Ухвала
від 24.12.2019 по справі 361/9066/19
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/9066/19

Провадження № 1-кс/361/2796/19

24.12.2019

У Х В А Л А

24 грудня 2019 року м. Бровари

Слідчий суддя Броварського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши вприміщенні судуклопотання слідчого СВ Броварського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111130000171від 19 квітня 2019 року, -

в с т а н о в и в:

24 грудня 2019 року слідчий СВ Броварського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Броварського міськрайонного суду Київської області з клопотанням, погоджене прокурором Броварської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , щодо проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві власності належить ТОВ «УСПОТ ЛТД», код ЄДРПОУ: 20072763 з метою відшукання та вилучення речей, а саме: машин, механізмів, установок підвищеної небезпеки для здійснення господарської діяльності щодо автомобільних паливно-заправних станцій, цистерн (резервуарів) для зберігання паливних матеріалів, паливо, яке міститься в цистернах (резервуарах), заправну колонку, електронасосні агрегати та інші машини, механізми, устаткування підвищеної небезпеки за допомогою яких здійснюється роздрібна торгівля паливом, грошові кошти та товарні чеки видані за наслідками здійснення незаконної господарської діяльності, а також документи, які підтверджують право на експлуатацію вищевказаного майна та/або містять інформацію щодо отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, журнали проходження інструктажів з техніки безпеки тощо.

Із клопотання вбачається, що невстановлені особи здійснюють діяльність з реалізації паливно-мастильних матеріалів та скрапленого газу без дозвільних документів на територіях міста Бровари та Броварського району.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, земельна ділянка, що розташована за адресою: Київська область, Броварський район,

с. Требухів, вул. Броварська, 56 належить ТОВ «УСПОТ ЛТД», код ЄДРПОУ: 20072763.

Згідно інформаційної системи «Реєстр дозволів», перейшовши за посиланням http://dozvil.ndiop.kiev.ua/dozvil/search в графу пошуку за кодом ЄДРПОУ введено зазначений код ТОВ «ОСВ ЛЮКС», але система видала помилку із зазначенням, що дозволи не знайдено. Тобто ТОВ «ОСВ ЛЮКС» код ЄДРПОУ: 39986783, дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки не видавались.

Крім того згідно Єдиного державний реєстру суб`єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, з яким є можливість ознайомитися за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/383525.html, ТОВ «ОСВ ЛЮКС» код ЄДРПОУ: 39986783, вказаних ліцензій не отримувало.

Слідчим в клопотанні зазначено, що є всі підстави вважати, що особи, які здійснюють свою діяльність за допомогою вказаного заправного модуля, здійснюють її нелегально, без передбаченої відповідними нормативними актами дозвільної документації, тобто існує реальна загроза для життя та здоров`я людей або настання інших тяжких наслідків, внаслідок функціонування АЗГС яка знаходиться за адресою: Київська область, Броварський район, с.Требухів, вул. Броварська, 56.

Просить надатидозвіл напроведення обшукуз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушення,майна,яке булоздобуте врезультаті вчиненнякримінального правопорушення,документів,грошових коштів,а такожпечаток,документів велектронному вигляді,електронних накопичувачівінформації,чорнових записів,чорнових бухгалтерськихдокументів,мобільних телефонів,комп`ютерної техніки,що міститьна магнітнихносіях доказовуінформацію уданому кримінальномупровадженні таінші предметита документи,що свідчатьпро вчиненнявказаного кримінальногоправопорушення тамають значеннядля встановленняістини уході проведеннядосудового розслідуванняз подальшимвилученням вищепереліченого.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Згідно зчастинами першою,другою статті234КПК України,обшук проводитьсяна підставіухвали слідчогосудді зметою виявленнята фіксаціївідомостей прообставини вчиненнякримінального правопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте врезультаті йоговчинення,встановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб.На виконаннявимог ч.3ст.234КПК України,у разінеобхідності провестиобшук слідчийабо прокурорзвертається дослідчого суддіз відповіднимклопотанням,яке повинномістити:найменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер; короткийвиклад обставинкримінального правопорушення,у зв`язкуз розслідуваннямякого подаєтьсяклопотання; правовукваліфікацію кримінальногоправопорушення ззазначенням статті(частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; підставидля обшуку; житлочи іншеволодіння особиабо частинужитла чиіншого володінняособи,де плануєтьсяпроведення обшуку; особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться; індивідуальніабо родовіознаки речей,документів,іншого майнаабо осіб,яких плануєтьсявідшукати,а такожїхній зв`язокіз вчиненимкримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

За змістом ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотання про обшук, якщо слідчий не доведе наявності достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі й документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, відшукувані речі, документи знаходяться у зазначеному клопотанні володінні особи, за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

В ході розгляду клопотання встановлено, відповідно до наданого витягу з ЄРДР, 06 вересня 2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про те, що невстановлені особи здійснюють діяльність з реалізації паливно-мастильних матеріалів та скрапленого газу без дозвільних документів на територіях міста Бровари та Броварського району за заявою ОСОБА_5 від 27 серпня 2019 року, хоча в самому клопотанні слідчим зазначено іншу дату, а саме, 19 квітня 2019 року.

За вказаним фактом в кримінальному провадженні № 42019111130000171здійснюється досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Першочерговою вимогою до змісту клопотання про надання дозволу на проведення обшуку згідно вимог п. 2 ч. 3 ст. 234 КПК України, є те, що клопотання повинно містити в собі короткий виклад обставин вчиненого кримінального правопорушення у зв`язку з розслідуванням якого надається це клопотання. Однак, як видно із копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінального провадження №42019111130000171 фабула кримінального правопорушення внесеного до ЄРДР за ч. 1 ст. 272 КК України фактично містить в собі фабулу ст. 164 КУпАП, а саме, провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

Крім того, в порушення вимог п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, клопотання слідчого не містить і відомостей про індивідуальні, родові ознаки речей, документів які планується відшукати у приміщенні за вказаною адресою, а також в клопотанні слідчого не зазначено який зв`язок із кримінальним правопорушенням передбаченим ч. 1 ст. 272 КК України мають перераховані документи та речі.

Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 07.07.2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей, тобто відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції. Аналогічна позиція Європейського суду з прав людини міститься і в рішенні від 15.07.2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», тому на думку слідчого судді вказана обставина є також однією з підстав для відмови у задоволенні клопотання про надання дозволу на обшук.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що в задоволенні клопотання слід відмовити, оскільки слідчим не доведено підстав для задоволення клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

Керуючись ст.ст. 234-235, 309 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в :

У задоволенні клопотання слідчого СВ Броварського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111130000171 від 19 квітня 2019 року - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86622810
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019111130000171від 19 квітня 2019 року

Судовий реєстр по справі —361/9066/19

Ухвала від 09.10.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 11.09.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 11.08.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 01.04.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 24.03.2020

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні