Рішення
від 27.12.2019 по справі 133/2498/19
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 133/2498/19

27.12.19

КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

в складі головуючого судді Сєчко В.Л.

з участю секретаря Паращенко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Козятині

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сестринівської сільської ради Козятинського району Вінницької області та Пузирківської сільської ради Козятинського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування , -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернулася в суд з позовом до Сестринівської сільської радипро визнання в порядку спадкування за заповітом право на земельну частку (пай) розміром 3,2 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), на території Пузирківської сільської ради Козятинського району Вінницької області.

Свої вимоги мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка на день своєї смерті проживала та була зареєстрована по АДРЕСА_1 . Після її смерті відкрилася спадщини на земельну частка (пай) розміром 3,2 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Пузирківської сільської ради Козятинського району Вінницької області. На випадок своєї смерті спадкодавець залишила заповіт, посвідчений 22 квітня 2000 року секретарем Сестринівської сільської ради за реєстром № 22, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося, у тому числі все те, що буде належати їй на день смерті заповіла позивачеві. Заповіт не змінено та не скасовано. Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині, згідно ст. 1241 ЦК України, не має.

Спадщину після смерті ОСОБА_2 позивач прийняла, як спадкоємець за заповітом, відповідно до вимог ст. 549 ЦК УРСР (що діяв на час відкриття спадщини), оскільки фактично вступила в управління та володіння спадковим майном в шестимісячний строк після смерті ОСОБА_2 .. Крім того, звернулася з відповідною заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Козятинського районного нотаріального округа Безбаха Ю.А.. Однак оформити свої спадкові права стосовно земельної частки (паю), що входить до складу спадкового майна, вона не може, тому що відсутній правовстановлюючий документ на землю, а саме - державний акт або сертифікат про право на земельну частку (пай). В зв`язку з цим приватний нотаріус видав їй постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Вирішення питання про успадкування нею земельної ділянки можливе лише в судовому порядку.

Позивач та її представник в судове засідання не з`явилися, представник позивача - адвокат Юрченко І.О. подала суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує, справу просить розглянути у відсутності позивача та його представника.

Представник відповідача - ОСОБА_3 голова в судове засідання не з`явився, подав суду заяву в якій позовні вимоги визнає повністю, просить слухати справу у його відсутності.

Представник відповідача - ОСОБА_4 голова в судове засідання не з`явився, подав суду заяву в якій позовні вимоги визнає повністю, просить слухати справу у його відсутності.

З`ясувавши обставини справи і дослідивши докази суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 (а.с.7). На день смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, до складу якого входить право на земельну частка (пай) розміром 3,2 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Пузирківської сільської ради Козятинського району Вінницької області. На випадок своєї смерті спадкодавець залишила заповіт, посвідчений 22 квітня 2000 року секретарем Сестринівської сільської ради за реєстром № 22, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося, у тому числі все те, що буде належати їй на день смерті заповіла позивачеві ОСОБА_1 (а.с.8).

Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняла позивач, як спадкоємиць за заповітом, відповідно до вимог ст.549 ЦК УРСР (що діяв на час відкриття спадщини), яким визначалося, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном протягом шести місяців від дня відкриття спадщини. Оскільки, позивач фактично вступила в управління та володіння спадковим майном в шестимісячний строк після смерті ОСОБА_2 , що підтверджено відповідною довідкою сільської ради, ОСОБА_1 вважається такою, що спадщину прийняла (а.с.10).

Позивач звернулася з відповідною заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Козятинського районного нотаріального округа Безбаха Ю.А. Оформити спадкові права стосовно земельної частки (паю), що входить до складу спадкового майна, позивач не може, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на землю, а саме - державний акт або сертифікат про право на земельну частку (пай), відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 30.08.2019 (а.с.11).

Відповідно до повідомлення головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області (відділ у Козятинському районі) на підставі розпорядження Козятинської райдержадміністрації №237 від 01.07.1997 року на ім`я ОСОБА_2 було оформлено та видано сертифікат серії ВН № 0294915 від 30.07.1997 року, зареєстрований за №292, на право на земельну частку (пай) площею 3.2 умовних кадастрових гектара на території Пузирківської сільської ради (а.с.12).

Відповідно до розпорядження голови Козятинської РДА від 22.03.2005 року за № 130 п.3 - спадкоємцям померлих громадян державні акти на право власності на земельну ділянку видати після оформлення спадщини (а.с.13). ОСОБА_2 була включена до списку померлих громадян (Додаток №2), яким не видаються державні акти на право власності на землю на території Пузирківської сільської ради (а.с.14-15).

За змістом ст. 25 Закону України Про сільськогосподарську кооперацію та ст. 3 Указу Президента України Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва передбачалося, що право на земельну частку (пай) та право на земельну ділянку, яка виділена в натурі (на місцевості), можуть бути об`єктом спадкування.

Відповідно до роз`яснень Постанови Пленуму Верховного Суду України від 6 квітня 2004 р. № 7 (з відповідними змінами) Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю. Член КСП, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Згідно ст.548 ЦК Української РСР для прийняття спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини. Оскільки, ОСОБА_2 померла, право на належне їй майно має позивач, як спадкоємець за заповітом, а тому суд приходить до висновку, що позивач набула право на земельну частку (пай) розміром 3.2 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), на території Пузирківської сільської ради Козятинського району Вінницької області.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 548, 549 ЦК Української РСР, ст.ст. 259, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити. Визнати за ОСОБА_1 , в порядку спадкування за заповітом право на земельну частку (пай) розміром 3.2 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), на території Пузирківської сільської ради Козятинського району Вінницької області, право на яку мала ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення до Вінницького апеляційного суду через Козятинський міськрайонний суд Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Сестринівська сільська рада Козятинського району Вінницької області, знаходиться за адресою: вул. Грушевського, 18 с. Сестринівка Козятинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 04328424.

Відповідач: Пузирківська сільська рада Козятинського району Вінницької області, знаходиться за адресою: вул. Центральна, 11 с. Пузирки Козятинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 04328401.

Повне судове рішення складене 27.12.2019.

Суддя - підпис - В.Л. Сєчко

З оригіналом вірно. Суддя Секретар

Дата документу 27.12.19

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення27.12.2019
Оприлюднено27.12.2019
Номер документу86658780
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/2498/19

Рішення від 27.12.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 04.12.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні