Рішення
від 17.12.2019 по справі 910/13467/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

17.12.2019Справа № 910/13467/19

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Євролаб" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Смайл Асистанс" простягнення 12 359,28 грн. Суддя Борисенко І.І.

Секретар судового засідання Холодна Н.С.

Представники сторін: згідно протоколу судового засідання.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до відповідача з вимогами про стягнення 12 359,28 грн. за договором про надання медичного обслуговування застрахованим особам від 16.10.2018 №196-18.

Ухвалою суду від 02.10.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи ухвалено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження. Судове засідання у справі призначено на 12.11.2019.

В судове засідання 12.11.2019 представник відповідача не з`явився, проте подав через загальний відділ діловодства суду клопотання про відкладення розгляду справи у порядку ст. 202 ГПК України.

Представник позивача заперечував проти задоволення клопотання про відкладення розгляду справи.

Суд розглянувши клопотання відповідача про відкладення судового засідання та заслухавши представника позивача, вирішив задовольнити клопотання та відклав судове засідання в порядку ст. 202 ГПК України до 03.12.2019.

В судове засідання 03.12.2019 представник відповідача знов не з`явився, проте подав через загальний відділ діловодства суду клопотання про відкладення розгляду справи у зв`язку зі вступом у справу нового представника та надання додаткового часу для ознайомлення з матеріалами справи, подання відзиву на позовну заяву та відповідних доказів.

Представник позивача заперечував проти задоволення клопотання про відкладення розгляду справи.

Суд розглянувши клопотання відповідача про відкладення судового засідання, заслухавши представника позивача, враховуючи, що адвокат Спасов М.С. замінений відповідачем через те, що постійний адвокат перебуває на лікуванні, вирішив задовольнити клопотання та відклав судове засідання в порядку ст. 202 ГПК України до 17.12.2019.

Відповідно до ст. 120 ГПК України судом вчинені дії для належного повідомлення відповідача про розгляд справи.

Ухвали суду про порушення провадження у справі та відкладення розгляду справи були надіслані за адресою місцезнаходження відповідача, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 01133, м. Київ, вул. Леоніда Первомайського, буд.11. літера А, офіс 22.

В матеріалах справи наявні рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, з якого вбачається, що відповідач отримував кореспонденцію суду 22.10.2019.

Отже, відповідач завчасно був повідомлений про місце, дату та час судових засідань, і у разі наміру подати відзив на позовну заяву, письмові пояснення, додаткові документи, мав достатньо часу для цього.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України визначено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

За приписами ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки відповідач не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, в зв`язку з чим справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 9 статті 165 ГПК України.

В судове засіданні 17.12.2019 року представник відповідача не з`явився, заяв, клопотань про відкладення розгляд справи не подав, представник позивача підтримав позовні вимоги та просив суд задовольнити позов.

Відповідно до ст. 240 ГПК України в судовому засіданні 17.12.2019 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

16 жовтня 2018 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Євролаб" (надалі - Заклад) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Смайл Асистанс" було укладено Договір №196-19 про надання медичного обслуговування застрахованим особам (надалі - Договір), згідно з п. 1.1. якого Договору ТОВ "Євролаб" як Виконавець (Позивач) приймав на себе зобов`язання надавати амбулаторно-поліклінічне та/або стаціонарне медичне обслуговування (надалі - медичні послуги) фізичним особам, клієнтам ТОВ "Смайл Асистанс", а ТОВ "Смайл Асистанс" як Замовник (Відповідач), зобов`язаний сплачувати вартість таких послуг згідно з умовами цього Договору.

Відповідно до п. 1.1-1.4 договору виконавець приймає на себе зобов`язання надавати амбулаторно-поліклінічне та/або стаціонарне медичне обслуговування (надалі - Медичні послуги) фізичним особам, є Клієнтами Замовника, а Замовник зобов`язаний сплачувати вартість послуг згідно з умовами цього Договору. Виконавець зобов`язується надавати Застрахованим особам Медичні послуги, якість яких відповідає стандартам та нормативно-правовим актам, які діють на території України і регулюють порядок надання таких послуг та їх якість. Перелік та вартість медичних послуг наведені в електронному прайс-листі, що розміщено за адресою: http://clinic.eurolab.ua/ru/pncelist/. Загальна сума Договору складає сумарну вартість наданих медичних послуг Пацієнтам впродовж дії даного Договору, згідно з рахунками-фактурами Виконавця.

Згідно з п. 2.1 договору, визначений порядок надання медичних послуг, відповідно до якого надавати медичні послуги Застрахованим особам у відповідності з наступними правилами: а) Обслуговування застрахованих осіб проводити виключно по гарантійному листу Замовника, в якому Замовник сповіщає Виконавця про прізвище, ім`я та по батькові застрахованої особи, види медичних послуг та/або лабораторних досліджень, які необхідно надати/провести Застрахованій особі. Послуги надаються виключно у випадку відсутності заборгованості з боку Замовника перед Виконавцем за раніше отримані медичні послуги. б) у випадку самостійного звернення Застрахованої особи до Виконавця за наданням йому медичних послуг/проведення лабораторних досліджень, послуги не надаються, Виконавець рекомендує Застрахованій особі самостійно звернутись до Замовника для надання необхідної інформації.

Відповідно до п. 2.2.3 договору медичні послуги надаються Виконавцем в обсягах, в складі і в межах визначених в заявці-вправленні.

Згідно з п. 2.2.6 договору після отримання від Виконавця інформації Замовник перевіряє відповідність обсягу Медичних послуг обсягу Медичних послуг, що визначений Договором страхування та телефонує Виконавцю і Застрахованій особі про визнання/не визнання наданих Медичних послуг такими, що відповідають умовам договору страхування.

Відповідно до п. 3.2.4 виконавець має право отримувати плату за медичні послуги, надані застрахованим особам в межах договорів страхування, та такі послуги, надання яких було узгоджене із замовником і порядку, визначеному цим договором.

Як визначено в п.п.4.1- 4.5 договору, виконавець веде облік звернень Застрахованих осіб Замовника й фактично наданих Медичних послуг. Щомісяця, не пізніше десятого числа кожного місяця наступного за звітним місяцем, Виконавець надає Замовнику акт прийому-передачі наданих послуг (надалі - Акт), які були надані Застрахованим особам Замовника відповідно до дійсного Договору. Акт повинен бути датований не пізніше останнього дня місяця, в якому надавалися послуги. В Акті зазначаються по кожній Застрахованій особі Замовника номер і серія картки Застрахованої особи, ПІБ, дата отримання, склад і вартість наданих Медичних послуг. Акт подається в письмовій формі, в двох примірниках, підписується і скріплюється печаткою Виконавця та є невід`ємною частиною даного Договору. Замовник протягом п`яти робочих днів від дня надання Акту і рахунків зобов`язаний підписати Акт і направити (повернути) Виконавцю один підписаний примірник Акту, або надати Виконавцю обґрунтовані зауваження відносно вартості та/або обсягів Медичних послуг. При відсутності протягом встановленого даним пунктом строку заперечень Замовника відносно обсягів і вартості послуг, Медичні послуги Виконавця вважаються прийнятими Замовником без заперечень і підлягають оплаті у встановлений даним Договором строк.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем на виконання умов договору, були надані відповідачу наступні акти: акт здачі-приймання (надання послуг) №ЕВ-000537 від 31.03.2019 на суму 2 935,71 грн., акт здачі-приймання (надання послуг) №ЕВ-000380 від 28.02.2019 на суму 6 021,00 грн., акт здачі-приймання (надання послуг) №ЕВ-000709 від 30.04.2019 на суму 1 700,00 грн., акт здачі-приймання (надання послуг) №ЕВ-000897 від 31.05.2019 на суму 1 055,00 грн.

Окрім того, в матеріалах справи наявні виставлені рахунки: № ЕВ-000175 від 28.02.2019 р. на суму 6021,00 грн.; № ЕВ-000270 від 31.03.2019 р. на суму 2 935,71 грн.; № ЕВ-000350 від 30.04. 2019 р. на суму 1700,00 грн.; № ЕВ-000428 від 31.05.2019 р. на суму 1055,00 грн.

Як встановлено судом, починаючи з лютого місяця 2019 року Відповідач не виконує обов`язку щодо оплати наданих медичних послуг у порядку і на умовах, визначених Договором, чим порушує п. 3.3.2., п.3.2.4. та п.5.6 Договору, на підставі чого у відповідача виникла перед позивачем заборгованість на загальну суму 11 711,71 грн.

01.07.2019 року ТОВ "Смайл Асистанс" гарантійним листом вих. № 01/07 від 01.07.2019р. (надалі - гарантійний лист) зобов`язалося оплатити виставлені рахунки у відповідні строки: рахунок №ЕВ-000175 до 16.07.2019 p., рахунок №ЕВ-000270 до 31.07.2019 p., рахунок №ЕВ-000350 до 13.08.2019 р, чим визнав борг, підтвердив свої зобов`язання та наміри щодо оплати.

Але фактично Відповідач не здійснив перерахування грошових коштів у встановлений в гарантійному листі строк.

01.08.2019 року з метою досудового врегулювання спору ТОВ Євролаб направив до ТОВ "Смайл Асистанс" лист вимогу №105/07/19 від 31.07.2019 р. з проханням виконати взяті на себе зобов`язання щодо оплати наданих медичних послуг.

Станом на 23.09.2019 Відповідач надані медичні послуги в розмірі 11 711,71 грн. не оплив.

Згідно з ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язань - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку (ч. 1 ст. 173 ГК України).

Згідно з частиною першою статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статті 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цих кодексів, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання то воно підлягає виконанню в цей строк.

Як встановлено судом, позивачем були надані медичні послуги за Договором, зокрема, на підставі чого позивачем, згідно умов укладеного договору направлялись відповідні акти здачі-приймання (надання послуг) відповідач, про що свідчить опис вкладення у цінний лист від 17.09.2019, 18.09.2019, а згідно з п. 4.5 договору замовник протягом п`яти робочих днів від дня надання Акту і рахунків зобов`язаний підписати Акт і направити (повернути) Виконавцю один підписаний примірник Акту, або надати Виконавцю обґрунтовані зауваження відносно вартості та/або обсягів Медичних послуг. При відсутності протягом встановленого даним пунктом строку заперечень Замовника відносно обсягів і вартості послуг, Медичні послуги Виконавця вважаються прийнятими Замовником без заперечень і підлягають оплаті у встановлений даним Договором строк.

Відповідачем акти не підписані, зауваження відносно вартості та/або обсягів Медичних послуг не висловлені, а отже при відсутності протягом встановленого даним пунктом строку заперечень Замовника відносно обсягів і вартості послуг, Медичні послуги Виконавця вважаються прийнятими Замовником без заперечень і підлягають оплаті у встановлений даним Договором строк.

Разом з тим, як встановлено, відповідач надав гарантійний лист вих. № 01/07 від 01.07.2019 р. (надалі - гарантійний лист), в якому зобов`язувався оплатити виставлені рахунки у відповідні строки: рахунок №ЕВ-000175 до 16.07.2019 p., рахунок №ЕВ-000270 до 31.07.2019, рахунок №ЕВ-000350 до 13.08.2019 р. чим підтвердив свої зобов`язання та наміри щодо оплати. Але фактично Відповідач не здійснив перерахування грошових коштів у встановлений в гарантійному листі строк.

Отже, позивачем, у відповідності із зазначеними вище Актами та Рахунками за Договором, було надано Пацієнту медичні послуги на загальну суму 11 711,71 грн.

Матеріали справи не містять доказів оплати відповідачем наданих послуг за умовами договору.

Зважаючи на встановлені обставини справи та приписи вищевикладених правових норм, а також оскільки на момент прийняття рішення доказів погашення заборгованості відповідач суду не представив, як і доказів, що спростовують вищевикладені обставини, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення 11 711,71 грн. основного боргу позивачем нормативно та документально доведені, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Крім того, позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача пені в розмірі 594,66 грн.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (ч.1 ст.230 ГК України).

Згідно з положеннями ст.546 Цивільного кодексу України, виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Згідно ч.1-2 статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Частиною 1 ст. 547 Цивільного кодексу України визначено, що правочин щодо забезпечення виконання зобов`язання вчиняється у письмовій формі.

У відповідності до умов договору, а саме п. 5.7 Договору Відповідач протягом чотирнадцяти банківських днів з моменту отримання оригіналів Рахунку та акту перераховує грошові кошти Позивачу на розрахунковий рахунок.

Згідно п. 6.4. договору у разі прострочення оплати за надані медичні послуги Замовник (Відповідач) сплачує Виконавцю (Позивачу) пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла на день прострочення, від суми неоплачених послуг за кожен день прострочення, включаючи день платежу.

Відповідно до ст.232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Преамбулою Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань" передбачено, що цей Закон регулює договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань. Суб`єктами зазначених правовідносин є підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та господарювання, а також фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності.

Згідно статей 1, 3 цього Закону платники грошових коштів за прострочення платежу сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за погодженням сторін. Зазначений розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня.

Оскільки заявлений позивачем до стягнення розмір пені є арифметично вірним, відповідає вимогам чинного законодавства та положенням договору, позовна вимога про стягнення з відповідача пені в розмірі 594,66 грн. також підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та 3% річних в порядку статті 625 ЦК України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Суд вважає обґрунтовані вимоги позивача про стягнення 3% річних в заявленому розмірі 52,91 грн.

Оскільки позивачем надано належні докази, які б у своїй сукупності надавали змогу дійти висновку про наявність обставин справи, які входять до предмету доказування, суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями ст.ст. 129, 233, 238, 250-252, Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Євролаб" задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Смайл Асистанс" (01133, м. Київ, вул. Леоніда Первомайського, буд. 11, літера А, офіс 22, ідентифікаційний код 39790906) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Євролаб" (08130, Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Чайки, вул. В. Чайки, буд. 16, ідентифікаційний код 33103356) 11 711 (одинадцять тисяч сімсот одинадцять) грн. 71 коп. основного боргу, 594 (п`ятсот дев`яносто чотири) грн. 66 коп. пені, 52 (п`ятдесят дві) грн. 91 коп. 3% річних, 1 921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп. судового збору.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку та в строки, встановлені ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено 20.12.2019

Суддя І.І. Борисенко

Дата ухвалення рішення17.12.2019
Оприлюднено26.12.2019
Номер документу86612510
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/13467/19

Постанова від 06.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 17.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 02.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні