Ухвала
від 10.12.2019 по справі 210/4554/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/4554/19

Провадження № 1-кс/210/3813/19

У Х В А Л А

іменем України

"10" грудня 2019 р.

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув в судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42019041710000091 від 24.07.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

10 грудня 2019 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42019041710000091 від 24.07.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні СВ Металургійного ВП КВП ГУНП України в Дніпропетровській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019041710000091 від 24.07.2019 року, розпочатого за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ході здійснення моніторингу Інтернет ресурсу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » працівниками Криворізької місцевої прокуратури №1 отримані відомості про те, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 ймовірно розтратили бюджетні кошти шляхом зловживання своїм службовим становищем. Вибірково проведено моніторинг цін у мережі Інтернет щодо вартості аналогічних товарів та встановлені суттєві завищення вартості поставлених товарів.

У зв`язку з вищевказаним є підстави вважати, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 використовуючи організаційно-розпорядчі функції, всупереч інтересам служби, неефективно використали кошти, що призвело до зайвого витрачання та розтрати бюджетних коштів ввірених їм.

Відповідно до договору № 213-Т від 28.03.2019 року укладеного між ІНФОРМАЦІЯ_2 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), які виступили в якості замовника та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ), що діяли в якості постачальників, зобов`язались транспортувати та встановити вироби для парків розваг настільних або ж кімнатних ігор, з урахуванням загальної вартості послуг сума визначена у розмірі 19136100,00 гривень в тому числі ПДВ 3198350,00 гривень. Відповідно до листа специфікації який є додатком №1 до вказаного договору, визначена вартість окремо кожної одиниці товару, яким є переважно обладнання для ігрових дитячих та спортивних майданчиків.

За результатами виконання умов договору №213-Т від 28.03.2019 року ІНФОРМАЦІЯ_4 , відповідними переказами з виділених грошових коштів, здійснено оплату на розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 відкритий у банку АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код банку МФО НОМЕР_4 ; код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ). Відповідно до платіжних доручень оплата здійснювалась різними сумами у період часу з квітня 2019 року по липень 2019 року включно.

В свою чергу посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) здійснено перерахування частин грошових коштів призначених на закупівлю та поставку товару вироби для парків розваг, настільних або кімнатних ігор (обладнання (елементи) дитячих та спортивних майданчиків), за матеріали необхідні для виготовлення вказаного обладнання, наступним одержувачам: 1) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), 2) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_8 ); 3) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_9 ); та 4) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Враховуючи вищевикладене, а також те, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вищевказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, їх можливо використати як докази та немає можливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів та відомостей, по розрахунковому рахунку № НОМЕР_3 відкритий у банку АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код банку МФО НОМЕР_4 ; код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) з можливістю вилучення копій таких документів, які знаходяться у володінні банківської установи Криворізької філії АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 », ЄДРПОУ НОМЕР_5 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_4 , а саме, копії наступних документів: юридичної справи, в тому числі установчих та реєстраційних документів; заяв на відкриття (закриття) рахунків в національній та іноземній валютах; заяв та інших документів на видачу пластикових карт; договорів на розрахунково-касове обслуговування; договорів на обслуговування в системі «Клієнт-банк»; актів прийому-передачі програмного продукту; довіреностей на право керування рахунком і розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на ньому; роздруківок реєстрів платіжних документів, що відображають рух грошових коштів за період з 01.04.2019 року по 01.08.2019 року; фото або відеофіксацію про зняття грошових коштів із зазначених розрахункових рахунків у період часу з 01.04.2019 року по 01.08.2019 року.

Відомості, які містяться у вказаних документах належать, відповідно до ст. 162 КПК України, до банківської таємниці, яка розкривається банками лише за рішенням суду, як це передбачено ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність».

Тому слідчий звернувся до суду з клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, що мають банківську таємницю.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явились, кожен окремо, надали заяву про розгляд клопотання без їх участі.

Представник АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », у володінні якого знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, на підставі ч. 2 ст.163КПК України в судове засідання не викликалась.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та документи додані до нього, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Частиною 5 ст.163КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підтвердження обставин вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України, витяг з ЄРДР, копію рапорту, копію договору №213-Т, копію специфікації, копію вимоги ( в порядку ст. 93 КПК України), копію видаткової накладної, копію платіжних доручень.

Разом з цим, слідчим суддею встановлено, що досудове розслідування ґрунтується лише на повідомленні прокурора щодо незаконних дій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З матеріалів, доданих до клопотання, вбачається, що слідчим не проведені необхідні слідчі дії на встановлення зазначених у клопотанні фактів.

Враховуючи вищевикладене, в порушення вказаних норм, слідчим не доведено та не надано допустимих доказів про необхідність доступу та вилучення вказаних документів, а також, те, що вказані в клопотанні документи будуть мати значення, як речовий доказ у кримінальному провадженні №42019041710000091.

Відтак, враховуючи наведені положення кримінального процесуального законодавства та дослідивши матеріали поданого клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання є необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 110, 159-166, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Металургійного ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №42019041710000091 від 24.07.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —210/4554/19

Ухвала від 20.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 19.01.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 16.07.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Сільченко В. Є.

Ухвала від 07.04.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 13.11.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 30.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 12.08.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні