Рішення
від 27.12.2019 по справі 904/5053/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.12.2019м. ДніпроСправа № 904/5053/19

за позовом Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради

до Східної міжрегіональної філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ-Ресурси"

про стягнення 39 485,40 грн.

Суддя Юзіков С.Г.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просить стягнути з Відповідача 34 532,26 грн. - боргу з орендної плати за період з 01.09.18р. по 08.02.19р., 4 953,14 грн. - пені мотивуючи порушенням Відповідачем договірних зобов`язань в частині оплати.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 05.11.19р. Справу №904/5053/19 призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами. Заперечень щодо порядку розгляду справи від сторін не надходило. Судом зобов`язано: Відповідача, протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, надати відзив на позовну заява; Позивача, протягом 5 днів з дня одержання відзиву, надати відповідь на відзив.

Про вирішення спору сторони повідомлялися належно, про повідомлення Позивача свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, Відповідач повідомлявся судом на адресу, вказану в позові та ЄДР, хоча на адресу суду повернулося поштове відправлення №4930010434418 з відміткою поштової установи "адресат не найден".

Судом зроблено витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, з якого вбачається, що місцезнаходженням Відповідача є адреса зазначена у позовній заяві.

Пунктами 110, 116, 117 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.09р. № 270 передбачено, що у разі коли адресат не з`явився за одержанням реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу протягом трьох робочих днів після доставки першого повідомлення про надходження зазначеного поштового відправлення, поштового переказу, йому під розписку вручається повторне повідомлення (крім повторних повідомлень про надходження рекомендованих поштових відправлень). У разі невручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" з поважних причин рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення. Поштові відправлення, поштові перекази повертаються об`єктом поштового зв`язку відправнику у разі його письмової заяви, письмової відмови адресата від одержання чи закінчення встановленого строку зберігання.

Оскільки ухвали суду, про відкриття провадження у справі направлялася Відповідачеві на адресу, вказану в позові та ЄДР суд вважає, що Відповідач належним чином повідомлявся про вирішення спору судом і, лише у силу нехтування своїми правами на одержання поштового відправлення (фактично відмовившись від одержання поштового відправлення), Відповідач не одержав ухвали суду, чим позбавив себе можливості захисту від вимог Позивача.

Крім того, на офіційному сайті Судова влада України, судом розміщено повідомлення для Відповідача про розгляд справи №904/5053/19.

Всупереч вимог суду, викладених в ухвалі суду від 05.11.19р. Відповідач відзив на позовну заву не надав, у зв`язку із чим, керуючись ч. 9 ст. 165 ГПК України, справа розглядається за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

10.08.18р. Сторонами укладено Договір №367-ДРА/18 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста (далі Договір), за п.1.1. якого з метою ефективного використання комунального майна Орендодавець (Позивач) на підставі рішення міської ради від 21.03.07 №41/11 зі змінами та доповненнями передає, а Орендар (Відповідач) приймає у строкове платне користування комунальне нерухоме майно нежитлові вбудовані приміщення (об`єкт оренди) загальною площею 77,1 кв.м (у т.ч. місця загального користування 21,1 кв.м), розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Воскресенська, 15 Б, на першому та другому поверхах 2-поверхової будівлі, вартість яких, згідно з незалежною оцінкою становить 717 081.,0 грн., без ПДВ, що перебувають на балансі КП "Теплоенерго" Дніпровської міської ради, для розміщення офісу.

Використання об`єкту оренди не за цільовим призначенням забороняється.

Орендар вступає у строкове платне користування об`єктом оренди з дати підписання сторонами цього Договору та акта приймання-передачі об`єкта оренди (п.2.2. Договору).

Розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку і порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженою міською радою (п.3.1. Договору).

У п. 3.2. Договору сторони погодили, що розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід`ємною частиною цього Договору, становить 89 00,77 грн. без ПДВ/базова за липень місяць 2018 рік/.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується Орендарем на рахунок балансоутримувача.

Орендна плата за перший місяць оренди визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць до останнього числа першого місяця оренди, починаючи з серпня 2018 року.

У платіжному дорученні обов`язково зазначити номер Договору оренди, дату укладення та назву Орендаря.

Відповідно до п.3.3. Договору за користування об`єктом оренди Орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 70 % від загальної суми орендної плати у розмірі 6230,54 грн. до загального фонду міського бюджету;

- 30 % від загальної суми орендної плати у розмірі 2670,23 грн. на рахунок балансоутримувача об`єкта оренди.

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць (п.3.4. Договору).

Орендна плата сплачується Орендарем щомісяця у термін не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, і не залежить від наслідків господарської діяльності Орендаря.

Орендна плата сплачується Орендарем за весь час фактичного використання об`єкта оренди до дати підписання акта приймання-передачі об`єкта оренди, включно (п.3.5. Договору).

Орендар зобов`язаний своєчасно та у повному обсязі сплачувати орендну плату за весь час фактичного використання об`єкта оренди до дати підписання акта приймання-передачі об`єкта оренди, включно (п.5.2. Договору).

За несвоєчасну сплату суми орендної плати Орендар зобов`язаний сплатити пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочення платежу у співвідношенні, визначеному у п.3.3. цього Договору (п.9.2. Договору).

Цей Договір діє: з 10 серпня 2018р. до 08 серпня 2021р. включно (п.10.1. Договору).

На виконання умов Договору, 10.08.18р. об`єкт оренди Відповідач прийняв у користування за актом приймання-передачі.

Згідно з актом приймання-передачі від 10.08.18р. нежитлові вбудовані приміщення загальною площею 77,1 кв.м (у т.ч. місця загального користування 21,1 кв.м), що перебувають на балансі КП "Теплоенерго" Дніпровської міської ради, за адресою: м. Дніпро, вул. Воскресенська, 15 Б Позивач передав у оренду Відповідачеві.

За даними Позивача, не спростованими Відповідачем, останній не у повному обсязі виконував свої зобов`язання з внесення орендної плати, у зв`язку з чим, за період з 01.09.18р. по 08.02.19р., у нього виник борг у розмірі 34 532,26 грн. Згідно з довідкою Позивача, 14.09.18р. Відповідач сплатив за договором 4 421,67 грн.

08.02.19р. об`єкт оренди повернуто за актом приймання-передачі.

З посиланням на п.9.2. Договору, на прострочений борг Відповідача, Позивач нарахував пеню у розмірі 4 953,14 грн. за період прострочки з 21.10.18р. по 31.10.19р., нарахування проводилося за кожен місяць окремо

Наведені обставини стали причиною звернення Позивачем з позовом та є предметом спору у даній справі.

Предметом доказування у даній справі є виникнення (існування) зобов`язань, наявність боргу з орендної плати, обґрунтованість нарахування штрафних санкцій.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької діяльності.

Згідно з ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов`язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Частиною 1 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що орендар за користування об`єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом (ч. 1 ст. 193 ГК України).

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ст. 530 ЦК України).

Договір є обов`язковим для виконання сторонами (ст. 629 ЦК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно зі ст. 216-217, 230-231 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання, шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 74, 77 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Статтею 76 ГПК України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Згідно із ст. 78, 79 ГПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Статтею 86 ГПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідач не надав суду доказів відсутності боргу чи контррозрахунку стягуваної суми, доводи Позивача не спростував.

З урахуванням наведених вище доказів (Договору, актів приймання-передачі, довідки про орендну оплату), наданих Позивачем, доводи Позивача про наявність у Відповідача боргу з орендної плати, суд визнає обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи.

Перевіривши розрахунки Позивача, окремо за кожен місяць, господарським судом встановлено, що розрахунок пені Позивачем проведено неправильно, строк оплати за листопад 2018р. настав 15.12.18р., а оскільки ця дата припала на вихідний день, строк оплати переноситься на перший наступний робочий день - 17.12.18р., відповідно, прострочення Відповідача почалося з 18.12.18р.

Отже, пеня за весь період прострочки становить 4 940,23 грн.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню, до стягнення належать: 34 532,26 грн. - боргу з орендної плати, 4 940,23 грн. - пені, у решті позову слід відмовити.

Згідно зі ст. 129 ГПК України господарські витрати у справі слід покласти на сторін, пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст. 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 233, 238, 240, 241, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради до Східної міжрегіональної філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ-Ресурси" про стягнення 39 485,40 грн. - задовольнити частково.

Стягнути з Східної міжрегіональної філії Державного підприємства Міністерства внутрішніх справ України "Інформ-Ресурси", 49000, м. Дніпро, вул. Червона, 20 а (код 41808173) на користь Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради, 49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 75 (код 37454258) 34 532,26 грн. - боргу з орендної плати, 4 940,23 грн. - пені, 1 920,37 грн. - судового збору.

У решті позову відмовити.

Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складене 27.12.2019

Суддя С.Г.Юзіков

Дата ухвалення рішення27.12.2019
Оприлюднено28.12.2019
Номер документу86657927
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 39 485,40 грн

Судовий реєстр по справі —904/5053/19

Судовий наказ від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Рішення від 27.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 05.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні