Ухвала
від 27.12.2019 по справі 2/31
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

"27" грудня 2019 р. Справа №2/31

Господарський суд Рівненської області у складі: суддя Романюк Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Стафійчук К.В.,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" про заміну сторони її правонаступником у справі

за позовом Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", в особі Філії "Центральне регіональне управління" Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит"

до фізичної особи - підприємця Семенчук Ольги Анатоліївни

про стягнення в сумі 1203193 грн. 96 коп.

За участю представників сторін:

від позивача: представник не з`явився;

від відповідача: представник Сорока В.Г. (ордер серія РН-450 № 55 від 26.12.2019 р.);

від заявника: представник Оверчук О.М. (довіреність б/н від 24.12.2019 р.).

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Рівненської області від 13.05.2008 р. (суддя Савченко Г.І.) у справі № 2/31 позов Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", в особі Філії "Центральне регіональне управління" Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" задоволено частково, стягнуто з фізичної особи - підприємця Семенчук Ольги Анатоліївни на користь позивача Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", в особі Філії "Центральне регіональне управління" Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" - 850000 (вісімсот п`ятдесят тисяч) грн. 00 коп. заборгованості по кредиту, 306241 (триста шість тисяч двісті сорок одна) грн. 66 коп. заборгованості по відсотках, 39987 (тридцять дев`ять тисяч дев`ятсот вісімдесят сім) грн. 62 коп. пені, (всього 1196229 (один мільйон сто дев`яносто шість тисяч двісті двадцять дев`ять) грн. 28 коп.). В решті позову відмовлено. Стягнуто з фізичної особи - підприємця Семенчук Ольги Анатоліївни на користь позивача Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", в особі Філії "Центральне регіональне управління" Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" - 11962 (одинадцять тисяч дев`ятсот шістдесят дві) грн. 29 коп. витрат по державному миту, 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

26.05.2008 року господарським судом на виконання рішення суду від 13.05.2008 року у справі № 2/31 видано відповідні накази.

20.12.2019 року на адресу господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" надійшла заява, відповідно до якої останнє просить суд замінити Публічне акціонерне товариство "Банк "Фінанси та кредит", як Позивача та Стягувача по справі № 2/31, його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос".

В обґрунтування поданої заяви, ТОВ "Фінансова компанія "Геліос" посилається на те, що 02.10.2019 року між ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" та ТОВ "Фінансова компанія "Геліос" було укладено Договір про відступлення прав вимоги, відповідно до п. 1 якого, в порядку та на умовах визначених цим договором, банк відступає новому кредитору належні банку, а новий кредитор, набуває права вимоги банку до позичальників, заставодавців (іпотекодавців), поручителів, зазначених у додатках № 1 до цього договору.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 23.12.2019 року прийнято справу № 2/31 до провадження та розгляд заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" про заміну сторони її правонаступником призначено на "26" грудня 2019 р.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 26.12.2019 року за клопотанням представника відповідача в судовому засіданні оголошено перерву до "27" грудня 2019 р.

Представник позивача в судове засідання 27.12.2019 року не з`явився.

Частиною 3 статті 334 ГПК України встановлено, що неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За таких обставин, враховуючи що неявка представника позивача не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду заяви, суд дійшов висновку розглянути заяву про заміну сторони її правонаступником за відсутності представника Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", в особі Філії "Центральне регіональне управління" Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит".

Розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" про заміну сторони її правонаступником, суд встановив наступне.

02.10.2019 року між Публічним акціонерним товариством "Банк "Фінанси та Кредит" (Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" (Новий кредитор) укладено Договір про відступлення прав вимоги (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору, за цим Договором в порядку та на умовах, визначених цим договором, Банк відступає Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор, набуває права вимоги Банку до позичальників, заставодавців (іпотекодавців), поручителів зазначених у Додатку № 1 до цього договору, надалі за текстом - "Боржники", включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов`язки Боржників, за кредитними договорами (договорами про надання кредиту (овердрафту)), договорами поруки, договорами іпотеки (іпотечними договорами), договорами застави, з врахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно реєстру у Додатку № 1 до цього Договору, надалі за текстом - "Основні договори", надалі за текстом - "Права вимоги". Новий кредитор сплачує Банку за Права вимоги грошові кошти у сумі та у порядку, визначених цим Договором. Сторони домовились, що Права вимоги включають всі права вимоги за кредитними договорами, договорами забезпечення, а також всі похідні вимоги з цих договорів або такі, що випливають з них, в тому числі, але не виключно: вимоги по нарахуванню та стягненню процентів, неустойки, штрафів, індексу інфляції, трьох відсотків річних та/або збитків, вимоги по застосуванню наслідків реституції при недійсності правочинів, вимоги по отриманню коштів від реалізації заставного та іншого майна боржників, вимоги, які випливають з розірвання та/або визнання недійсним договорів, права, що випливають із судових справ, у тому числі справ про банкрутство, виконавчих проваджень, в тому числі щодо майна, яке не було реалізоване на торгах та не було передано стягувачу (Банку) в погашення боргу до укладення цього Договору, мирових угод, договорів з арбітражними керуючими, охоронними організаціями, права кредиторів, права участі в колегіальних органах, в тому числі в комітеті кредиторів тощо.

Згідно з п. 4 Договору, сторони домовились, що за відступлення Прав вимоги за Основними договорами, відповідно до цього Договору та майнових прав за Договором купівлі - продажу майнових прав, укладеним Банком і Новим кредитором 02.10.2019 року, Новий кредитор сплачує Банку грошові кошти в межах оплати вартості Прав вимоги за цим Договором та майнових прав Договором купівлі - продажу майнових прав, укладеним між Банком і Новим кредитором 02.10.2019 року, всього в сумі 1 757 159,85 грн (один мільйон сімсот п`ятдесят сім тисяч сто п`ятдесят дев`ять гривень 85 коп) (далі - "Ціна відступлення (купівлі - продажу)"). Ціна відступлення (купівлі - продажу) сплачена Новим кредитором Банку до укладення цього Договору на підставі протоколу електронних торгів № UKR 2019-03 від 14.08.2019, переможцем яких став Новий кредитор.

Цей договір набуває чинності з дати його підписання Сторонами і скріплення відтисками печаток сторін (у випадку використання юридичними особами у своїй діяльності печатки). Будь - які зміни та доповнення до цього договору є чинними за умови підписання їх сторонами і скріплення відтисками печаток сторін (за наявності).

Вказаний Договір підписаний повноважними представниками сторін та скріплено відбитками печаток останніх.

Як вбачається із Реєстру кредитних договорів, права вимоги за якими відступаються, та боржників за такими договорами (додаток № 1 до договору про відступлення прав вимоги від 02.10.2019 року) до нового кредитора перейшло право вимоги до боржника - ФОП Семенчук Ольги Анатоліївни за договором № 44-05/06, 850 000,00 грн - залишок по тілу кредиту, в гривні (по курсу на 02.10.2019), 3 849 693,35 грн - залишок по відсоткам, валюта кредиту, 3 849 693,35 грн - залишок по відсоткам, гривня (по курсу на 02.10.2019), 6 354 803,11 грн - залишок по пеням і штрафам.

Оригінали зазначених Договорів з додатками досліджено судом в судовому засіданні.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Згідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 516 ЦК України визначено, що заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Судом встановлено, що заявник просить замінити стягувача з Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос", яке на підставі договору про відступлення прав вимоги стало новим кредитором у зобов`язанні, що виникло з кредитного договору.

Статтею 1054 ЦК України визначено за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору. Особливості регулювання відносин за договором про надання споживчого кредиту встановлені законом.

За приписами ст. 52 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно з ст. 334 ГПК України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 242 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

З огляду на зазначене, враховуючи, що на підставі договору про відступлення прав вимоги від 02.10.2019 року право вимоги до фізичної особи - підприємця Семенчук Ольги Анатоліївни, що належало Публічному акціонерному товариству "Банк "Фінанси та Кредит", перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос", суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" про заміну сторони її правонаступником з Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", в особі Філії "Центральне регіональне управління" Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос".

Керуючись ст.ст. 52, 232 - 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" про заміну сторони її правонаступником задовольнити.

2. Замінити сторону її правонаступником, а саме: Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит", в особі Філії "Центральне регіональне управління" Відкритого акціонерного товариства "Банк "Фінанси та Кредит" (04050, м. Київ, вул. Січових Стрільців, 60, код ЄДРПОУ 09807856) його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Геліос" (04071, м. Київ, вул. Нижній Вал, буд. 7-9, код ЄДРПОУ 42322556).

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно - західного апеляційного господарського суду, через місцевий суд, що її постановив або безпосередньо до апеляційного суду, протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали суду складено та підписано "27" грудня 2019 року.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Романюк Р.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення27.12.2019
Оприлюднено02.01.2020
Номер документу86660373
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/31

Ухвала від 27.12.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Романюк Р.В.

Ухвала від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Скрипничук Iван Васильович

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 13.04.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Колубаєва В.О.

Ухвала від 26.03.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Колубаєва В.О.

Ухвала від 12.06.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Михайлюк С.І.

Ухвала від 25.05.2012

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Михайлюк С.І.

Судовий наказ від 19.03.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Савченко Г. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні