Ухвала
від 27.12.2019 по справі 202/8637/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8637/19

Провадження № 1-кс/202/13233/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 грудня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло зазначене клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

З клопотання убачається, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42019040000000172 від 18.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Під час досудового розслідування серед іншого перевіряється дотримання службовими особами ТОВ «ФК «АРТЕМ» (40428605) вимог Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам, національному оператору поштового зв`язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій щодо наявності власних коштів в обсязі, необхідному для набуття істотної участі у володінні юридичними особами (фінансовими установами), законність формування фінансового капіталу, а також достовірність поданих даних до Національного банку України для отримання/переоформлення генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.

Підставою для внесення відповідних відомостей до ЄРДР стала заява Комітету по боротьбі з корупцією і порушенням прав громадян № 047/19 від 25.02.2019 року та оперативна інформація працівників УЗЕ в Дніпропетровській області ДЗЕ НП України.

Зі змісту заяви про злочин встановлено, що ТОВ «ФК «АРТЕМ» (40428605), ТОВ «ФК «Альфа Інвест» (39987043), ТОВ «ФК «Партнер» (39013677), ТОВ «ФК «Профінеф» (40671628) надавали до Національного банку України недостовірні відомості про істотну участь у компаніях, не маючи відповідних особистих грошових коштів, необхідних для володіння фінансовою компанією.

Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 104 від 14.01.2016 року ОСОБА_4 відмовлено в погодженні набуття істотної участі у ТОВ «ФК «Альфа інвест» шляхом опосередкованого володіння в статутному (складеному) капіталі фінансової установи 49,5% статутного капіталу фінансової установи у зв`язку з тим, що фінансовий стан заявника не відповідає вимогам, установленими Порядком погодження набуття або збільшення істотної участі у фінансовій установі, затвердженого розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 2531 від 04.12.2012 року, а також у зв`язку із відсутністю у заявника власних коштів, необхідних для набуття істотної участі.

Реалізуючи злочинну схему, власники вказаних компаній, отримавши кошти з іншого тіньового сектору економіки у незаконний спосіб, за сприянням службових осіб територіальних підрозділів НБУ, з метою їх легалізації, сформували уставний капітал зазначених фінансових компаній.

Під час досудового розслідування на підставі ухвали слідчого судді у Національному банку України вилучено документи, у тому числі щодо формування статутного капіталу ТОВ «ФК «АРТЕМ».

Аналізом вилучених документів встановлено, що вони містять інформацію щодо формування статутного капіталу колишніми засновниками, у той час як 09.01.2019 року змінено керівника ТОВ «ФК «АРТЕМ» з ОСОБА_5 на ОСОБА_6 , а також 08.07.2019 року засновник ТОВ «АРТЕМ ЛТД» та відповідно розмір внеску до статутного капіталу 20200000,00 грн.

Також під час розслідування встановлено, що правлінням Національного банку України 06.08.2019 року прийнято рішення № 561-рш про визнання структури власності ТОВ «ФК «АРТЕМ» непрозорою та відкликання (анулювання) генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій від 08.12.2017 року № 211.

Відповідно до листа НБУ № 27-0006/45287 від 03.09.2019 року та рішення правління НБУ№ 561-рш від 06.08.2019 року відкликання (анулювання) генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій було прийнято з огляду на те, що ТОВ «ФК «АРТЕМ» не підтверджено джерело походження коштів ОСОБА_7 для оплати частки в статутному капіталі ТОВ «ФК «АРТЕМ», а також у зв`язку із перевищенням ТОВ «ФК «АРТЕМ» протягом останніх шести місяців граничної кількості суттєвих порушень вимог валютного законодавства та вимог до організації захисту приміщень небанківських фінансових установ.

Водночас, на виконання доручення прокурора працівниками УЗЕ в Дніпропетровській області ДЗЕ НП України встановлено, що у порушення вимог чинного законодавства України, у тому числі Положення про порядок видачі небанківським фінансовим установам, операторам поштового зв`язку ліцензій на здійснення валютних операцій, затвердженого постановою правління Національного банку України від 09.08.2002 року № 297 ТОВ «ФК «АРТЕМ» за відсутності генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій у відповідних своїх відділеннях здійснює незаконно діяльність з обміну валют.

Також за повідомленням оперативних підрозділів вказана мережа має безпосереднє відношення до злочинних угруповань м. Дніпра, а її діяльність являє собою економічне підґрунтя зазначених угрупувань.

Так, встановлено, що за адресою: м. Дніпро, вул. Глинки, 15, незаконно, за відсутності генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, веде діяльність з обміну валют ТОВ «ФК «АРТЕМ».

За таких обставин слідство вважає, що за місцем знаходження пункту обміну валют ТОВ «ФК «АРТЕМ» можуть зберігатися документи щодо формування/зміни статутного капіталу ТОВ «ФК «АРТЕМ», документів щодо джерел походження коштів для формування власного капіталу та збільшення розміру власного капіталу, ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605), документів, які складають переписку ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605) з Національним банком України та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг за 2018-2019 роки, документів (рішення НБУ, листи НБУ, листи службових осіб ТОВ «ФК «АРТЕМ») щодо відкликання (анулювання) у ТОВ «ФК «АРТЕМ» генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій від 08.12.2017 року № 211, документів, що відображають відомості про купівлю-продаж валют, документів, які відображують функціональні обов`язки касирів та керівного складу пунктів обміну, документів, що містять відомості про анкетні дані службових осіб пункту обміну, наказів про призначення їх на посаду, положення про пункт обміну, реєстраційні документи, договори оренди приміщень, документів, які підтверджують відповідність приміщень, у якому знаходиться пункт обміну, вимогам технічної захищеності, документів, необхідних для відкриття та функціонування пункту обміну валют, звітності про фінансові результати роботи, податкової звітності, чорнових записів, роздруківки відомостей операційного щоденника з відповідними додатками або іншого документа, у якому в повному обсязі відображені відомості про проведені операції купівлі-продажу валюти (із зазначенням конкретного виду валюти), флеш-носіїв, комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись вказана документація та що відображає контроль у режимі реального часу за дотриманням встановленої законодавством суми проведення фізичними особами валютно-обмінних операцій за добу, грошових коштів, у тому числі в національній та іноземній валюті.

У інший спосіб аніж проведення обшуку неможливо отримати вищевказані відомості та документи, оскільки службові особи ТОВ «ФК «АРТЕМ», розуміючи можливий незаконних характер своїх дій, можуть знищити або іншим чином спотворити, документи та інші речі і предмети, які можуть бути доказами їх незаконної діяльності.

Про існування вказаного ризику також свідчить процесуальна поведінка службових осіб ТОВ «ФК «АРТЕМ», оскільки директор ОСОБА_6 , заступник директора ОСОБА_7 , головний бухгалтер ОСОБА_8 від надання показань відмовились на підставі ст. 63 Конституції України.

Згідно із інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №193256714 власником об`єктів нерухомості (будівель) за адресою: м. Дніпро, вул. Глинки, буд. 15, є ТОВ «Оптичний дім» (32334827), ОСОБА_9 (РНОКППНОМЕР_1 ).

Тому прокурор просив надати дозвіл на проведення обшуку об`єктів нерухомості (приміщень, будівель), які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Глинки, буд. 15, які знаходяться у власності ТОВ «Оптичний дім» (32334827), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та частиною якими фактично користується (веде підприємницьку (господарську) діяльність) ТОВ «ФК «АРТЕМ» та його структурні підрозділи (відділення), пов`язану із валютними операціями, у тому числі обміну валют, з метою виявлення і вилучення документів з формування статутного капіталу ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605), документів щодо джерел походження коштів для формування власного капіталу та збільшення розміру власного капіталу ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605), документів, які складають переписку ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605) з Національним банком України та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг за 2018-2019 роки, документів (рішення НБУ, листи НБУ, листи службових осіб ТОВ «ФК «АРТЕМ») щодо відкликання (анулювання) у ТОВ «ФК «АРТЕМ» генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій від 08.12.2017 року № 211, документів, що відображають відомості про купівлю-продаж валют, документів, які відображують функціональні обов`язки касирів та керівного складу пунктів обміну, документів, що містять відомості про анкетні дані службових осіб пункту обміну, наказів про призначення їх на посаду, положення про пункт обміну, реєстраційні документи, договори оренди приміщень, документів, які підтверджують відповідність приміщень, у якому знаходиться пункт обміну, вимогам технічної захищеності, документів, необхідних для відкриття та функціонування пункту обміну валют, звітності про фінансові результати роботи, податкової звітності, чорнових записів, роздруківки відомостей операційного щоденника з відповідними додатками або іншого документа, у якому в повному обсязі відображені відомості про проведені операції купівлі-продажу валюти (із зазначенням конкретного виду валюти), флеш-носіїв, комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись вказана документація та що відображає контроль у режимі реального часу за дотриманням встановленої законодавством суми проведення фізичними особами валютно-обмінних операцій за добу, грошових коштів, у тому числі в національній та іноземній валюті.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Вислухавши прокурора, дослідивши клопотання із доданими до нього матеріалами, матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 42019040000000172 від 18.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимог пунктів 4, 5, 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, за правилами якої слідчий суддя розглядає клопотання про проведення обшуку, клопотання про проведення обшуку повинно містити крім інших відомості про: підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Відповідно до вимог п. 6 ч. 2 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук (огляд) житла чи іншого володіння особи повинна містити відомості про речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук (огляд).

Задовольняючи клопотання, слідчий суддя виходить з того, що матеріалами, доданими до нього, було підтверджено, що було вчинене зазначене у клопотанні кримінальне правопорушення, а також, що за адресою: м. Дніпро, вул. Глинки, буд. 15, що належить на праві приватної власності ТОВ «Оптичний дім» (32334827), ОСОБА_9 , можуть знаходитися зазначені в клопотанні речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Відповідно до вимог частини 5 статті 237 КПК України при проведенні обшуку дозволяється вилучення лише речей і предметів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу.

Керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити.

Надати прокурору другого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , іншим прокурорам, які входять до складу групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42019040000000172 від 18.03.2019 року, слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 42019040000000172 від 18.03.2019 року, дозвіл на проведення обшуку об`єктів нерухомості (приміщень, будівель), які розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Глинки, буд. 15, які знаходяться у власності ТОВ «Оптичний дім» (32334827), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_1 ) та частиною якими фактично користується (веде підприємницьку (господарську) діяльність) ТОВ «ФК «АРТЕМ» та його структурні підрозділи (відділення), пов`язану із валютними операціями, у тому числі обміну валют, з метою виявлення і вилучення документів з формування статутного капіталу ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605), документів щодо джерел походження коштів для формування власного капіталу та збільшення розміру власного капіталу ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605), документів, які складають переписку ТОВ «ФК «АРТЕМ» (код ЄДРПОУ 40428605) з Національним банком України та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг за 2018-2019 роки, документів (рішення НБУ, листи НБУ, листи службових осіб ТОВ «ФК «АРТЕМ») щодо відкликання (анулювання) у ТОВ «ФК «АРТЕМ» генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій від 08.12.2017 року № 211, документів, що відображають відомості про купівлю-продаж валют, документів, які відображують функціональні обов`язки касирів та керівного складу пунктів обміну, документів, що містять відомості про анкетні дані службових осіб пункту обміну, наказів про призначення їх на посаду, положення про пункт обміну, реєстраційні документи, договори оренди приміщень, документів, які підтверджують відповідність приміщень, у якому знаходиться пункт обміну, вимогам технічної захищеності, документів, необхідних для відкриття та функціонування пункту обміну валют, звітності про фінансові результати роботи, податкової звітності, чорнових записів, роздруківки відомостей операційного щоденника з відповідними додатками або іншого документа, у якому в повному обсязі відображені відомості про проведені операції купівлі-продажу валюти (із зазначенням конкретного виду валюти), флеш-носіїв, комп`ютерної техніки, на якій виготовлялись вказана документація та що відображає контроль у режимі реального часу за дотриманням встановленої законодавством суми проведення фізичними особами валютно-обмінних операцій за добу, грошових коштів, у тому числі в національній та іноземній валюті.

Строк дії ухвали до 26 січня 2020 року включно.

Ухвала надає право на проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Глинки, буд. 15, лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86703141
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/8637/19

Ухвала від 26.03.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.03.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.03.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 26.03.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні