Рішення
від 26.12.2019 по справі 682/1425/19
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/1425/19

Провадження № 2/682/649/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2019 року Славутський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючої - судді Маршал І.М.,

секретаря Мелашенко О.В.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Славута цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Улашанівської сільської ради Славутського району Хмельницької області про визнання права на спадкове майно-земельну частку (пай), -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до Улашанівської сільської ради Славутського району Хмельницької області про визнання права на спадкове майно-земельну частку (пай). В обґрунтування позову вказував, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка за життя була власником сертифіката на право на земельну частку (пай), яка розташована на території Марачівської сільської ради Славутського району Хмельницької області. Після смерті спадкодавця відкрилась спадщина на вказане спадкове майно. Позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті спадкодавця, однак, йому приватним нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку з втратою правовстановлюючих документів на земельну частку (пай). Позивач просить суд визнати за ним право на спадкове майно.

В судове засідання позивач не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся належним чином, до суду подав заяву про підтримання позовних вимог та слухання справи у його відсутність

Представник відповідача Улашанівської сільської ради Славутського району Хмельницької області в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлявся належним чином, до суду подав заяву про визнання позову та слухання справи у відсутність повноважного представника.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст. ст. 1216, 1217 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть Серії НОМЕР_1 від 06.02.2018 р.(видане повторно). За життя ОСОБА_2 була власником сертифіката серії ХМ № 0102122 на право на земельну частку (пай), яка розташована на території Марачівської сільської ради Славутського району Хмельницької області, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по Марачівській сільській раді за № 81. Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на вказане спадкове майно. Спадкодавець за життя склала заповіт на ім`я позивача, що був посвідчений 10.03.1998 року секретарем Малоправутинської сільської ради Славутського району Хмельницької області відповідно до змісту якого заповіла позивачу належне їй право на земельну частку (пай). Однак, позивачу приватним нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно, а саме, сертифіката на право на земельну частку (пай), який був втрачений та визнаний недійсним, що підтверджується оголошенням в газеті Пульс від 29.11.2018 р. №48 та довідкою Міськрайонного управління у Славутському районі та м. Нетішин Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 04.03.2019 року №70/150-19.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе визнати за ОСОБА_1 право на спадкове майно - земельну частку (пай), яка розташована на території Марачівської сільської ради Славутського району Хмельницької області.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України , ст.ст. 1216, 1217 ЦК України , суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування право на земельну частку (пай), що належало ОСОБА_2 згідно сертифікату серії ХМ № 0102122 на право на земельну частку (пай), зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по Марачівській сільській раді № 81, площею 2,69 умовних кадастрових гектари.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Маршал І. М.

Дата ухвалення рішення26.12.2019
Оприлюднено29.12.2019
Номер документу86682246
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —682/1425/19

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Рішення від 26.12.2019

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 08.07.2019

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

Ухвала від 10.05.2019

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Маршал І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні