Рішення
від 23.12.2019 по справі 127/15289/19
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 127/15289/19

Провадження №2/726/359/19

Категорія 71

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.12.2019 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівців у складі: головуючого судді Байцар Л. В., при секретарі Осипчук Ю.М., за участі представника позивача ОСОБА_1 , відповідача ОСОБА_2 , представника третьої особи Марценюк Л.Є. розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в режимі відео конференції цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Відділ у справах дітей Вінницької міської ради про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ :

Позивачка ОСОБА_3 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Відділ у справах дітей Вінницької міської ради про позбавлення батьківських прав

В обґрунтування заявлених вимог позивачка вказала, що вона, є матір`ю неповнолітньої дитини ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Батько дитини - ОСОБА_2 , що підтверджуються свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 31 березня 2005 року.

Зазначає, що дитина ОСОБА_4 з народження постійно проживає з нею за адресою: АДРЕСА_1 . Весь цей час дитина перебуває на її повному утриманні.

Вказує на те, що відповідач матеріальної допомоги на потреби дитини, її фізичне та духовне виховання та розвиток не надає. Не приймає участь у її вихованні. З дитиною відповідач не спілкується не бачиться та не зустрічається, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не дбає про її нормальне усвідомлення, не сприяє засвоєнню загальновизнаних норм моралі не надає доступу до культурних та духовних цінностей, як це встановлено ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства .

Зазначає, що відповідач ОСОБА_2 від своїх батьківських обов`язків, зокрема обов`язку виховувати та утримувати дитину до досягнення нею повноліття, не виконує, ухиляється від них, не здійснює жодних дій, спрямованих на їх виконання. Будь-яких перешкод для виконання ним своїх обов`язків, я не чинила. А навпаки, коли ще дитина була малолітня, пропонувала йому спілкуватися з дитиною коли вона ще була малолітня, щоб дитина відчувала, що в неї є батько, відчувала батьківське тепло та любов, надати хоч яку небуть матеріальну допомогу для придбання їй одягу, продуктів харчування, та брати іншу участь у вихованні дитини та утриманні. Але на жаль на протязі всіх років відповідач цього не робив, і таким своїм відношенням та поведінкою дає зрозуміти, що він не бажає та свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків. Він зовсім не цікавиться розвитком, станом здоров`я дитини, не дбає про її інтереси.

Просить позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо дочки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В підготовому судовому засіданні відповідач ОСОБА_2 надав заяву про визнання позову.

В підготовому судовому засіданні представник позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю з підстав, що вказані у позові та просила позов задовольнити.

В підготовому судовому засіданні представник третьої особи Марценюк Л.Є. проти задоволення позовних вимог не заперечувала.

За ч. 1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Як вказує ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

За ч. 4 ст. 200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Заслухавши позивача, відповідача, представника органу опіки та піклування, проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову.

Судом встановлено, що згідно копії свідоцтва про народження серія НОМЕР_2 від 31.03.2005 року актовий запис № 3503 ОСОБА_4 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 батьками записані, батько ОСОБА_2 , мати ОСОБА_3 .

Судом встановлено, що згідно довідки з місця проживання про склад сім`ї та реєстрацію № 1602 від 17.05.2019 року за адресою АДРЕСА_1 зареєстровані ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_4 , ОСОБА_7 .

Судом встановлено, що згідно довідки № 95 від 16 травня 2019 року ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , навчається у закладі Вінницька дитяча художня школа у 4-Б класі. Батько учениці ОСОБА_2 за весь період навчання дитини в мистецькій школі з невідомих причин не з`являвся.

Судом встановлено, що згідно довідки № 269 від 15.05.2019 року ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 року навчається у комунальному закладі Загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів № 31 Вінницької міської ради . Батько ОСОБА_2 за період навчання з 01.09.2016 по 15.05.2019 р.р. з невідомих причин в школі не з`являвся.

Статтею 150 СК України передбачені обов`язки батьків щодо виховання та розвитку дитини.

Згідно із ч. 4 ст. 155 СК України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини (п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України).

Відповідно до ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Позбавлення батьківських прав є заходом відповідальності батьків за невиконання або неналежне виконання ними своїх батьківських обов`язків. Головною метою такого заходу є захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей і стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків. Ухилення батьків від виховання дитини, як підстава до позбавлення батьківських прав можлива лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ч.2 ст. 150 Сімейного Кодексу України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України Про охорону дитинства - виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ст.155 Сімейного кодексу України, батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини, відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Статтею 164 Сімейного кодексу України передбачено, зокрема, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

Згідно п. п. 15,16 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

З відповідача слід стягнути понесені позивачем витрати по сплаті судового збору в сумі 384 грн. 20 коп., що сплачені ОСОБА_3 при подачі позовної заяви до суду, згідно квитанцій № 74041 від 29.05.2019 року

На підставі вищевикладеного, суд вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до малолітньої доньки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 ..

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 141, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 164, 165 СК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_3 до ОСОБА_2 третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Відділ у справах дітей Вінницької міської ради про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав щодо дочки ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_3 РНКОПП НОМЕР_3 понесені судові витрати, судовий збір у розмірі 384 грн. 20 коп

Зобов`язати Управління Державної казначейської служби України у м. Чернівці повернути сплачену суму судового збору в розмірі 384 грн. 20 коп. на користь ОСОБА_2 за квитанцією № 74041 від 29.05.2019 який було сплачено на отримувач УК у м.Вінниці/м.Вінниця/22030101 ЄДРПОУ 38054707 р/р НОМЕР_4 , МФО 899998

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Садгірський районний суд м.Чернівці шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий суддя Л. В. Байцар

СудСадгірський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення23.12.2019
Оприлюднено29.12.2019
Номер документу86720667
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/15289/19

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 25.11.2019

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 05.11.2019

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 27.08.2019

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 10.09.2019

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Іщук Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні