Ухвала
від 25.09.2019 по справі 752/9957/17
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/9957/17

Провадження № 6/752/677/19

У Х В А Л А

25.09.2019 року Голосіївський районний суд міста Києва в складі:

головуючого судді Колдіна О.О.,

за участю секретаря Петрова Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО про заміну стягувача, -

в с т а н о в и в:

Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО звернулося до суду із заявою про заміну стягувача у справі за заявою Публічного акціонерного товариства КИЇВЕНЕРГО про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за надані послуги з ОСОБА_1 .

Заява обґрунтована тим, що 19.05.2017 у даній справі було видано судовий наказ, відповідно до якого задоволено вимоги ПАТ КИЇВЕНЕРГО , присуджено до стягнення з боржника - ОСОБА_1 суму заборгованості за надані послуги з центрального опалення у розмірі 9 551,91 гривень, суму заборгованості за постачання гарячої води у розмірі 15 020.14 гривень, 3% річних та інфляційну складову боргу у розмірі 4 897,01 гривень та судові витрати.

На день розгляду заяви судове рішення набрало законної сили, однак фактичне його виконання не відбулось.

11 жовтня 2018 року між ПАТ КИЇВЕНЕРГО та КП виконавчого органу Київради (КМДА) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО було укладено договір про відступлення права вимоги (цесії) №603-18 та №602-18, відповідно до умов яких ПАТ КИЇЕНЕРГО відступило, а КП виконавчого органу Київради (КМДА) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО набуло право грошової вимоги до боржника з оплати спожитих до 01.04.2017 послуг (основний борг, в тому числі той, що є предметом судового розгляду та/або підтверджений судовим рішення (судовими рішеннями) як такий, що підлягає стягненню із споживача, також будь-яких інших, передбачених договорами та чинним законодавством Додаткових грошових зобов`язань (неустойка (штраф, пеня), 3% річних, інфляційні нарахування судові витрати, витрати, пов`язані з отриманням боргу та примусовим стягненням та будь - які інші без виключень та обмежень), в тому числі визначені рішеннями суду. На підставі вказаних договорів КП виконавчого органу Київради (КМДА) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО набуло права вимоги до боржника ОСОБА_1 . Заявник просить суд замінити стягувача у даній справі, оскільки відбулась заміна кредитора.

Учасники справи (їх представники) у судове засідання не з`явилися, про місце, дату та час розгляду заяви повідомлені належним чином у відповідності до вимог закону, причини неявки суду невідомі.

Враховуючи викладене, на підставі частини 3 статті 442 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу у відсутність учасників справи.

Дослідивши зміст заяви та матеріали справи, суд вважає, що заява КП виконавчого органу Київради (КМДА) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Як встановлено судом, 19.05.2017 Голосіївським районним судом м. Києва було задоволено заяву ПАТ КИЇВЕНЕРГО про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за надані послуги з ОСОБА_1 та стягнуто з боржника суму заборгованості за послуги з центрального опалення, постачання гарячої води, 3% річних, інфляційні втрати та судові витрати у справі.

З поданих до суду матеріалів убачається, що 11.10.2018 між ПАТ КИЇВЕНЕРГО та КП виконавчого органу Київради (КМДА) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО було укладено договір про відступлення права вимоги (цесії) № 603-18 та № 602-18, відповідно до умов яких ПАТ КИЇЕНЕРГО відступило, а КП виконавчого органу Київради (КМДА) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО набуло право грошової вимоги до ОСОБА_1 з оплати спожитих до 01.04.2017 послуг.

Так, відповідно до вимог частин 1, 2 статті 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Відповідно до ч. 5 ст. 442 ЦПК України положення цієї статті застосовується також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно п.1 ч.1 ст.52 ЦК України підставою заміни кредитора є передання ним своїх прав іншій особі (відступлення права вимоги).

Положеннями частини 1 статті 512 ЦК України передбачено, що кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: передання ним своїх прав іншій особі за правочином відступлення права вимоги; правонаступництва; виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); виконання обов`язку боржника третьою особою.

Виходячи із зазначених норм закону, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку із такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з У зв`язку із такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до частини п`ятої статті 15 Закону України Про виконавче провадження , статті 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора усі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

З огляду на те, що ПАТ Київенерго було відступлено КП виконавчого органу Київради (КМДА) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО право вимоги про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за надані послуги, а тому суд вважає, що заява про заміну стягувача є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 259-261, 353-355, 442 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Заяву Комунального підприємства виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО задовольнити.

Замінити стягувача у справі за заявою Публічного акціонерного товариства КИЇВЕНЕРГО про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за надані послуги з ОСОБА_1 .

Замість Публічного акціонерного товариства КИЇВЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 00131305) визнати стягувачем Комунальне підприємство виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО (код ЄДРПОУ 40538421).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення25.09.2019
Оприлюднено28.12.2019
Номер документу86670737
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —752/9957/17

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Судовий наказ від 19.05.2017

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 19.05.2017

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні