Рішення
від 11.12.2019 по справі 363/80/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

11.12.2019 Справа № 363/80/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2019 року Вишгородський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Чіркова Г.Є.,

при секретарі Гавриленко Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вишгороді цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Катюжанської сільської ради Вишгородського районного суду Київської області, третя особа: ОСОБА_2 про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

позивачка звернулася до суду з даним позовом, посилаючись на факт прийняття нею спадщини, а саме: Ѕ частини житлового будинку АДРЕСА_1 . В зв`язку відсутністю правовстановлюючих документів на щодо належності цього майна спадкодавцю, уточнивши позовні вимоги, порушує питання про визнання за нею в порядку спадкування за законом права власності на Ѕ частину спірного будинку. Зазначену Ѕ частину вказаного будинку ОСОБА_3 свого часу успадкував після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 матері ОСОБА_4 , однак не зареєстрував його у встановленому Законом порядку.

Представник позивачки подав заяву про розгляд справи за його відсутності, просив про задоволення позову з викладених у ньому підстав.

Представник відповідача подав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення позову не заперечив.

Третя особа ОСОБА_2 , будучи повідомленим належним чином про розгляд справи, до суду не з`явився.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

Як убачається з матеріалів справи, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 відкрилася спадщина на нерухоме майно, зокрема на житловий будинок АДРЕСА_1 .

Належність цього майна померлій стверджується даними з виписки з погосподарської книги № 4 на 2001-2005 рр., з якої вбачається, що померла була головою домогосподарства згаданого будинку та його єдиним власником (особовий рахунок № НОМЕР_1 ).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_2 .

Після смерті ОСОБА_4 її сини ОСОБА_2 та ОСОБА_3 24 жовтня 2006 року звернулися до нотаріальної контори з заявами про прийняття спадщини, що підтверджується копією спадкової справи № 837 від 24 жовтня 2006 року.

З копії свідоцтва про народження НОМЕР_3 вбачається, що ОСОБА_3 є сином ОСОБА_4 .

Відповідно до довідки Катюжанської сільської ради Вишгородського району, Київської області № 1193 від 27 листопада 2019 року вбачається, що ОСОБА_4 була головою домогосподарства (власником) житлового будинку АДРЕСА_1 . Після її смерті в управління спадковим майном вступили її сини ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Рішенням Вишгородського районного суду Київської області від 29 березня 2017 року, яке набрало законної сили, за ОСОБА_2 визнано право власності на нерухоме майно в порядку спадкування на Ѕ частину житлового будинку з надвірними спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 23 жовтня 2018 року ОСОБА_2 є власником Ѕ частини житлового будинку АДРЕСА_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

За життя ОСОБА_3 право власності на успадкований будинок на себе не переоформив, умови для видачі останньому нотаріусом свідоцтва про право власності на успадковане майно відсутні з викладених вище підстав.

З довідки Катюжанської сільської ради Вишгородського району, Київської області № 733 від 16 серпня 2018 року вбачається, що згідно погосподарської книги житловий будинок АДРЕСА_1 належить: Ѕ частина будинку ОСОБА_2 , а інша Ѕ частина будинку належить ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно листа КП Вишгородське БТІ № 822 від 06 вересня 2018 року право власності на будинок, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 станом на 31 грудня 2012 року не зареєстровано.

Не дивлячись на це Ѕ частина успадкованого ОСОБА_3 житлового будинку належить останньому з часу прийняття ним спадщини згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України.

ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про шлюб від 13 травня 2016 року серії НОМЕР_4 та спадкоємцем першої черги.

Після смерті ОСОБА_3 20 вересня 2016 року вона звернулися до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

Інших спадкоємців по справі не має.

Зазначене підтверджується матеріалами спадкової справи № 332/2016 від 20 вересня 2016 року.

Згідно ч. 3 ст. 1269 ЦУ України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Позивачка у встановлений ст. 1270 ЦК України строк подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 .Є відповідно до вимог ст. 1269 ЦК України.

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_3 немає, що підтверджується матеріалами спадкової справи №332/202 від 14 травня 2016 року.

Свідоцтво про право власності на вказаний житловий будинок після смерті ОСОБА_3 позивачка не отримала у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа щодо належності цього майна спадкодавцю.

Постановою Державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області від 07 квітня 2017 року позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на згаданий житловий будинок з посиланням на відсутність правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцю.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкування є перехід прав і обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за законом або заповітом.

На підставі ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця.

Як убачається з ч. 5 ст. 1268 ЦК незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця лише з моменту державної реєстрації цього майна (ч. 2 ст. 1299 ЦК України).

Право власності на нерухоме майно може бути оформлене на ім`я особи, яка померла у разі наявності документів, які б підтвердили право власності на майно цієї особи. У випадку відсутності таких документів порушене питання вирішується у судовому порядку.

Відповідно до вимог ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутись до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, тобто зміна власника майна, що підлягає державній реєстрації, неможлива без перереєстрації права власності. Тому свідоцтво про право на спадщину є обов`язковим, коли об`єктом спадкування є нерухоме майно, що підлягає обов`язковій державній реєстрації.

Відповідно до роз`яснень даних у п. 23 постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 р., свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

За позивачкою слід визнати право власності на Ѕ частину житлового будинку, яка належала за життя ОСОБА_4 , а після її смерті успадкована її сином ОСОБА_3 , але не оформлений ним у встановленому законом порядку, за відсутності умов для видачі позивачці нотаріусом свідоцтва про право на спадщину на згаданий житловий будинок.

Вирішуючи цю справу, суд виходить з того, що в порядку спадкування за законом позивачка набула право власності на вказане спадкове майно, яке належало її чоловіку, який помер і не оформив його, а тому це перешкоджає видачі свідоцтва про право власності на спадщину.

Питання визначення належності цього майна має вирішуватись у судовому порядку, оскільки рішення суду буде правовстановлюючим документом для оформлення права на це майно.

Відтак, за позивачкою після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 слід визнати право власності на згаданий житловий будинок за законом.

Таким чином, заявлені позивачкою права підлягають визнанню, а пред`явлений позов - задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись статтями 259, 265, 268 ЦПК України,

вирішив:

позовну заяву задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 право власності на Ѕ частину житлового будинку з надвірними спорудами, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 23 грудня 2019 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного рішення шляхом подання в зазначений строк апеляційної скарги через Вишгородський районний суд Київської області.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт НОМЕР_5 виданий Вишгородським РВ ГУ МВС України в Київській області 21 травня 1997 року, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Катюжанська сільська рада Вишгородського району Київської області, знаходиться за адресою: Київська область, Вишгородський район, с. Катюжанка, вул. Біла, 40, код ЄДРПОУ 04359560.

Третя особа: ОСОБА_2 , проживає за адресою:

АДРЕСА_1

Дата ухвалення рішення11.12.2019
Оприлюднено25.12.2019
Номер документу86606489
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —363/80/18

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Рішення від 11.12.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 05.02.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

Ухвала від 15.01.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Чірков Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні