості підтверджуються Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб № 1001299140 від 19.08.2016р., Протоколом № 1 від 20 червня 2014р. Загальних (установчих) зборів засновників (учасників) Товариства з обмеженою відповідальністю «БАДМ-Б» та Статутом ТОВ «БАДМ-Б» завіреного ОСОБА_5 , приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу 25.06.2014р., зареєстрованого в реєстрі за № 2591 та 2592, і проведеною державною реєстрацією 26.06.2014р. за № 12241020000069363.

Під час допиту в якості потерпілого ОСОБА_4 повідомив про те, що 31 серпня 2016р., йому стало відомо про рейдерські дії невідомих йому осіб, серед яких за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, фігурують: фізична особа ОСОБА_6 , фізична особа ОСОБА_7 , державний реєстратор Печерської районної в м. Києві державної адміністрації ОСОБА_8 , а також приватний нотаріус ОСОБА_9 .

Так, згідно публічних даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань в реєстрі містяться наступні відомості про ТОВ "БАДМ-Б" (ідентифікаційний код 39273420):

-Засновник (учасник) ТОВ "БАДМ-Б": ОСОБА_10 , АДРЕСА_1 , 100%часток статутногокапіталу,що становить100000,00грн.

-Директор ТОВ "БАДМ-Б»:НОВОСЕЛЬСЬКИЙ СТАНІСЛАВАНАТОЛІЙОВИЧ

-КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК: ОСОБА_10 , що випливає з того, що абз. другий п.9 ч.2 ст. 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» встановлює, що у разі якщо засновниками юридичної особи є виключнофізичні особи,які єбенефіціарними власниками (контролерами) юридичної особи, інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи не подається.

Таким чином до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань та статутних документів підприємства ТОВ «БАДМ-Б» (ідентифікаційний код 39273420) внесені зміни щодо:

1.Зміни засновника (учасника);

2.Зміни бенефіціарного власника;

3.Зміни директора.

Реєстраційні дії щодо зазначених змін у статутних документах ТОВ «БАДМ-Б» та реєстрації їх у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань здійснила державний реєстратор Печерської районної в місті Києві державної адміністрації 25 серпня 2016 р. за номером 12241050005069363 та за номером 12241070006069363 ОСОБА_8 .

Згідно діючого законодавства України, зокрема Цивільного кодексу України, законів України «Про господарські товариства», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань і статутних документів підприємства здійснюється за власною волею та за дорученням власника підприємства. Зміна власника підприємства здійснюється виключно за добровільною угодою про відчуження частки.

Проте, зі слів ОСОБА_4 він, як кінцевий бенефіціарний власник ТОВ «БАДМ-Б» та ТОВ «БаДМ» не надавав свою згоду та не вчинював будь-яких дій направлених на те, щоб ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «БаДМ» (ідентифікаційний код 31816235) не продавало та не відчужувало іншим шляхом свою частку в статутному капіталі ТОВ "БАДМ-Б" (ідентифікаційний код 39273420), й відповідно не приймало рішення:

-про продаж частки іншим особам;

-про зміну директора (шляхом звільнення обраного на підставі Протоколу № 1 від 20.06.2014р. директора ОСОБА_11 та призначення нового директора ОСОБА_6 ).

Таким чином,відбулось незаконнезаволодіння майном,що належить, ОСОБА_4 яккінцевому бенефіціарномувласнику ТОВ«БАДМ-Б»,яке виражаєтьсяу розмірі50%частки статутногокапіталу ТОВ«БАДМ-Б»,що належитьТОВ «БаДМ»,а саме:49995(сорокдев`ять тисячдев`ятсот дев`яностоп`ять)грн.00коп. шляхом незаконного заволодінням часткою у розмірі 99,99% статутного капіталу ТОВ «БАДМ-Б» громадянином ОСОБА_12 та протиправних дій державного реєстратора ОСОБА_8 .

Також, із допиту потерпілого ОСОБА_4 встановлено, що приватним нотаріусом ОСОБА_9 з порушенням вимог чинного законодавства вчинено реєстрацію статуту ТОВ «БаДМ-Б», без присутності бенефіціарного власника вказаного товариства.

Крім того, порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та внесення даних до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачено Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб , фізичних осіб підприємців та громадських формувань». Так, згідно із пп. 1, 2, 3, 4, 7, 8 та 10 ч. 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою;

3) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) протоколу засідання керівного органу громадського формування, на якому відповідно до установчого документа було скликано засідання вищого органу управління, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

4) документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування про внесення змін до Єдиного державного реєстру, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі;

10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи.

Жодних договорів про відчуження часток у статутному капіталі ТОВ «БАДМ-Б», довіреностей на ці або аналогічні дії, рішень власників (протоколи) про продаж частки та зміну власника, про зміну директора, реєстраційних карток за підписом директора та печаткою підприємства ОСОБА_4 не підписував та не погоджував, так як останній з 11 серпня по 24 серпня 2016 року перебував за межами України і не міг в цей період підписати будь-які документи.

Ні ТОВ «БАДМ-Б», ні легальний та легітимний директор ТОВ «БАДМ-Б» ОСОБА_11 жодних документів щодо зміни складу засновників та керівних органів ТОВ «БАДМ-Б» не підписували та державному реєстратору не подавали.

Під час досудового розслідування встановлено, згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до Єдиного реєстру нотаріусів робоче місце (контора) приватного нотаріуса ОСОБА_9 розташоване за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 45, приміщення № 6, 7, 8.

Згідно довідки, отриманої від Житлово-будівельного кооперативу «Молодіжний-13» Мінського району м. Києва, ОСОБА_8 , 1975 р. н., проживає за адресою: АДРЕСА_3 ..

На підставі викладеного, слідчий для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту, просив суд надати дозвіл на проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме за адресою: АДРЕСА_2 , з метою встановлення грошових коштів, знарядь вчинення кримінального правопорушення, предметів, речей та документів, які в сукупності з іншими доказами, можуть мати суттєве значення для встановлення усіх обставин скоєння вказаного вище кримінального правопорушення, а також виявлення заборонених законом в обігу речей та документів.

Дослідивши матеріали клопотання по кримінальному провадженню № 12016040650003863, вважаю клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, оскільки дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього кримінального правопорушення, проведення зазначених слідчих дій є необхідним.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 110, 223, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Дозволити слідчому СВ Соборного ВП ДВП ГУНП України в Дніпропетровській області ОСОБА_2 , прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме за адресою: АДРЕСА_2 , з метою встановлення грошових коштів, знарядь вчинення кримінального правопорушення, предметів, речей та документів, які в сукупності з іншими доказами, можуть мати суттєве значення для встановлення усіх обставин скоєння вказаного вище кримінального правопорушення, а також виявлення заборонених законом в обігу речей та документів.

Доручити проведення обшуку слідчим та прокурорам слідчої групи у кримінальному провадженні №12016040650003863.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.11.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу86593570
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —201/16141/16-к

Ухвала від 15.11.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні